Món Sant Benet es convertirà en el centre neuràlgic de la gastronomia amb la festa Alícia't

Els dies 30 d'abril i 1 de maig, la festa programarà prop de dues-centes activitats relacionades amb la cuina sana i el patrimoni agroalimentari

Redacció
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:03h
La festa Alícia't està organitzada per la Fundació Alícia i la Diputació de Barcelona amb el suport de la Fundació Catalunya-La Pedrera
La festa Alícia't està organitzada per la Fundació Alícia i la Diputació de Barcelona amb el suport de la Fundació Catalunya-La Pedrera | MSB
Món Sant Benet esdevindrà el cap de setmana del 30 d'abril i l'1 de maig el punt de trobada de famílies, foodies, amants de la producció agroalimentària de proximitat i públic general durant la quarta edició d'Alícia't, la festa de la gastronomia de les comarques de Barcelona. La cita presenta un ampli programa d'activitats, amb prop de dues-centes propostes lúdiques, divulgatives i de lleure diferents entre tallers, demostracions de cuina, tastos guiats i espectacles d'animació.

L'esdeveniment, creat per la Fundació Alícia amb l'objectiu de difondre bons hàbits alimentaris a través de la pràctica d'una cuina saludable, fàcil i divertida, fa un salt endavant amb la incorporació al projecte de la Diputació de Barcelona. Aquesta participació permetrà aprofundir en la presència de col·lectius vinculats a la gastronomia, l'alimentació i la producció agroalimentària en l'àmbit de les comarques de Barcelona.

Durant el cap de setmana de la festa, Món Sant Benet es convertirà en l'aparador per donar a conèixer iniciatives sobre productes turístics, gastronòmics i agroalimentaris de les comarques de Barcelona entre els seus visitants. L'any passat, més de 4.000 persones van gaudir de les activitats desenvolupades a l'entorn d'Alícia't.
 
Les novetats de la quarta edició

Novetats com l'Aula dels Sabors "Barcelona és Molt Més", espai de tast amb productes gastronòmics singulars de les comarques de Barcelona, així com les demostracions dels col·lectius de cuina i restauració d'aquest àmbit territorial, se sumaran als showcooking amb productes locals i a l'oferta de tallers creatius, tallers amb solucions per a necessitats alimentàries específiques i tallers monogràfics de la Fundació Alícia.

La programació preveu també una proposta específica de tallers per a la mainada pensada perquè, a través del joc i d'una manera pràctica i divertida, els més petits descobreixin la importància d'una bona alimentació i com adquirir uns bons hàbits alimentaris.

Alícia't comptarà també amb la participació de personalitats i establiments rellevants de panorama gastronòmic del país que aprofitaran la festa per presentar els seus darrers treballs, com és el cas del Celler de Can Roca, que donarà a conèixer el 'Rocook', un projecte de cuina al buit que ha desenvolupat amb la col·laboració de la Fundació Alícia.

També està previst un showcooking de cuina d'avantguarda i mediterrània, a càrrec dels cuiners dels restaurant barceloní Disfrutar, al capdavant dels quals hi ha els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, formats a El Bulli.

L'espai de la plaça de Sant Benet serà un niu d'activitats de lleure per a tots els públics que mantindrà la seva aposta pel públic infantil amb espectacles i activitats pensades perquè puguin gaudir de tots els elements de la festa.

Món Sant Benet acollirà un gran mercat amb la participació dels productors i elaboradors de productes alimentaris de qualitat de la Xarxa Productes de la Terra que impulsa la Diputació de Barcelona a través dels Consells Comarcals, als quals s'hi afegiran entitats, gremis i associacions que gestionen productes turístics i gastronòmics d'aquest territori.
 
Incorporació de nous espais de Món Sant Benet a la festa

El Prat de Sant Benet adquireix enguany un paper destacat a la festa acollint tots aquells col·lectius, empreses i institucions que representen el territori de les comarques de Barcelona, eix a partir del qual es visualitza el creixement d'Alícia't en relació a l'edició anterior.

