Una manresana participa en «La República de los NO independentistas»

El llibre sobre els Nous Republicans encara la seva fase final de micromecenatge després d'haver superat els primers objectius en pocs dies i buscar-ne una publicació més ambicionsa

Imatge del llibre «La República de los NO independentistas»
Imatge del llibre «La República de los NO independentistas» | Alba Haut
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:52h
Twiter s'ha convertit en un dels altaveus més importants per als moviments independentistes. El moviment Nous Republicans, nascut a la xarxa social de l’ocellet blau i, que està immers en un procés de micromecenatge per a traslladar les seves accions al paper, n'és l'exemple més clar. En aquest projecte hi participa la manresana Mònica Cuesta. 

Des de principis de mes, el moviment Nous Republicans ha iniciat a Verkami una recollida de diners per a poder finançar la publicació del llibre "La República de los NO independentistas", un compendi de diferents fils de Twiter (un seguit de piulades encadenades amb el que es crea un relat) on diferents usuaris relaten les seves experiències com a nous republicans.

El llibre, que comptarà amb el pròleg del President Puigdemont i l'epíleg de la periodista Bea Talegón, recopilarà els 127 fils, o més, que contenen l'etiqueta #NousRepublicans. Persones de diferents edats i procedències s'han organitzat de manera voluntària i altruista per a tirar endavant un llibre ple d'emocions i sentiments que espera poder ser comercialitzat per Sant Jordi. 

El seu objectiu inicial de 9.000 euros, amb el que pretenien imprimir uns 2.000 exemplars de 240 pàgines, s'ha vist superat amb només uns pocs dies. Ara proposen una xifra més ambiciosa, 14.500 euros amb els que pretenen editar tres mil exemplars i ampliar a 360  el nombre de pàgines. Qui vulgui col·laborar amb la iniciativa pot fer aportacions al Verkami de Nous Republicans fins al proper 14 de març.

Mònica Cuesta, la veu manresana del projecte

La manresana Mònica Cuesta treballa en una multinacional a Viladecavalls i no havia tingut mai cap relació ni amb partits polítics ni amb cap entitat sobiranista. El seu primer contacte real amb la política va ser, al igual que molts independentistes, en les darreres eleccions on va fer d'apoderada per un partit sobiranista. Ella, com molts altres membres del grup Nous Republicans, va canviar la seva manera de pensar degut a les actuacions policials del passat mes de setembre i de l'1-O

Tot i que es catalogava com a equidistant mai no havia vist amb mals ulls el moviment independentista. No obstant, els registres a les conselleries del passat vint de setembre van suposar un punt d'inflexió per a ella i des d'aquells dies la manresana va començar a manifestar-se activament per la causa i fins i tot va vetllar el seu punt de votació el cap de setmana de l'1-O. 

Cuesta es va involucrar amb el projecte Nous Republicans després de publicar un fil en el seu perfil de Twiter en el que relatava la seva historia personal. Després que el seu fil aconseguís ressonar a Twiter, els organitzadors de la iniciativa van contactar amb ella per a que passes a formar part activa del projecte.

Quan li preguntem sobre possibles implicacions polítiques o d'entitats sobiranistes darrera del moviment és molt clara: "Darrere no hi ha cap entitat sobiranista ni cap partit polític, som persones normals, amb sensibilitats i trajectòries totalment diferents. Mesos enrere no teníem cap sensibilitat independentista o estàvem en l'equidistància i a partir del setembre hem fet un canvi a l'activisme, i ara toca mambo".

Actualment la manresana col·labora com a traductora i es troba, juntament amb els seus companys, en una fase inicial on estan valorant diferents opcions, com per exemple xerrades per trobar nous republicans. 

"A nivell de carrer hem fet molt poca cosa -continua explicant-, no hem tingut temps encara. Hem anat, per exemple a l'Hospitalet, però només ens trobem amb un públic independentista: està molt bé però no és el nostre objectiu. No volem fer discursos, els discursos son per als convençuts. Per això estem treballant amb altres iniciatives com però encara estem en una fase inicial" 

Al preguntar sobre el perquè de l'èxit del moviment ho te clar: "Possiblement la clau del moviment és haver estat a l'altre costat, ens es més senzill arribar als altres, tenim l'empatia per comprendre la seva posició" 

No obstant són conscients de la complexitat de la situació: "Hi ha moltes posicions dintre de l'unionisme, no tothom se sent identificat amb el moviment de Tabàrnia, aquest és el públic a qui ens volem dirigir. Segur que es podrien sentir molt més identificats amb una república, però estem parlant de sentiments i d'identitats i hem d'entendre que es poden produir moltes contradiccions internes. Amb tothom es pot parlar i raonar. Moltes d'aquestes persones et pregunten i volen saber, els millors arguments que tenim son les dades: explicar la realitat del que ha passat els últims anys. Tot i això no pots fer canviar d'opinió a tothom. Hi ha molt desconeixement i por. No ens podem enfadar, hem d'entendre la seva posició".