Valentí Junyent: «Si no he de ser alcalde, qualsevol altre plantejament el faríem la nit del 26 de maig»

Junts per Manresa estrena nom, de nou, després que el 2015 es presentés com a CiU i entremig hagi passat per la fórmula PDECat. El seu principal repte és mantenir-se com a llista més votada davant l'empenta d'ERC

El cap de llista de Junts per Manresa, Valentí Junyent
El cap de llista de Junts per Manresa, Valentí Junyent | JxManresa
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:12h
Valentí Junyent es presenta per tercera vegada a les eleccions municipals després d'aconseguir tombar els governs tripartits de Manresa. Té el repte de mantenir-se com a força més votada en una dinàmica general que no juga a favor de la seva força política.

- Quin és el principal repte per al proper mandat?

- El que convé és engrescar els ciutadans recordant-los que estem en una situació infinitament millor a la del període del 2011 i fins i tot del 2015. Això vol dir que hi ha hagut (i segueix sent-hi) una gran capacitat per fer petites coses, sempre amb l'objectiu de tenir una ciutat més amable i pensada per a les persones que hi viuen. La prioritat són les persones.

- I què volen, les persones?

- Bàsicament, la neteja dels carrers i el manteniment de l'asfalt, les voreres i els parcs infantils, que ara amb el pla de xoc d'aquests tres últims anys ja ho hem estat fent. En aquest sentit, també es reclama civisme, i és que part del problema de la brutícia de la ciutat ve donat perquè hi ha persones que no recullen els excrements dels gossos o no llancen la brossa a la paperera, per exemple. A banda d'això, si podem impulsar alguna obra al voltant del món de la cultura i l'esport, també estarem donant sortida a les perspectives que tenen alguns ciutadans.

- Pot concretar una mica més?

- Pel que fa a la cultura, valorar com tirem endavant el Centre de les Arts Escèniques al voltant del Teatre Conservatori; acabar de definir l'ús de l'Anònima, o explorar la possibilitat de fer alguna actuació l'Auditori de Sant Francesc. 

- I en l'àmbit esportiu?

- Construir un altre camp de futbol de gespa artificial com el que hi ha a la Mion, en algun barri com la Balconada, la Font dels Capellans o el Xup; així com també plantejar-nos la possibilitat d'ampliar les instal·lacions del Nou Congost. I ja que parlo del Nou Congost, també seria interessant enllestir el polígon del Pont Nou i -seguint en la línia de polígons- trobar propostes que encaixin pel Parc Tecnològic al costat de l'edifici Impuls del CTM i Tous.

- I pel que fa a Manresa 2022?

- El que volem és projectar-nos com a ciutat, fent-la més atractiva pels visitants que vinguin però, sobretot i en primera instància, per la gent que hi vivim. L'aposta de Manresa 2022 és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i, alhora, estar en disposició pels visitants. 

- Aquesta millora de la qualitat de vida passa per omplir el gran nombre de pisos buits que hi ha?

- Aquest és un gran repte. És cert que hi ha molts pisos buits (prop de 4.500) i que hi ha moltes persones en situació de vulnerabilitat que no tenen lloc on viure. També és cert que en aquest mandat no hem tingut recursos per poder-nos-hi dedicar. És per això que en el proper intentarem, des de l'Ajuntament, dedicar recursos per poder posar a disposició de qui ho necessiti -a través de la masoveria urbana o d'altres propostes més socials- habitatges de lloguer a preus assequibles. 

- Parlem de la gent gran.

- Un altre gran repte. Hem de tenir en compte, però, que és responsabilitat de la Generalitat tenir més places públiques o concertades a la ciutat. A hores d'ara, l'obligació de l'Ajuntament és posar a disposició de la Generalitat el terreny on es pugui fer una nova residència. I si en paral·lel podem trobar una solució pel Centre Hospitalari o per incrementar el nombre de llits a les residències, fantàstic.

- Ja el tenen, el terreny?

- Encara hi estem treballant. El que està clar és que tot plegat es tirarà endavant a través d'una concessió amb una empresa privada.

- La C-55 també és competència de la Generalitat... I el color polític que hi governa és el mateix que aquí.

- No és cap secret reconèixer que els recursos de la Generalitat són precaris, ara mateix. Pel que fa a la C-55, nosaltres hem posat, en el programa electoral, que volem desdoblar-la per trams. En aquest sentit, el que prioritzaríem seria el de Castellgalí, que és un embut.

- I els següents trams quins serien?

- La qüestió seria poder-la desdoblar des de Manresa fins al túnel de Bogunyà. Creiem que és absolutament necessari.

- A banda de les mancances de la carretera, també hi ha les del tren.

