Els actes de celebració dels 50 anys del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya prenen forma

El director teatral Joan Font s'ha implicat amb la celebració que donarà el tret de sortida el 19 de febrer al Teatre Conservatori de Manresa

ACN
14 de febrer del 2017
Actualitzat el 15 de febrer a les 15:51h
Joan Font (dreta), amb representants del SCIC, el departament de Cultura, l'SGAE i La Xarxa
Joan Font (dreta), amb representants del SCIC, el departament de Cultura, l'SGAE i La Xarxa | Joan Font
La celebració dels 50 anys del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya culminarà el 21 de maig al Palau Sant Jordi amb un gran concert-espectacle de 2.500 cantaires que entonaran dues estrenes: una suite d'èxits de diverses cantates composta i dirigida per Josep Vila, i una cantata sobre les peculiaritats de les corals infantils, amb música de Joan Vives i lletra de Piti Español. El director teatral Joan Font s'ha implicat amb la celebració i no només donarà forma a aquest concert sinó també a la sèrie d'assajos i cercaviles previs que recorreran diversos municipis catalans, i al tret de sortida de tot plegat: Un concert el 19 de febrer al Teatre Conservatori de Manresa amb les corals fundadores de l'entitat, presentat per Antoni Bassas.

El director-fundador de Comediants, Joan Font, participarà activament en els actes de celebració del 50è aniversari del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC). A ell se li ha encarregat la direcció d'escena del concert inaugural a Manresa i del concert que culmina la commemoració, el 21 de maig al Palau Sant Jordi, i també ha afavorit la celebració d'una sèrie d'assaigs previs a aquesta cita pel territori amb cercaviles de les corals participants anticipant el repertori del concert. Els assaigs tindran lloc a Lleida, Valls, Arenys de Mar, Montserrat, València, Vic, Sant Cugat i Barcelona.

Font ha diferenciat aquest dimarts entre el concert inaugural, "de record històric", amb el concert-espectacle del Sant Jordi, en què proposa una mirada cap al futur. Sense donar gaires pistes de l'estètica que tindrà la posada en escena, Font sí que ha avançat que el concert de Manresa –on actuaran els cantants dels cors fundacionals del SCIC-, la vessant musical es combinarà amb l'artística a través d'un pintor que durant la cantata anirà dibuixant. 

Mentre Josep Vila dirigeixi els cantaires interpretant la seva composició ‘L'enfilall', l'artista anirà fixant l'estrena d'aquesta peça i del mateix concert en una obra. "M'interessava que hi hagués quelcom que anés més enllà de la proposta convencional, i que fes alguna cosa que l'espectador normal no pot fer". "Aquest és el sentit, fer-lo un acte molt emotiu, i unint les idees d'on venim, on estem, i cap a on anem", ha apuntat. 

Els actes de celebració culminaran el dia 21 de maig amb un concert-espectacle de gran format al Palau Sant Jordi, on hi participaran uns dos-mil cinc- cents cantaires d'entre 7 i 16 anys, de 110 corals infantils del país. 

En aquest concert s'hi estrenaran dues obres: la suite dels èxits de diverses cantates estrenades pel SCIC composta i dirigida per Josep Vila i Casañas (es pre estrenarà a Manresa) i una cantata sobre les peculiaritats de les corals infantils, amb música de Joan Vives i lletra de Piti Español, que serà dirigida per Josep Prats. Durant l'intermedi, Santi Serratosa conduirà una peça de percussió corporal participativa amb els cantaires i el públic.

En aquest cas, Font no ha donat gaires pistes de com anirà l'espectacle. Això sí, ha insistit que "és important que hi hagi coses noves i fresques", per celebrar projectant-se cap al futur més que mirant el passat. 

El SCIC va néixer l'any 1967 per impuls de diverses corals i entitats del país que perseguien diversos objectius: difondre el repertori tradicional, formar nous directors de corals, impulsar la creació de nou repertori i coordinar les trobades de corals que se celebren cada cinc anys. Actualment existeixen unes 110 corals infantils arreu dels territoris de parla catalana, on participen al voltant de 5.000 cantaires.