Terrassa participa en un projecte de suport a la policia de proximitat al Líban

La iniciativa, liderada per la Diputació de Barcelona, pretén crear llaços de cooperació municipal que promoguin la pau i la convivència

Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:16h
Una delegació de l’Ajuntament de Terrassa encapçalada per la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Maruja Rambla, va viatjar la setmana passada al Líban, juntament amb personal de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Granollers i Sabadell, amb l’objectiu d’analitzar la situació de la regió i crear llaços de cooperació municipal. El projecte, liderat i finançat per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, compta amb el suport de la secció libanesa de l’associació municipalista internacional Ciutats i Governs Locals Units, i es desenvolupa a la regió de la vall de Bekaa, concretament a la Federació de Municipis d’Al Sahl (FMAS), que aglutina dotze poblacions del sud de la vall, un territori que acull un gran nombre de persones refugiades procedents de Síria. La delegació catalana que va visitar la zona ho va fer amb l’objectiu d’enfortir les institucions municipals de la FMAS a través de la millora de les capacitats dels funcionaris municipals i electes, promoure la participació en la vida local dels joves e diferents municipis i comunitats, i crear un espai de diàleg que promogui la pau i la convivència.

La participació de Terrassa es va concretar en la formació d’un grup de 20 agents de la policia municipal libanesa que estan en contacte diari amb la ciutadania i les persones refugiades. La sessió formativa es va centrar en la presentació de les activitats de la policia de proximitat que realitza el cos de la Policia Municipal de Terrassa, posant en valor el caràcter educatiu i preventiu de les seves accions, com són la convivència i el civisme, la seguretat viària i ciutadana, el consum de drogues i la seguretat a Internet i les xarxes socials. La majoria dels agents participants no havia rebut abans cap formació, i és per això que va resultar molt profitosa, sobretot en l’abordatge dels aspectes jurídics i legals.

Intercanvi d’experiències a dues bandes

Arran de la visita, s’han establert contactes amb diversos municipis de la FMAS per explorar línies estables de cooperació, donada la quantitat de necessitats plantejades pels municipis, en especial, la pressió demogràfica derivada del conflicte sirià. De fet, el Líban acull 1,17 milions de persones refugiades registrades de forma oficial al país, una situació que genera un impacte important en termes d'economia, demografia, inestabilitat política i seguretat, pel que Terrassa ha apostat per l’intercanvi d’experiències a dues bandes.

Terrassa, juntament amb la Diputació i els ajuntaments de Granollers i Sabadell, està treballant actualment en l’elaboració de programes concrets de cooperació directa amb els municipis visitats. Entre d’altres, l’organització d’estructures municipals, formació de personal de les administracions locals, abastiment d’aigua, sanejament, reciclatge, recollida de residus o promoció del paper dels joves com a agents de desenvolupament. En els propers mesos es definiran els àmbits d’actuació que podran dur a terme cadascuna de les administracions.