Castellnou pagarà 62.000 euros a l'exalcalde per 1.500 metres rústics

L'actual alcalde, Francesc Martínez, i Josep M. Baraldés van arribar a un acord fora d'expropiació per adquirir uns terrenys per fer un vial de 7 metres d'amplada al lateral de l'escola l'Olivar per 8 vegades més del què costaria com a rústic

Pere Fontanals
24 de desembre del 2014
Actualitzat el 25 de desembre a les 20:24h
Actual vial al lateral de l'escola l'Olivar de Castellnou.
Actual vial al lateral de l'escola l'Olivar de Castellnou. | Pere Fontanals

Més d'un any després que l'Ajuntament de Castellnou de Bages es tirés enrere, degut a la pressió ciutadana, en la seva intenció d'adquirir un terreny propietat de l'empresa de l'exalcalde d'Unió, la Sala de Castellnou, SL, per construir-hi el camp de futbol, l'alcalde Francesc Martínez torna a la càrrega amb el mateix terreny, el mateix beneficiari, tot i que ara, per nous usos. El proper dilluns 28 de desembre el ple municipal aprovarà, aprofitant la majoria absoluta del PSC, la compra, de mutu acord amb la propietat, d'una franja d'aquest mateix terreny, de 1.505 metres quadrats per un preu de 62.000 euros, a 40 euros el metre quadrat.

Segons la modificació puntual del POUM que va sol·licitar l'Ajuntament el passat mes de juny, i el text de la moció que pretén aprovar dilluns, la franja de terreny que s'adquireix serveix per a ampliar el vial de seguretat al lateral de l'escola l'Olivar de 4 a 7 metres d'amplada. El procediment que s'ha seguit per arribar a l'acord amb La Sala de Castellnou, SL, de la qual és únic administrador l'exalcalde Josep Maria Baraldés, ha consistit en sol·licitar el passat mes de juny una modificació puntual del POUM per a la requalificació d'aquest terreny de rural a urbanitzable. Un cop aconseguida aquest passat mes de novembre, Martínez i Baraldés van pactar un preu de 40 euros per metre quadrat. Aquesta quantitat es troba per sobre del què hauria costat una expropiació forçosa, i entre 8 o 10 vegades més del que hagués costat l'expropiació del mateix terreny qualificat com a rústic.

Aquesta operació sorprèn als veïns de Castellnou pel fet que en l'actualitat l'escola l'Olivar ja disposa d'un vial per entrada i sortida de vehicles i vianants de 4 metres d'amplada que dóna per suportar vehicles en els dos sentits de la marxa i la zona, en la urbanització del Serrat, té bon aparcament. Cal tenir en compte que l'amplada de la via que uneix el Serrat amb el nucli de Castellnou és de 3,8 metre d'amplada.

També sobta que l'operació s'hagi tancat a un preu de 62.000 euros quan una expropiació hauria sortit més econòmica per a l'Ajuntament. Tot plegat quan no és una adquisició ni una obra imprescindible ni d'urgència en un moment en el qual la situació econòmica i de liquiditat de la major part dels ajuntament és molt delicada.

Cal recordar que els alumnes van entrar a l'escola l'Olivar el passat mes d'abril, i el centre es va inaugurar fastuosament el passat més d'octubre. Només dos mesos després s'aprovarà aquesta actuació

Abans ho van intentar amb el camp de futbol
L'adquisició d'aquesta franja de terreny, arriba després que l'alcalde del municipi, Francesc Martínez, s'hagués de fer enrere d'un acord que va anunciar a bombo i plateret el juny de 2013 per construir un camp de futbol en el terreny que conté aquesta franja, i que també és propietat de Josep Maria Baraldés. En una operació que pujava més de 700.000 euros, l'acord contemplava el lloguer del terreny, amb dret a compra, a raó de 19.000 euros l'any durant 10 anys. Es donava el cas, que la UE Castellnou, que hauria sigut el principal, per no dir únic, beneficiari de la instal·lació, està presidit, també, per Josep Maria Baraldés. L'operació es va acabar desestimant per la pressió dels veïns de Castellnou de Bages.