Desencís entre els paradistes de la Mediterrània: «A qui se li acut muntar tantes fires seguides?»

Els comerciants que durant tot el cap de setmana de Fira han tingut presència al Passeig asseguren que han notat una "davallada de més del 20% en les vendes

Els paradistes asseguren que les vendes han caigut un 20% respecte la Fira Mediterrània passada
Els paradistes asseguren que les vendes han caigut un 20% respecte la Fira Mediterrània passada | Hasmukh Kerai
08 d'octubre del 2023
Actualitzat el 09 d'octubre a les 9:47h
"No gaire bé". Això és el que han respost la majoria de paradistes de la Mediterrània quan des de NacióManresa se'ls ha demanat com els havia anat el cap de setmana de Fira. "Tot i que l'afluència de gent ha estat força semblant a la d'anys anteriors, enguany ens hem trobat que, en general, tothom passava de llarg i no tenia interès a aturar-se i badar", ha assegurat la Queralt, de la parada de roba Macropus especialitzada en porteig i maternitat, en una conversa amb dues parelles de comerciants tèxtils més que l'hi donaven la raó al cent per cent: "No sabem si és perquè ha fet molta calor o perquè els preus han pujat en general, però la davallada de vendes que hem tingut aquest any ha estat molt bèstia", hi deien la seva l'Àlex i la Laia, d'Skua Adosmanos.

Com a afegitó, l'Albert i l'Olga, que fa deu anys que instal·len parada (també de roba) a la capital del Bages coincidint amb la Mediterrània, han apuntat que "podria ser que tot l'enrenou amb la seguretat que hi ha hagut aquests dies hagi fet desinflar la gent". Alhora, s'han queixat de la "poca vista" que va tenir TV3 quan va decidir incorporar, en un mateix TN, la notícia de la manifestació de Manresa diu Prou i la de la Fira: "Això ens ha perjudicat segur".

A diferència d'aquests testimonis, dintre del sector de la moda i els complements, aquest cap de setmana hi ha hagut paradistes que han quedat satisfets. És el cas de l'Anna, joiera artesana, i de la Carme, de la botiga de complements fets amb quadre de farcell De Prop, que tant l'una com l'altra debutaven en una Mediterrània: "Estic contenta; el feedback de la gent ha estat molt bo i m'han comprat bastant", ha somrigut l'Anna. En el cas de la Carme, "nosaltres és la primera vegada que fem un mercat de cap de setmana, i la veritat és que la resposta ha estat molt positiva". No obstant, han recalcat, "el que rebem dels altres negocis és que ha estat un any fluix".
 

L'alimentació, un sector igual de castigat

"Mira que nosaltres, aquí a la comarca, estem consolidadíssims: som de Moià i la majoria de gent ens coneix". El Gerard, de Formatges Montbrú, parla amb perplexitat: "La d'aquest cap de setmana és de les fires que hem fet a Manresa més fluixes que recordo". Ell, que tot i ser nascut a la capital del Moianès fa temps que viu a la del Bages, ha assegurat "no reconèixer" el caràcter de la gent: "He trobat un ambient molt decadant, trist i sense ganes de comprar", ha lamentat, alhora que ha fet una reflexió en veu alta: "També és cert que en menys d'un mes, hi ha hagut tres mercats diferents". I es preguntava: "A qui se li acut muntar tantes fires seguides? La gent encara té el rebost ple!".

En aquesta mateixa línia s'han expressat l'Edgar i el Jordi, d'Embotits Casolans de Planoles i de Formatges Vilatzara respectivament, que han relatat no entendre "la lògica de l'Ajuntament" a l'hora de programar tants esdeveniments consecutius amb els mateixos productes de protagonistes. Tots dos, que ja fa anys que munten parada a la Fira, calculen que les vendes, enguany, "han baixat un 20% respecte les edicions anteriors". Si bé és cert que, en línies generals, aquesta caiguda l'estan notant a la resta de mercats que fan, a la Mediterrània, diuen, "la davallada ha estat més notable".

Com en el cas del tèxtil i dels complements, dintre de l'àmbit de l'alimentació també hi ha a qui les coses els han anat com sempre. És el cas del Nahual, responsable del forn de pa de llenya instal·lat just davant del Casino, que han assenyalat que "les vendes s'han mantingut respecte l'any passat", i de la Iulia, de Coques d'Anís de Vic, que ha declarat "no haver notat absolutament cap diferència amb edicions anteriors; només la calor infernal que ha fet".

Com a nota dissonant dins del negoci del pa i els dolços, la Tamara, de la gallega Lareira, s'ha mostrat "molt decebuda" amb l'organització d'enguany: "M'han canviat de lloc i m'han col·locat en una part del Passeig on molta gent ni hi arriba [tocant a Crist Rei]; els que cada any em venien a comprar, aquest any no han passat perquè no m'han trobat a l'espai de sempre", s'ha queixat. 
 

"La Mediterrània és el meu Sant Jordi"

Entre tant desencís, el Lluís Marmi, de Tradillibreria, és la veu de la discòrdia. Ell, que ja fa més de quinze anys que no es perd cap Fira, sentencia que "la Mediterrània és el meu Sant Jordi". Seguint la mateixa tònica que les edicions passades, al gerent d'aquesta llibreria especialitzada en cultura popular i tradicional, les vendes li han anat "genial". "Crec que l'aposta de l'organització per convertir la Sant Domènec en la plaça de la Fira ha estat un encert, perquè hem aconseguit un espai dedicat a la cultura popular, amb els de les miniatures dels gegants, els luthiers...", somriu. 

Tot i haver-hi altres mercats de Catalunya on els seus productes tenen molt bona rebuda, cap d'ells és com el que se celebra a Manresa a començaments d'octubre: "És, sens dubte, la meva fira". I és que durant els dies de Mediterrània, per la seva parada hi passen músics d'arreu dels Països Catalans que cada any li fan la mateixa pregunta: "Tens cançoners nous?". Sense anar més lluny, explica, el volum de partitures que carrega per anar a la capital del Bages dobla les que s'endú a la resta d'esdeveniments: "Sempre és un goig venir aquí", celebra.