- Si bé és cert que podem estar contents perquè tant els Ferrocarrils de la Generalitat com la Renfe arriben a la nostra ciutat, també és ben veritat que en cap dels dos serveis aconseguim escurçar la durada dels viatges a Barcelona i l'Àrea Metropolitana. Ara que ja fa uns quants dies de les eleccions generals, puc dir que Pedro Saura (el Secretari d'Estat d'Infraestructures) es va mostrar disposat a afrontar aquesta petició del territori, que vam fer tots els alcaldes del Bages.

- Creu que ho farà?

- Penso que per resoldre un problema, el primer que cal és admetre que hi és. I ell ho va fer. De fet, va verbalitzar que s'havia invertit massa en l'AVE i s'havien deixat de banda els serveis de rodalies. Per tant, entenc que té voluntat d'ajudar-nos perquè la connexió amb Barcelona s'adeqüi als temps moderns i no als de fa 150 anys. 

- Què és el que el fa enorgullir més, d'aquest darrer mandat?

- Les actuacions al voltant de la de la plaça de la Bonavista o el Camí de la Gravera, i la posada en marxa dels camps de rugby, beisbol, vòlei platja i el de gespa de la Mion. Es tracta d'actuacions llargament reivindicades i necessàries però que fins que no hi ha hagut recursos suficients, no s'han pogut tirar endavant. També s'ha fet molt bona feina en els plans de xoc d'aquests tres últims anys (que ara durem a terme a les escoles públiques), que han servit per recuperar el manteniment que no vam poder fer en el primer mandat. També és un motiu de satisfacció la consolidació del projecte Manresa 2022, que ens ha de projectar cap enfora, havent fet un assaig (molt positiu) amb la Capitalitat de la Cultura l'any 2018.

- Què haurien pogut fer millor?

- A banda del tema de l'habitatge, no hem acompanyat prou la indústria, aquesta activitat econòmica que es genera a través del sector secundari, que és el prioritari al Bages. Una de les coses que també hauríem de resoldre són les instal·lacions de l'escola Valldaura.

- Després d'haver eixugat bona part del deute que tenia l'Ajuntament, tot fa pensar que en el proper mandat, si tornen a governar, les millores a la ciutat encara seran més visibles.

- Penso que sí. El que passa és que tenim necessitat de prioritzar, i això vol dir que tot allò que a la gent li agradaria que es fes, no es podrà tirar endavant. En aquest sentit, prioritzar vol dir que si treballem més a fons per fer realitat el Centre de les Arts Escèniques, potser no ens podrem dedicar tant a l'Anònima, o que si apostem per l'àmbit esportiu haurem de deixar d'impulsar altres actuacions. 

- Considera que els resultats de les eleccions espanyoles poden influir en el vot a nivell municipal?

- Crec que no són extrapolables, fonamentalment perquè la gent cada cop té més clar què vota en cada moment. La massiva participació que va haver-hi en les eleccions del passat 28 d'abril va mostrar que la societat està preocupada per la situació general. Però en els comicis que se celebraran el proper 26 de maig hi prima el projecte, el lideratge, l'equip i el programa de cada formació municipal. Penso que nosaltres tenim experiència i elements per acreditar que podem fer una bona tasca al front de la ciutat. I estem preparats per a fer-ho. 

- Podria ser un handicap la renovació gairebé total de la llista de Junts per Manresa? Sobretot si es té en compte que en els dos darrers mandats gairebé no hi va haver cap canvi.

- Penso que és bo que entrin persones noves, i més si les acredita una gran implicació social i econòmica. Amb la baixa del Josep Maria Sala i la Mercè Rosich –per motius de jubilació– era evident que havíem de teixir un equip nou. I crec que hem aconseguit una gran llista, amb gent molt competent i preparada. Per tant, més que un handicap, penso que és un element perquè hi hagi noves visions i una nova manera de fer les coses. 

- Es reeditarà el pacte amb ERC, si sumen?

- Crec que l'aritmètica serà determinant. Estic convençut que els ciutadans és el que van voler amb la seva intenció de vot l'any 2015 (9 regidors nosaltres i 7 ERC). Si en aquestes municipals els ciutadans mantenen ERC i Junts per Manresa com les dues forces locals més votades, és evident que ens ho hem de plantejar i posar tots dos programes sobre la taula. Ara per ara, però, nosaltres buscarem assolir els millors resultats possibles. 

- Es veu com a regidor i no com a alcalde?

- Jo em presento com a alcalde. La meva voluntat és, amb l'equip que tenim, reeditar la victòria del 2011 i el 2015. I qualsevol altre plantejament el faríem la nit del 26 de maig. Tanmateix, estic convençut que la gent valora la feina que hem fet; valora l'equip que tenim, i valora l'experiència al capdavant de l'Ajuntament al llarg dels darrers 8 anys, que no han estat fàcils però que han comptat amb molt consens i amb l'ajut de més forces: tant ERC (amb la coalició) com el PSC durant els quatre anys del primer mandat.