El muntatge de l'orgue de la Seu encara la recta final

El Taller Carlos M. Álvarez ha deixat llesta la part estructural i instrumental i ara queda pendent la instal·lació de tubs i elements de la coberta i la decoració

Carlos M. Álvarez i un operari sostenen un plafó de fusta de la coberta de l'orgue
Carlos M. Álvarez i un operari sostenen un plafó de fusta de la coberta de l'orgue | Pere Fontanals
01 de juny del 2022
Actualitzat el 02 de juny a les 9:46h
Amb bastida per arribar amunt i matalassos per fer jaure els tubs sense malmetre'ls. Tubs de fusta i metàl·lics, caixes i eines, més de 1.500 peces desmuntades. Fa setmanes que el mestre Carlos M. Álvarez i els operaris del seu taller treballen a la basílica Santa Maria de la Seu en el muntatge i posta a punt de l'orgue del cor de Catalunya després d'haver-lo restaurat i ampliat durant 14 mesos a les seves instal·lacions de Villel, a la demarcació de Terol.

La part instrumental del majestuós orgue ja està instal·lada i bona part dels tubs, sobretot els més voluminosos i els externs de fusta, també. Durant les properes setmanes, el mestre i els seus operaris acabaran d'instal·lar els tubs més petits, les peces de la coberta que ara estan desmuntades per facilitar el treball a l'interior de l'aparell i tots els elements decoratius de l'instrument.

Quan l'orgue estigui totalment armat vindrà la part "més minuciosa", segons ha explicat Álvarez a NacióManresa, quan caldrà ajustar un a un els tubs i les peces segons la seva sonoritat per obtenir un conjunt musicalment harmònic d'acord amb el seu emplaçament final a la Seu. És previst que aquest procés d'"estrés" instrumental duri dos mesos. Aquesta és una tasca que no es pot avançar amb els elements desmuntats al taller de Terol perquè depèn gairebé totalment de l'entorn i el ressò d'on ha de quedar fix l'instrument.

Els treballs d'instal·lació i muntatge de l'orgue del cor de Catalunya a l'esquena de l'altar de la basílica segueixen el calendari previst i l'instrument podrà ser beneït durant la primera quinzena d'agost.

Un orgue amb història
L'orgue es va fabricar el 1922 i estava muntat a Montserrat sobre un disseny de Silvio Puccinia, però l'abadia se'n va haver de desprendre per unes obres i la Seu de Manresa el va comprar el 1957 i va adaptar l'instrument sota modificacions aplicades de Gabriel Blancafort i altres que es van fer posteriorment.

L'empresa d'organers ja portava quatre anys fent modificacions sobre l'orgue, però finalment, un grup de ciutadans vinculats a la basílica va engegar a finals de 2020 una campanya per recaptar els 300.000 euros que es necessitaven per restaurar-lo tant per fora, com per dins, la part més important. Des de llavors, a banda de recaptar aportacions de particulars i empreses, la comissió ha organitzat diversos concerts per arribar a aquesta xifra.

L'empresa, d'acord amb la parròquia i l'organista de la Seu va optar per engrandir l'instrument, fer un instrument acompanyant, un instrument litúrgic, però que al mateix temps "en les grans celebracions es faci notar", va explicar Álvarez el dia que el desmuntaven. L'orgue resultant augmenta en més de 400 tubs els que tenia, en set registres, amb una secció de trompeteria prou important que no tenia, i s'ha fet la divisió dels tres cossos sonors.

La restauració
El mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya Restaurem l'orgue del cor de Catalunya amb el propòsit de millorar les condicions de l'orgue de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo per aconseguir una millor sonoritat dins del temple.

El gener de 2021, l'orgue es va desmuntar i traslladar al Taller de Carlos M. Álvarez. Tal i com estava previst, durant 14 mesos s'ha treballat en la restauració i ampliació de l'instrument, procés que ha inclòs el muntatge i el desmuntatge de l'instrument al taller de Terol. Tot i que l'instrument es va restaurar al Taller de Carlos M. Álvarez, les tasques han continuat amb el trasllat fins a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, per tornar-lo a muntar i harmonitzar.

El passat mes de març es va sanejar la paret de l'absis de la Seu per evitar despreniments dels carreus del temple i, així, garantir la seguretat de l'instrument. Des de després de Setmana Santa, la setmana del 18 d'abril, l'orgue es va començar a muntar al temple i, posteriorment, s'iniciarà la fase anomenada "de rodatge", que tindrà uns dos mesos de durada, i que serveix per a que l'orgue "es faci seu" l'espai on quedarà instal·lat definitivament.

Finalment, la primera quinzena d'agost es beneirà l'instrument per donar-li la benvinguda i el vist-i-plau perquè pugui desenvolupar les seves funcions litúrgica i cultural. Un cop beneït, l'instrument ja es podrà tocar habitualment tant a les celebracions com en concerts.

La campanya de col·laboració
Durant els mesos de restauració, la Comissió de l'orgue del cor de Catalunya ha proposat diverses activitats de difusió cultural i musical per donar a conèixer la campanya i fomentar la col·laboració ciutadana en tot el procés.

Entre les activitats organitzades destaquen la conferència sobre l'orgue a càrrec de Marcel Martínez, organista i assessor de la Comissió, els concerts d'Arlet, Joan Ferrer i Júlia Garrido, Liliana Navarrete, Trio Axié, la Unió Musical del Bages i l'Orfeó Manresà.