Reconeixement a la tasca de gestió ambiental d'Aigües de Terrassa

Redacció
10 d'octubre del 2012
La representant d'Aigües de Terrassa recollint el guardó
La representant d'Aigües de Terrassa recollint el guardó
La representant d'Aigües de Terrassa recollint el guardó

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va presidir el passat dia 4 d'octubre l’edició d’enguany dels Premis EMAS 2012, guardons que atorga el Club EMAS (associació d’organitzacions amb registre EMAS a Catalunya), amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, celebrat al Cosmocaixa.
 
En aquest mateix acte el Departament de Territori i Sostenibilitat va fer un reconeixement a les 11 empreses que fa 10 anys que estan inscrites en el registre europeu EMAS. Una d’aquestes empreses va ser Aigües de Terrassa que, a principis de l’any 2002, va ser la primera empresa del sector d’abastament i sanejament a l’Estat Espanyol i una de les 30 primeres a nivell europeu a poder inscriure’s en aquest registre de la Unió Europea, que agrupa a les empreses que excel·leixen en seva gestió ambiental.
 
Segons Recoder, aquest acte ha de ser un reconeixement per l’esforç i la voluntat de millora constant que significa haver mantingut aquest registre durant 10 anys tenint en compte el nivell d’exigència del sistema.
 
El conseller va destacar la col·laboració entre el sector empresarial i l’administració ambiental, imprescindible per poder tirar endavant amb èxit les polítiques europees de protecció del medi ambient. Segons Recoder, “els nivells d’exigència són cada vegada més grans i, per tant, l’existència de mecanismes voluntaris com l’EMAS fan que les organitzacions que voluntàriament volen ser exemplars en comportament ambiental es mereixin un reconeixement públic”.
 
L’EMAS ( Eco-Management and Audit Scheme ) és un sistema voluntari europeu d’excel·lència en la gestió ambiental que permet a les organitzacions avaluar i millorar el seu comportament ambiental i difondre’l.Aquest sistema controla exhaustivament diversos aspectes ambientals com les emissions atmosfèriques, les principals fonts emissores de soroll, el consum d’aigua, la generació de residus, les accions de sensibilització o el rendiment energètic, entre d’altres aspectes.  A Catalunya hi ha vigents 314 registres EMAS, que representen gairebé el 7% de tot Europa, i que corresponen a 461 centres.