La setmana de jornades professionals d'Ecoviure tindrà continuïtat

Gairebé 500 persones han seguit les jornades sobre agricultura ecològica, aigües, residus i energies renovables que s'han fet des de dimarts i fins aquest divendres

Jornada del Fòrum Energia d'Ecoviure
Jornada del Fòrum Energia d'Ecoviure | FTiFM
Redacció
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:22h
Ecoviure tanca la setmana de jornades professionals amb molt bones sensacions i la voluntat de donar-hi continuïtat en properes edicions. Per primera vegada, la Fira ha acollit quatre jornades professionals entre setmana, sobre temes com l'agricultura ecològica, la gestió de l'aigua, els residus i les energies renovables, a les quals han assistit gairebé 500 persones, entre públic presencial i on line. Des de l'organització es fa una valoració molt positiva d'aquesta aposta d'Ecoviure per ser un punt de trobada dels professionals del sector del medi ambient.

Les jornades professionals d'Ecoviure van arrencar dimarts amb tres jornades en modalitat on line sobre agricultura ecològica, organitzades per l'Escola Agrària de Manresa. Hi van participar 224 persones i es va parlar sobre l'aprofitament d'aigües pluvials en una finca ecològica, els assecadors solars en agricultura i el sòl viu en agricultura. Les jornades van destacar per l'alta participació i per despertar un gran interès entre els assistents.

El dimecres es va portar a terme la 1a Jornada Tècnica de l'Aigua amb 60 assistents en la seva modalitat presencial i una seixantena més de connexions en línia. Va ser una jornada  organitzada per Aigües de Manresa i en la qual van participar experts d'Eurecat, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Catalan Water Partnership, per parlar de conceptes com la circularitat, la qualitat i la digitalització de l'aigua. També s'hi van poder conèixer les solucions i propostes innovadores de sis empreses catalanes del sector de l'aigua i es va acabar amb una taula rodona amb destacats professionals del món de l'aigua, que van donar la seva visió sobre la transició cap a nous paradigmes.

Dijous va ser el torn de la jornada en línia organitzada pel Consorci del Bages per a la gestió de residus sobre Nous models de recollida selectiva: reptes, resultats i persones. Una vuitantena d'assistents van poder conèixer de primera mà l'experiència de professionals que viuen la recollida des del contacte directe amb la ciutadania: un informador ambiental, un treballador del porta a porta i un treballador de deixalleries. També hi va haver quatre ponències tècniques i, finalment, a través d'una plataforma digital es va obrir un espai participatiu perquè tots els assistents poguessin apuntar-se a un debat final sobre el tema que més els interessés o, fins i tot, proposar i obrir nous temes. Els dos àmbits que van generar més interès en aquesta part més col·laborativa van ser el model de contenidors tancats i la taxa justa.

El Fòrum Energia, una cita consolidada
Les jornades s'han tancat avui divendres amb el Fòrum Energia, una cita ja consolidada al calendari d'Ecoviure i que any rere any reuneix professionals, empreses i administracions per parlar de les darreres tendències en energies renovables. Sota el títol "Estratègies col·laboratives en transició energètica", el fòrum d'enguany s'ha dedicat a tractar un tema menys tècnic dels habituals, per centrar-se en l'àmbit organitzatiu i social de la transició energètica, és a dir, de com podem fer la transició energètica entre tots. La jornada ha començat amb una ponència de Xavier Obradors, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, que ha afirmat que "és possible aconseguir la sostenibilitat energètica amb renovables" i ha destacat la importància de la recerca sobre els materials, per la relació que aquests tenen amb les tecnologies utilitzades per produir energia.

El Fòrum Energia ha continuat parlant de la participació de la ciutadania en la transició energètica i de les comunitats energètiques. Després, s'hi han pogut conèixer experiències de col·laboració entre administració i ciutadania, i entre administració i empreses, així com el punt de vista d'empreses privades en el desenvolupament de projectes col·laboratius. El president de la comissió organitzadora d'Ecoviure, Pol Huguet, ha destacat el fet que l'èxit del Fòrum Energia ha "inspirat la reorientació d'Ecoviure que hem fet aquest any per ser encara més una fira de referència per als professionals". Les diferents ponències del Fòrum han estat seguides per una cinquantena de persones, entre assistents presencials i connexions per vídeoconferència.