En aquest sector s'hi trobarà, d'una banda, la representació de les empreses i institucions que habitualment participen a la festa, ensenyant els projectes d'innovació i patrimoni agroalimentari que han desenvolupat amb la Fundació Alícia. De l'altra, els Horts ecològics de Sant Benet-Cooperativa 2147MANS i el projecte de recuperació de l'Espai Natura Montserrat-Coll de Can Maçana, que impulsa l'àrea de territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb una mostra dels animals que pasturen als seus prats.

Una desena d'expositors donaran forma a la nova zona expositiva del Prat de Sant Benet als quals s'hi afegirà la representació d'un total de set col·lectius de cuina provinents de les comarques barcelonines que acostaran al públic visitant la riquesa gastronòmica i agroalimentària dels respectius territoris, amb demostracions i tastos gratuïts que es desenvoluparan al segon escenari que enguany s'instal·larà en aquest espai.
 
Espai "Barcelona és Molt Més"

La incorporació de la Diputació de Barcelona en la coorganització de la 4a edició d'Alícia't es materialitza en la programació d'activitats i tallers, però especialment en un nou espai, situat al bell mig de la Plaça de Sant Benet, on els visitants descobriran productes turístics i de promoció del territori de les onze comarques barcelonines.

En la mateixa línia, Alícia't comptarà amb la participació de la Xarxa de productes de la terra, un projecte impulsat també des de la Diputació, sota el qual s'agrupen un total de 55 productes alimentaris locals i de qualitat de l'àmbit de Barcelona.
 
Any Internacional dels Llegums

Durant tot el cap de setmana també tindran lloc diversos tastos populars de llegums per tal de donar a conèixer entre els visitants les varietats que es conreen a les comarques barcelonines.

La proposta s'emmarca dins l'Any Internacional dels Llegums que ha estat decretat per la FAO, l'Organització per a l'Alimentació i Agricultura de les Nacions Unides amb l'objectiu de sensibilitzar durant aquest 2016 sobre els avantatges nutricionals dels llegums com a part d'una producció d'aliments sostenible i com a base de la seguretat alimentària mundial.
 
 
II Jornada Alícia: "Productes de la terra i dinamització del territori"

"Productes de la terra i dinamització del territori" és l'eix de la segona jornada organitzada per la Fundació Alícia  i la Fundació Catalunya-La Pedrera que es portarà a terme el divendres 29 d'abril a Món Sant Benet. La jornada, adreçada a públic professional, tindrà lloc al monestir de Sant Benet.

Enguany, el programa té la finalitat d'explicar els projectes que desenvolupen els professionals de la Fundació Alícia, tant en el camp de la promoció del producte agroalimentari local, com la posada en valor del patrimoni cultural o la dinamització econòmica, sempre amb la cuina com a denominador comú.

El programa té quatre àmbits diferents per explicar els projectes desenvolupats, que són promoció del producte a través de la cuina; patrimoni cultural i patrimoni històric; promocionar el territori a través de la gastronomia, i el triangle territori, producte i gastronomia.

En la II Jornada Alícia es farà la presentació de "Benvinguts a Pagès", un projecte que la Fundació Alícia coorganitza amb la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un cap de setmana de portes obertes en explotacions agrícoles i ramaderes d'arreu de Catalunya en el qual s'hi suma el sector de la restauració i de l'hoteleria amb l'objectiu d'oferir al visitant la possibilitat de redescobrir el país i l'origen dels elements que consumim.

"Benvinguts a Pagès" té un paper destacat dins els actes del programa "Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia" (CREG 2016), que també es donarà a conèixer a Món Sant Benet, juntament amb el projecte "Barcelona-Catalunya a l'Expo de Milà" que es va realitzar amb el Palau Robert la primavera passada.