Domènec Òrrit, nou alcalde de Castellnou amb el suport de set dels nou regidors

El republicà aposta per "pacificar" el poble i "que torni anar a la una" | El PSC obre expedient d'expulsió per "transfuguisme" al regidor Manel Valero, malgrat que ell havia explicat que deixava el partit

El republicà Domènec Òrrit, en el moment de recollir la vara d'alcalde
El republicà Domènec Òrrit, en el moment de recollir la vara d'alcalde | A. Mulero
Laura Busquets
10 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:51h
Domènec Orrit és el nou alcalde de Castellnou de Bages. El fins ara portaveu dels republicans al consistori bagenc s'ha convertit en el nou batlle del municipi durant el ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda. Després d'una votació en secret, a petició dels socialistes, Orrit ha obtingut set dels nou vots possibles. Precisament, se sap que els dos vots en contra han estat de regidors socialistes (partit de l'antic alcalde, Francesc Martínez) perquè just abans d'introduir el sobre a l'urna l'han mostrat al públic davant la incomprensió d'alguns.

Tot i que fa uns dies també es preveia que la regidora del PSC Imma Torralba presentés candidatura, finalment només s'ha presentat formalment la d'Orrit. Durant el discurs d'acceptació del nou batlle, Orrit s'ha mostrat molt satisfet per haver aconseguit un consens ampli amb els set regidors que li han donat suport i l'objectiu serà "que el poble torni anar a la una un altre cop". També ha fet èmfasi en la idea de transparència, "sense cap altre interès que el de servei públic". Alguns dels alcaldes republicans del Bages, com el de Santpedor o Callús, han estat presents durant la sessió.

Amb el resultat d'una votació més que esperat, Castellnou de Bages ha investit aquest dimarts a la tarda el nou alcalde. Domènec Orrit, doncs, ha rellevat Francesc Martínez, que ja va deixar l'alcaldia a finals de mes passat. A Orrit l'han votat els dos regidors del seu partit i Carles Claret (CiU). També li han donat suport tres dels cinc regidors que formaven part de la llista del PSC: Manel Valero (ara no adscrit), Marc Valero (un dels dos nous regidors que acceptat el càrrec aquest dimarts, també com a no adscrit) i Carme Llorens, la número 3 de la llista de Francesc Martínez, i que durant el ple ha actuat com a alcaldessa en funcions. 

Els dos regidors del no que han exhibit abans d'introduir el paper a l'urna han estat els socialistes Imma Torralba i José Manuel Prado (aquest últim ha acceptat el càrrec aquest dimarts). 
 

Moment previ a la votació d'alcaldia a Castellnou. Foto: Josep Vilaseca


Durant el discurs d'acceptació, Orrit ha destacat la capacitat per generar consensos i també la voluntat de governar amb "transparència, rigor i la mà estesa per construir ponts". L'objectiu, segons ha dit l'alcalde, és "pacificar" el poble i "destensionar els enfrontaments que han portat a la situació actual". "Entenem que en aquest final de mandat les idees ja s'havien perdut, nosaltres tenim projecte i l'intentarem encarrilar durant aquest any", ha afegit Domènec Orrit. El batlle ha insistit en la idea de transparència en diverses ocasions. De fet, "anem a desmuntar sistemes amb cacis professionals de la política i ho tenim fàcil perquè no tenim cap altre interès que el de servei públic", ha assenyalat el nou batlle. 

Ara, l'objectiu d'Orrit és tancar el nou cartipàs el més aviat possible, cosa que podria ser en un ple la setmana que ve, i posar-se a treballar per aprovar els nous pressupostos. L'equip de govern el formaran set persones i Imma Torralba i José Manuel Prado restaran a l'oposició. Tot i que l'objectiu d'Orrit era construir un govern de consens i ampli, ni Torralba ni Prado hi tenen cabuda, segons ha explicat el batlle en declaracions als mitjans un cop acabat el ple.

De la seva banda, l'actual número 1 del PSC a Castellnou de Bages, Imma Torralba, ha criticat que la seva companya de partit, Carme Llorens, -qui sí ha donat suport a Orrit- no hagi renunciat al seu dret a ser alcaldable per una qüestió de posició en la llista del PSC, cosa que hagués permès presentar-se a Torralba. "Tot i que el resultat hagués estat el mateix, m'ha sabut greu perquè penso que tenia la responsabilitat de presentar candidatura per tota la gent del poble que va donar suport a la nostra llista", ha explicat la regidora.

El PSC obre expedient d'expulsió a Manel Valero per "transfuga"

Poc després d'acabar el ple, la Federació XI del PSC ha emès una nota de premsa informant que ha obert expedient d'expulsió al regidor i militant socialista Manel Valero al considerar-lo "trànsfuga" després d'haver donat suport a la candidatura d'Òrrit a l'alcaldia de Castellnou. Malgrat que tres persones de la llista que el PSC va presentar al poble, han fet el mateix, els altres dos eren independents.

Segons ha explicat el PSC "les diverses reunions mantingudes -abans del ple- van constatar diferències entre els membres que quedaven d'aquella llista". Els socialistes asseguren que "es van intentar llimar -les diferències- a la recerca d'una candidatura viable que, finalment, no ha pogut culminar davant del que considerem un comportament inacceptable per part de Manuel Valero Gueto" que, a més consideren, "ha maniobrat tan com ha pogut per impedir que el PSC pogués presentar una candidatura pròpia al ple d'avui".

Es tracta d'una acció que el codi ètic del PSC considera "transfuguisme". El PSC inicia aquest expedient malgrat que el propi Valero ja va informar dilluns que deixava el partit. Fonts del PSC han explicat que, en no rebre una comunicació oficial sobre aquest extrem, han obert l'expedient al considerar-lo, encara, militant.