Així ha compensat la Mediterrània les emissions de C02 generades durant la darrera edició de la Fira

L'organització del certamen demostra, un any més, el seu compromís amb el medi ambient

Públic de l'espectacle inaugural de la 26a Fira Mediterrània
Públic de l'espectacle inaugural de la 26a Fira Mediterrània | Hasmukh Kerai
Nació
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:04h
Un any més, la Fira Mediterrània de Manresa ha tornat a calcular les emissions de diòxid de carboni que genera la seva activitat per compensar les que no ha pogut minimitzar, amb l'objectiu de contribuir a la reducció de gasos d'efecte hivernacle. I com ho farà? Doncs col·laborant amb projectes de millora mediambiental de diferents centres socials de Catalunya mitjançant l'Oficina del Canvi Climàtic (OCC) de la Generalitat. Per obtenir el càlcul de la quantitat exacta de GEH (gasos d'efecte hivernacle) emesos, el festival de la capital del Bages treballa amb Anthesis Lavola, empresa especialitzada en activar la sostenibilitat de les organitzacions.

Concretament, l'aportació de la Fira es traduirà en la substitució d'instal·lacions i maquinària diversa per sistemes més respectuosos amb el medi ambient i que comportin la reducció del consum de combustibles fòssils i les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Així mateix, part dels 130 crèdits de GEH que el festival ha compensat a través de l'OCC, també aniran a parar a diversos projectes de redistribució alimentària per ajudar persones necessitades mitjançant entitats benèfiques. 
 

Els desplaçaments, principals emissors dels gasos

Les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que produeix la Fira provenen, principalment (en un 53%), dels desplaçaments de professionals, periodistes i artistes. El 45,98% s'han desplaçat fins a Manresa per carretera en transport privat; un 49,97% han utilitzat l'avió o el vaixell, i només el 4,05% s'ha desplaçat en transport públic. Les xifres indiquen un augment dels desplaçaments en avió i vaixell com a conseqüència de la recuperació de la programació internacional.

Els materials de promoció i difusió, com banderoles, programes i bosses de marxandatge (entre d'altres), han generat el 27% de les emissions. El 14% prové del consum d'energia (electricitat i gasoil C per als equipaments i generadors que abasteixen els espais on es duen a terme les activitats programades), i el 6% restant, de les pernoctacions i dietes dels artistes actuants i els professionals acreditats.