Un grup especialitzat simulava accidents de trànsit per estafar asseguradores

Els Mossos han fet 7 detinguts i 49 imputats que haurien estafat 9 companyies per un import de 210.000 euros

La Torre
26 de novembre del 2013
Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sabadell han detingut set persones i n’han denunciat 49 més per formar part d’un grup organitzat que es dedicava a estafar empreses asseguradores de vehicles des de Santa Perpètua de Mogoda.

La investigació es va iniciar el mes de març de 2011, quan es va tenir coneixement d’una estafa en la simulació d’accidents de trànsit en perjudici d’una companyia asseguradora. Les indagacions es van dur a terme entre els mesos de març de 2011 i el mes de novembre de 2013, més de dos anys i mig d’investigació que han estat necessaris donat que hi havia implicades una vuitantena de persones de les que finalment s’han detingut 7 i se n’han denunciat 49.

La investigació ha permès resoldre 26 delictes d’estafa, així com 26 delictes de falsificació documental, per accidents simulats totalment o parcialment amb uns beneficis superiors als 210.000€ en perjudici de nou companyies d’assegurances. També s’ha imputat el delicte de pertinença a grup criminal als caps visibles de l’organització, dos homes d’origen espanyol i un d’origen dominicà.

Durant la investigació, es va poder confirmar que l’activitat delictiva era molt coneguda a la població de Santa Perpètua de Mogoda, on residien la gran majoria dels imputats i detinguts. Els investigadors van poder acreditar que un home de 28 anys, de nacionalitat espanyola, juntament amb un altre de 29 anys i  nacionalitat dominicana, ambdós veïns de Santa Perpètua de la Mogoda, eren els principals artífexs dels fets delictius així com els inductors a la participació en les estafes i falsificacions documentals de la majoria de la resta d’ implicats.

L’estafa consistia en simular o agreujar un accident de trànsit, per tal que les persones que suposadament viatjaven als vehicles sinistrats poguessin cobrar de la companyia d’assegurances la corresponent indemnització per les lesions sofertes.

Els responsables del grup cercaven persones amb dificultats econòmiques o amb deutes pendents per consum de substàncies estupefaents. Els hi oferien subministrament de substància estupefaent a canvi de participar en accidents de trànsit simulats, o també a canvi d’una part de la indemnització rebuda o a canvi de saldar el deute, si és que en tenien. En d’altres ocasions afegien persones que presentaven lesions fruits d’accidents reals malgrat que no havien estat al lloc de  l’accident  per tal de  cobrar la indemnització.

En tots els casos però, els organitzadors es lucraven directament cobrant dels indemnitzats una part o bé cobrant directament al seu propi compte bancari. La investigació determina que l’activitat delictiva comença l’any 2004 però s’intensifica a partir del 2006.

Els investigadors han pogut observar una evolució i perfeccionament en l’estafa: en una fase inicial falsificaven tots els documents presentats a les companyies. En una segona fase feien que els falsos lesionats es visitessin en centres mèdics però, tot i així, havien de falsificar el part mèdic de baixa, ja que la majoria dels implicats estaven desocupats. A l’etapa final i més evolucionada de l’estafa feien col·lidir dos vehicles, trucaven a telèfons d’emergències i activaven ambulàncies per fer-se traslladar a Hospitals. També feien intervenir la Policia Local perquè fes un atestat de trànsit.

La majoria de fets s’han localitzat a Santa Perpètua de la Mogoda però també s’han detectat fets a La Llagosta, Mollet del Vallès, Sabadell i Barcelona.

Es dóna la circumstància que pràcticament tots els detinguts presentaven antecedents policials anteriors per fets diversos.

Des del Cos de Mossos d’Esquadra s’està realitzant una important tasca informativa i d’investigació al voltant de les estafes i les falses denúncies. En aquest sentit, a totes les oficines de denúncies es poden trobar cartells informatius on s’expliquen les conseqüències que comporta la realització de denúncies falses, un delicte que està tipificat al Codi Penal, en l’article 457.