Impulsem proposa un espai per a macroconcerts i espectacles al parc de l'Agulla

Aigües de Manresa - Junta de la Séquia, propietària del parc, recorda que qualsevol actuació en l'àmbit de l'Agulla no es pot ser de forma unilateral i que cal "consens" entre les parts

Imatge virtual de la proposta de macroconcerts a l'Agulla d'Impulsem Manresa
Imatge virtual de la proposta de macroconcerts a l'Agulla d'Impulsem Manresa | Impulsem
Redacció
20 de març del 2023
Actualitzat a les 11:00h


Impulsem Manresa projecta crear un espai per concerts i actuacions de gran format al parc de l'Agulla, amb l'objectiu de convertir aquest pulmó verd de Manresa "en un centre neuràlgic de la cultura a nivell de tot Catalunya i amb vocació internacional". El projecte, però, no ha estat comunicat a Aigües de Manresa - Junta de la Séquia, propietària del parc, segons han confirmat a NacióManresa, que recorda que qualsevol actuació en aquest àmbit s'ha de fer "a través del consens" i no de forma unilateral.

El projecte, realitzat per l'equip d'arquitectura i urbanisme d'Impulsem Manresa i dirigit per Jesús Alonso -que va ser degà del Col·legi d'Arquitectes de Cata lunya i forma part de la llista de la formació– preveu crear una infraestructura plenament integrada paisatgísticament, de tal manera que quan no se'n faci ús el parc tingui pràcticament el mateix aspecte visual  d'avui en dia. 

Segons Joan Vila, candidat a l'alcaldia per Impulsem Manresa, "amb aquest espai d'oci i cultura, disposarem d'un espai molt potent i atractiu, i ens posicionarem com a capital de la cultura de la Catalunya Central, i un espai de referència internacional".

L'espai inclouria un escenari "amb aparença de plataforma flotant sobre la làmina d'aigua", que incorporaria tots els serveis i espais auxiliars en un dic soterrani "sota l'aigua del llac". Aquest escenari, situat a uns 25 metres dins del llac i de dimensions molt semblants a les del teatre Kursaal (25 x 15 m), també podria tenir ús com a mirador del parc des de la làmina d'aigua.

L'aforament seria flexible en funció de la programació i dels tipus d'espectacles 
previstos. El mínim seria de 4.620 persones, mentre que la màxima seria d'un miler més, fins als 5.620 espectadors. L'ocupació estimada, s'ajusta les prescripcions del Document Bàsic d'aplicació del Codi Tècnic DBSI per a la pública concurrència.

Segons expliquen, la instal·lació se situaria en una punta del llac, com un afegitó al parc que no distorsionaria el passeig que l'envolta i per on es passeja o se circula amb bicicleta. En concret, seria a la cantonada de l'altre banda del berenador de l'Agulla. Ocuparia menys d'una desena part de l'entorn més proper del llac i durant la intervenció la major part del parc restaria obert.

El projecte tindria una implantació "relativament ràpida", segons asseguren. Un cop aprovats els reglaments que habiliten la intervenció, es durien a terme totes les actuacions: la creació "d'una estructura lleugera i retràctil i la construcció d'una zona d'espectadors", en què s'aprofitaria el talús de terra existent actualment i la seva pendent per tal de crear una graderia aterrassada d'uns 0,80 x 0,60 metres amb el mínim impacte visual possible. 

La gestió d'aquesta infraestructura és un aspecte molt important de la proposta, ja que "si es construeix és perquè funcioni". Segons Joan Vila, "és clau haver previst la gestió abans de posar en marxa una operació d'aquesta envergadura. Per això proposem un model de gestió público-privada".