L'Orfeó Manresà proposa viatjar amb Ignasi en un concert - espectacle des d'Azpeitia fins a Manresa

"Ignasi, el viatge" comptarà amb peces corals, instrumentals de l'època, amb acompanyament d'imatges dels indrets del viatge i una veu en "off"

Montserrat Corrons, Joan Calmet, Josep Camprubí i Xavier Pagès en la presentació d'«Ignasi, el viatge»
Montserrat Corrons, Joan Calmet, Josep Camprubí i Xavier Pagès en la presentació d'«Ignasi, el viatge» | Pere Fontanals
Redacció
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:05h
Amb motiu dels actes de celebració del 500 aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa, l'Orfeó Manresà ha preparat el concert-espectacle Ignasi, el viatge que interpretarà el 29 de maig a les 6 de la tarda al Teatre Conservatori.

El projecte ha estat presentat aquest dijous a la seu de l'Orfeó Manresà en roda de premsa per Montserrat Corrons, presidenta de la Fundació Orfeó Manresà; Josep Camprubí, responsable del guió i la coordinació del concert, i Xavier Pagès, director musical de l'espectacle, acompanyats del regidor responsable de Turisme i de Manresa 2022, Joan Calmet.

L'Orfeó Manresà, entitat cultural musical amb més de 120 anys d'història i d'implicació ciutadana, vol interpretar musicalment les "sensacions viscudes" per Ignasi de Loiola, "des de la seva infantesa fins a la consolidació de la seva obra" tal i com ha explicat Camprubí. La força interior del personatge va convertir Ignasi en una persona clau de la modernitat, i va aportar una nova mirada de l'església sobre les persones i la societat que, cinc segles després, encara perduren.

El camí que va seguir Ignasi de Loiola estarà representat a l'espectacle com un cabdell amb diferents caps que s'entrelliguen, comencen i acaben, però que finalment es transformen i creen un únic fil, fort i resistent. Aquest fil és l'"itinerari de vida que ha deixat Ignasi de Loiola", una trajectòria que l'Orfeó Manresà reproduirà en l'espectacle Ignasi, el viatge.

"Aquest viatge musical i espiritual lliga els inicis del segle XVI amb els temps actuals: l'amor i les guerres, la pau i l'odi, la transformació en una persona millor", ha explicat. Per fer-ho, la música que s'interpretarà estarà dividida en quatre etapes: la infantesa i joventut a Azpeitia, la formació de cavaller i noble, la convalescència, el pelegrinatge i l'arribada a Manresa i el llegat, amb l'espiritualitat dels seus Exercicis.

A partir d'aquestes etapes Ignasi, el viatge articula un programa amb tretze peces musicals: deu de cantades i tres d'instrumentals, seleccionades i escollides per expressar les sensacions del viatge que vol explicar, amb un 90% de peces de l'època i alguna d'actual "que vol representar la petjada que encara ara té Ignasi", ha subratllat Pagès.

El repertori corresponent a la primera i segona etapa es nodreix de cançons i compositors que Ignasi de Loiola ben segur va conèixer: Juan de la Encina, Mateu Fletxa, Juan de Anchieta (tiet avi d'Ignasi), Jean Brudieu. Són peces del Cancionero de Palacio, ensaladas o madrigals. 

En la tercera i quarta etapa hi trobarem peces de compositors de música polifònica sacra dels segles XVI i XVII, Gregorio Allegri, Claudio Monteverdi, entrellaçant-se amb compositors del segle XXI com Paul Mealor i Arvo Pärt

La darrera cançó de l'espectacle, Ignasi, el viatge, ha estat composta i creada per a l'ocasió i és obra de Xavier Pagès i Joan Torner. Cançó que representa l'epíleg del viatge realitzat.

El concert es configura com un espectacle a partir de diferents espais escènics, on interactuen la música coral i la música instrumental, amb instruments de l'època, amb acompanyament d'imatges dels indrets del viatge i una veu en off de les sensacions viscudes per Ignasi de Loiola.

El concert-espectacle consta de 32 cantants de l'Orfeó Manresà repartits en quatre cordes, sopranos, contralts, tenors i baixos, interpretant obres de fins a 8 o 10 veus diferents; i el conjunt musical La Caravaggia, amb cinc musics especialitzats en música antiga i amb instruments de l'època, com la corneta, les xeremies, els sacabutxos, el baixó i la percussió.

La direcció d'Ignasi, el viatge és de Xavier Pagès; el guió i la coordinació de Josep Camprubí, Xavier Pagès i Joan Torner; la imatge i el so de Marc Dalmases i la il·luminació Jordi Vallet.