L'alcalde de Castellnou s'intenta apujar el sou aprofitant l'absència d'un regidor, però fracassa

Francesc Martínez volia recuperar el 17% del salari que s'havia apujat a l'inici del mandat i que va perdre quan va quedar en minoria, presentant un sobrevingut que no va prosperar perquè la seva acceptació no reconeix el vot de qualitat de l'alcalde

L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, al fons, durant un ple municipal
L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, al fons, durant un ple municipal | Pere Fontanals
13 de novembre del 2017
Actualitzat el 14 de novembre a les 17:25h
L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, va voler recuperar el passat dilluns l'increment del 17% del seu sou que s'havia aplicat a inici de mandat i que va perdre quan es va quedar en minoria, en el ple del passat dilluns, aprofitant l'absència del regidor del PDeCAT, Carles Claret, que equilibrava les majories. Però va fracassar en l'intent.

El ple ja havia començat de forma surrealista, ja que a la prèvia s'havia celebrat el ple extraordinari per denunciar l'aplicació de l'article 155 contra el govern de Catalunya. Es debatia aquesta moció perquè quan ERC i el PDeCAT van demanar el debat d'urgència, l'alcalde el va endarrerir a l'última data possible, malgrat que des de llavors, vuit consellers han estat empresonats i la resta del govern viu a Brussel·les.

En el ple ordinari, l'absència del regidor nacionalista deixava el balanç de forces entre govern i oposició en empat a quatre edils cadascun, i confiant en que el vot de qualitat de l'alcalde trencaria aquest equilibri, Francesc Martínez va presentar un sobrevingut per recuperar el 17% del sou que s'havia apujat a principi de mandat i que havia perdut després de quedar-se en minoria.

Però la jugada li va sortir malament, perquè l'empat previsible en la votació sobre si s'acceptava la moció sobrevinguda, va deixar un dubte sobre la taula, que la secretària municipal va haver de consultar en una sala apart durant més de cinc minuts.

Abans, el portaveu d'ERC, Domènec Orrit li va retreure al batlle que aprofités "una absència circumstancial" per aprovar mocions que no comptaven amb el suport de la majoria del ple. "Que no veus que no té sentit?", li va etzibar, "que no veus que en el proper ple, quan hi tornem a ser tots, t'ho tornarem a tombar?".

Però el dilema es va resoldre un cop va tornar la secretària, que va sentenciar que, segons el ROM, una moció pot ser acceptada com a sobrevinguda "quan té un caràcter d'urgència", i a més a més, "la seva acceptació a debat ha d'estar aprovada amb la majoria absoluta dels vots". "Com que no fa cap referència expressa al vot de qualitat de l'alcalde, entenc que la majoria absoluta dels vots, és la meitat més un dels vots, cosa que no passa aquí".

I el ple va continuar amb els informes de les regidories.