Aproven el pla director urbanístic del Bages per ordenar la mineria

Urbanisme proposa tres opcions per deixar d'abocar runam salí al dipòsit del Cogulló i complir així la sentència del TSJC

Una pala carrega amb potassa un camió
Una pala carrega amb potassa un camió | Laura Busquets
Estefania Escolà
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:16h
El Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera del Bages ja ha passat el primer tràmit i aquest dimecres se n'ha fet l'aprovació inicial amb l'objectiu d'ordenar aquesta activitat econòmica i avançar cap al residu zero en un màxim de vint anys. El document ha reduït d'onze a tres les opcions perquè l'empresa que gestiona l'activitat minera al Bages, Iberpotash, pugui deixar d'abocar runam salí al dipòsit del Cogulló i complir així la sentència del TSJC que posa de límit el 30 de juny del 2017 per fer-ho. Les tres propostes són: reduir la producció, abocar al col·lector de salmorres tenint en compte que té una capacitat de 200.000 tones anuals, o bé transportar la sal en camions fins a Abrera o Sant Joan Despí perquè, a partir d'aquests punts, el col·lector de salmorres ja està renovat i permetria evacuar la sal diluïda al mar. Ara, serà l'empresa qui, en el seu pla de restauració, haurà de decidir per quina opció es decanta o bé proposar-ne una de nova. El Govern avisa que qualsevol sobrecost haurà d'anar a càrrec de l'empresa.

El 30 de juny del 2017 és la data límit perquè l'empresa que gestiona les mines de Súria, Iberpotash, pugi continuar abocant residus salins al runam del Cogulló de Sallent. A partir d'aquí, s'obre un període de transició fins al 2020 durant el qual les noves instal·lacions de Súria encara no seran totalment operatives, però tampoc es podrà abocar al dipòsit del Cogulló la sal que es continuarà produint. 

Iberpotash va presentar al Govern un pla de mesures per reduir fins als dos milions de tones els 4,5 milions d'abocaments que es produiran durant aquest període, però el Pla Director Urbanístic de la mineria ha de preveure què es farà d'aquests dos milions de sal. 

En un primer moment, el document proposava onze possibilitats, però finalment el text aprovat aquest dimecres redueix les propostes fins a tres perquè s'han descartat les que no es podien enllestir a temps amb garanties. Les tres propostes són reduir la producció, abocar al col·lector de salmorres tenint en compte que té una capacitat per evacuar unes 200.000 tones anuals, o bé transportar la sal en camions fins a Abrera o Sant Joan Despí perquè, a partir d'aquests punts, el col·lector de salmorres ja està renovat i permetria evacuar la sal diluïda al mar. Ambientalment, aquesta darrera opció comportaria un trànsit addicional de vuit camions per hora. 

Ara, serà l'empresa qui, en el seu pla de restauració, haurà de decidir per quina opció es decanta o bé proposar-ne una de nova. En tot cas, el Govern avisa que qualsevol sobrecost haurà d'anar a càrrec de l'empresa. "L'empresa té uns drets d'explotació, però òbviament també té unes obligacions i uns deures, i cal buscar l'equilibri per fer factible l'activitat econòmica i evitar que l'empresa acabi marxant", ha afegit Serra.

Tres plantes són suficients per assolir el residu 0

El PDU considera que tres plantes de sal vacuum serien suficients per assolir el residu 0 en el període de 20 anys, ja que se li donaria sortida en la transformació en sal vacuum i la seva comercialització i a través del col·lector. Així, el document fixa la ubicació de dues plantes més a Súria que s'ubicaran al polígon de la Pobla Sud d'aquesta població i que se sumarien a la que està a punt d'entrar en funcionament a les actuals instal·lacions de la factoria de Súria. 

El sector de la Pobla Sud, situat al sud de la carretera C-55, es dibuixa en una única parcel·la dins de la qual es construiran les plantes de sal vacum i tots els serveis que les complementen. El PDU contempla mesures d'integració paisatgística de les instal·lacions i supedita el seu desenvolupament a que l'empresa millori els accessos al sector i impulsi les actuacions necessàries per transportar el producte valoritzat resultant fins al port de Barcelona majoritàriament en ferrocarril. 

Respecte a l'evacuació de la sal ja valoritzada des de les noves plantes, el PDU ofereix dues possibilitats: allargar en 788 metres l'actual cinta transportadora fins a la nova planta per evacuar el producte en tren des de les vies existents o bé construir un ramal de ferrocarril de 2.000 metres que arribi fins a les noves plantes. El document, a més, també reserva sòl per a una possible quarta planta en el terme de Callús. 

Activitat d'interès públic

El PDU parteix de la base que l'activitat minera que Iberpotash duu al Bages és d'interès públic i estratègica pels lloca de feina que crea a la comarca i pels seus efectes multiplicadors per a l'economia del país. 

El document, que ha recollit les aportacions de tots els consistoris implicats, se sotmetrà ara a informació pública per a tots els ciutadans interessats durant 45 dies i després a consulta dels ajuntaments afectats. Serra ja ha descartat que es pugui aprovar definitivament abans d'aquest mes de desembre, al com s'havia fixat en el conveni signat el novembre del 2015 entre el Govern i l'empresa Iberpotash. 
Arxivat a