Les ordenances fiscals per a 2017 no acontenten ningú en el ple de Manresa

PSC i Ciutadans relacionen l'increment d'impostos amb la pèrdua de les aportacions de l'Estat per haver baixat dels 75.000 habitants, Democràcia Municipal ha demanat rebaixar la pressió fiscal, mentre que la CUP ha assegurat que encara hi ha camp per córrer per pujar-los a les rendes més altes

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, en un primer pla, en una imatge d'arxiu
El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, en un primer pla, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:12h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous les ordenances fiscals que regularan els ingressos de 2017 amb els vots a favor dels grups del govern, CDC i ERC, l'abstenció de la CUP, i el vot en contra de la resta de partits, PSC, C's i DM.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, ha explicat que s'ha congelat la recaptació de l'IBI i, en línies generals, s'ha aplicat un  increment de l'1% al gruix de  les ordenances fiscals per al 2017. També, que es manté la possibilitat que els ciutadans paguin de forma mensual tots els impostos, i que es mantenen els descomptes per a qui els pagui de cop, tot i que per a 2017 el descompte màxim és del 2% en comptes del 3, i s'aplica per qui pagui abans de febrer en comptes del març, que ha estat la fórmula d'aquest 2016.

El regidor ha explicat que es proposa que aquest lleu increment general dels impostos que recapta l'Ajuntament per a l'any vinent "amb l'objectiu de mantenir el nivell de prestacions en els serveis municipals". En xifres globals, l'Ajuntament té previst ingressar uns 700.000 euros més en impostos i taxes el 2017 en relació al 2016, dels quals 250.000 correspondrien a l'augment d'ingressos previstos de l'IAE, i entre 150.000 i 180.000 a la crescuda dels ingressos per la via de  la taxa de guals fruit de la regularització que se n'ha fet. En aquest últim punt, Sala ha explicat que gràcies a un treball de camp, s'han detectat 600 nous guals que l'ajuntament no tenia controlats, situant la xifra total en 6.262, amb més de 26 quilòmetres lineals de guals.

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), Sala ha anunciat que el tipus impositiu general passa del 0.791 de l'any 2016 al 0.86 per al 2017, per tal de compensar la rebaixa dels valors cadastrals i mantenir el nivell d'ingressos de l'Ajuntament per aquest concepte. Així doncs, a efectes pràctics, malgrat l'increment del tipus general, l'Ajuntament ingressarà el mateix per IBI i la majoria de ciutadans també pagaran el mateix. L'augment proposat de l'1% afectaria alguns impostos i taxes, com ara l´Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que incrementa el tipus impositiu del 3,88%, pel 3,84% de l'any passat. 

En l'Impost l'Activitat Econòmiques (IAE ) s'incrementen els tipus, que passen a ser d'un mínim del 2,49% i d'un màxim del 2,99%, una modificació que de fet, segons Sala, representa situar Manresa "encara a nivells que estan per sota de les poblacions de mida similar a Manresa, fins i tot de poblacions properes com Sant Fruitós o Sant Vicenç". L'impost que grava l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (la plusvàlua) s'apuja el tipus impositiu que passa del 13% (vigent des de 2008) al 15% i es manté igual també l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), de circulació, que ja estava al màxim.

Finalment, pel que fa a les taxes s'aplica un increment general de 1% excepte en alguns casos. La recollida d'escombraries passa de 107,5 a 111,5 euros (per als carrers de categoria 1) i de 85,80 a 100,30 euros (per als carrers de categoria 2). Sala ha assegurat que l'increment es realitza amb l'objectiu d'"acostar els ingressos al cost del servei". En aquest sentit, cal fer front a l'increment del cànon d'abocament del 25% per al 2017 que ha establert l'Agència de Residus de Catalunya.

Què ha canviat respecte el 2016, quan es van congelar els impostos?

"Què ha canviat respecte de l'any passat?" quan es van congelar els impostos, ha preguntat el portaveu del PSC, Felip González, que en la mateixa intervenció s'ha respost a ell mateix "doncs 870.000 euros que es deixen d'ingressar d'aportacions de l'Estat per haver baixat dels 75.000 habitants". Això, segons el socialista, evidencia la "ineficiència" del govern per partida doble, segons González. "Per una part per no haver estat atents davant la pèrdua de població, i per l'altra perquè el mateix regidor Sala va afirmar en el seu moment que es buscarien subvencions que compensessin la pèrdua d'aquests ingressos, fet que no s'ha aconseguit", ha sentenciat.

Abans que González, el representant de Ciutadans, Andrés Rojo, havia estat més dur acusant el govern d'haver fet "una mala gestió" durant l'any que pretenia cobrir amb aquest augment d'impostos. Rojo assegurava que no podia ser que si tenim l'IAE més baix que altres poblacions similars a Manresa, i fins i tot més que Sant Fruitós i Sant Vicenç, "no s'aprofiti per atraure més inversió a la ciutat". Democràcia Municipal, per la seva part, ha demanat rebaixar la pressió fiscal.

Qui ha trencat la tònica de les intervencions anteriors ha estat la CUP que, en boca de Jordi Masdeu, s'ha felicitat de l'increment de la pressió fiscal a les rendes més altes, però ha demanat pujar encara més l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i les plusvàlues. Pel què fa a les taxes de recollida de residus ha suggerit estudiar la recollida porta a porta i la municipalització del servei per abaratir els rebuts. "Només reciclant més pagarem menys d'abocador, i a falta de fer un estudi pormenoritzat, hem de tenir en compte que amb la gestió directa municipal ens estalviaríem l'IVA i el marge de beneficis", ha explicat.

En el torn de rèplica, Josep Maria Sala ha respost a Felip González que el que pretén l'increment de recaptació en 700.000 euros és tenir cobert l'increment en els sous que han tingut els treballadors de la casa durant 2016 i el que presumiblement tindran el 2017, després que a Madrid es formi el nou govern de l'Estat. Entre rialles de tot el plenari, el regidor d'Hisenda ha celebrat la intervenció de la CUP, "al menys vostès mantenen la coherència", i els ha explicat que les plusvàlues no es poden pujar més perquè la llei no permet diferenciar entre les que ho són per una operació de compra-venda i les que es produeixen per traspàs patrimonial. També s'ha referit a la planta de pretractament dels residus que quan estigui operativa permetrà rebaixar el cànon que es paga per rebuig no reciclat.