Missió comercial a Costa d'Ivori, Mali i Senegal amb la Cambra

Vint-i-sis empreses marxaran el dia 29 d'aquest mes i seran a la zona fins el 9 de març

Redacció
06 de febrer del 2012

La Cambra de Comerç de Manresa ja té a punt el que serà la primera missió comercial d'aquest 2012 i que portarà vint-i-sis empreses fins a Costa d'Ivori, Mali i Senegal. La missió, organitzada conjuntament amb la Cambra de Tarragona i que forma part del Pla d'Acció Internacional del Consell de Cambres de Catalunya, ha de servir per obrir mercats en aquesta zona, que es troba en ple creixement i ofereix interessants oportunitats de negoci. Aquest és el primer cop que la Cambra de Manresa fixa com a països objectiu els d'aquesta zona d'Àfrica, un territori en què la presència d'empreses de casa nostra és encara incipient.

Les empreses que participaran a la missió provenen d'arreu de l'Estat, i n'hi ha 3 de la comarca del Bages, una del sector de la maquinària i dues del tèxtil. Durant el viatge, mantindran una agenda de contactes individualitzada en cadascun dels països que s'ha programat en funció dels seus interessos. Per a l'organització de l'agenda, la Cambra ha treballat en col·laboració amb consultors privats a Costa d'Ivori i Mali i amb l'Oficina Comercial Espanyola de Dakar al Senegal.

Costa d'Ivori
Costa d'Ivori és un gegant econòmic regional, que acumula el 40% del PIB conjunt dels 8 països de la Unió Econòmica i Monetària d'Àfrica Occidental. És el major productor i exportador mundial de cacau en gra, el primer productor de cafè d'Àfrica i un dels principals productors i exportadors d'oli de palma. Malgrat tot, la seva principal font d'ingressos és la venda de petroli que s'extreu d'alta mar. El país ofereix oportunitats de negoci en els sectors de l'agroindústria, els hidrocarburs, les infraestructures, el comerç, les telecomunicacions i el turisme. A més, des del govern s'està treballant en un pla de reducció de la pobresa que implica oportunitats de negoci relacionades amb el desenvolupament del sector privat, la millora d'accés als serveis bàsics (aigua i energia) i el desenvolupament de les àrees rurals.

Mali
Mali compta amb una situació política estable des del 1992. L'agricultura i la pesca ocupen, aproximadament, al 80% de la població del país, que té en el riu Níger una important font de riquesa. El principal producte exportat és el cotó. La balança de pagaments ha estat reforçada pels ingressos procedents de l'or i de les grans privatitzacions. Les oportunitats de negoci a Mali es centren en l'agroindústria, la pesca i l'aqüicultura, la mineria, les energies, les telecomunicacions, la indústria, el comerç i el turisme. Des del 2007, el govern treballa en el Projecte Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social, que persegueix assolir una taxa de creixement econòmic mitjà anual del 7% a través del desenvolupament del sector privat, la millora de la gestió dels organismes públics i el desenvolupament de polítiques socials.

Senegal
Senegal és la tercera economia d'Àfrica Occidental, després de Nigèria i Costa d'Ivori, i presenta molts nínxols de mercat per a la inversió estrangera. Per afavorir-la, el govern ha implementat diferents mesures de suport a la inversió i incentius. El país disposa d'un servei de finestreta única empresarial, unes infraestructures relativament bones i un sistema de telecomunicacions en creixement, a la vegada que una moneda regional estable, el franc CFA, amb un tipus de canvi fix respecte l'euro. Les principals oportunitats de negoci estan en la indústria agroalimentària, les noves tecnologies, el turisme, el tèxtil, la pesca i la mineria. El govern senegalès busca la diversificació de l'economia, per la qual cosa ha posat en marxa projectes d'inversió en infraestructures.