El govern municipal assegura que la nova escola Valldaura «és una prioritat»

Posen en relleu que han fet tots els passos necessaris "per posar a disposició de la Generalitat els terrenys per a la construcció de l'edifici definitiu del centre"

Redacció
16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 23:32h
Infants a l'interior d'una aula de l'escola Valldaura en una imatge d'arxiu
Infants a l'interior d'una aula de l'escola Valldaura en una imatge d'arxiu | Carles Jódar
El govern municipal anunciava aquesta setmana que el ple de l'Ajuntament de Manresa debatrà dijous un dictamen sobre la cessió d'un terreny a la Generalitat per construir-hi la nova escola Les Bases. Aquesta decisió no ha caigut massa bé a l'AMPA de l'escola Valldaura que veu com després d'anys reclamant una escola definitiva per als seus fills i filles, que continuen en mòduls prefabricats, hi ha el risc que les Bases tinguin una escola acabada abans que ells.

En aquest sentit, l'AMPA i la comunitat educativa de l'escola Valldaura van decidir que aquest dijous a les 6 de la tarda sortiran des del centre fins a la plaça Major per fer sentir el seu descontent just a l'hora que comenci el ple. El PSC, per la seva banda, va entrar a temps una proposició que demana que no s'endarrereixi la construcció definitiva de l'escola Valldaura i que, com a mínim, les obres es facin en paral·lel amb les de l'escola Les Bases.

El govern municipal, per la seva part, ha escrit un comunicat de premsa aquest dimecres en el qual assegura "el seu ferm compromís amb l'escola Valldaura", tal com s'ha demostrat "en les actuacions que s'han dut a terme els darrers anys" per part dels diferents governs municipals, "que han fet tots els passos necessaris per posar a disposició de la Generalitat els terrenys per a la construcció de l'edifici definitiu del centre".

El govern, assegura, "seguirà defensant la continuïtat de l'Escola Valldaura en condicions adequades per al desenvolupament de la seva activitat docent". A més a més, el govern municipal comunicarà al departament d'Ensenyament que la construcció de la nova escola "continua sent una prioritat per a la ciutat", independentment "d'altres actuacions que tinguin planificades i que puguin portar a terme".

Finalment, l'equip de govern "lamenta" la situació generada els darrers dies i "mantindrà el contacte continuat i permanent amb la comunitat educativa de l'escola, l'AMPA i tots els agents vinculats al seu correcte desenvolupament". El comunicat també inclou un resum cronològic de les accions que ha portat a terme per a la construcció de la nova escola Valldaura.

Cronologia de les accions del govern respecte la nova escola Valldaura

- El 18 de febrer de 2008 el Ple de la Corporació aprova per unanimitat la Modificació Puntual del Pla General. Dotacions Especials. Aquest document era el resultat d'una taula de treball formada el 2006 entre la Generalitat i l'Ajuntament per preveure nous espais per a equipaments educatius donada la demanda per l'augment demogràfic. Entre les prioritats ja hi havia l'escola i llar d'infants Valldaura.

- El 6 de juny de 2008 la Generalitat aprova definitivament la Modificació Puntual del Pla General. Dotacions Especials.

- El 30 de juny de 2008, s'aprova definitivament el Pla de Millora Urbana PE13 Mossèn Vall. Es tracta d'un solar situat en una part de l'illa de cases formada pels carrers Mossèn Vall, Rubió i Ors, Bruc i Jorbetes.

- El 23 de desembre de 2009, mitjançant resolució de l'alcalde, s'aprova definitivament el projecte d'ocupació directa dels terrenys per a l'escola, amb una superfície de 6.716,83 m2, redactat per l'equip tècnic i jurídic dels servei d'Urbanisme de l'Ajuntament. L'ocupació directa és una figura contemplada per la Llei d'Urbanisme, amb l'objectiu d'agilitar l'obtenció de sòl per a equipaments.

- El 10 d'agost de 2010, mitjançant escrit de la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament de la Catalunya central, se sol·licita a l'Ajuntament de Manresa la cessió gratuïta del solar per a la nova construcció de l'escola Valldaura.

- El 15 de novembre de 2010, el ple de la Corporació acorda per unanimitat la cessió gratuïta a favor de la Generalitat de la finca. En l'acord s'estableix que la finca s'ha de destinar a la finalitat esmentada en el termini de 5 anys, a comptar des de l'aprovació de l'ocupació directa (desembre 2009). Passat aquest termini, si no s'ha desenvolupat el projecte, els propietaris poden demanar l'expropiació.

- El 31 de maig de 2011, la Generalitat demana un acord complementari on consti que anirà a càrrec de l'Ajuntament de Manresa l'enderroc de qualsevol construcció existent sobre el solar i que, per al cas que fos necessària la instal·lació d'una estació transformadora, aquesta quedaria fora del recinte escolar.

- L'11 de juliol de 2011, l'alcalde de Manresa dicta una resolució per la qual se segrega de la finca una porció de 24 m2, on s'ubicaria l'estació transformadora d'electricitat.

- El Ple de la Corporació del 21 de juliol de 2011 aprova la modificació de l'acord de cessió del 15 de novembre de 2010, en el sentit d'incloure la petició de la Generalitat sobre l'assumpció de les despeses d'enderroc de les construccions existents i modificant la superfície del solar, que després de la segregació queda en 6.695,49 m2.

- El 5 de març de 2014, tenint en compte el temps transcorregut des de la cessió dels terrenys a la Generalitat sense que s'hagin iniciat les obres, l'Ajuntament de Manresa demana al departament d'Ensenyament quina previsió té per iniciar la construcció del centre.

- El 26 de març de 2014, l'Ajuntament rep un escrit del departament d'Ensenyament, en el qual informa que no té cap previsió sobre aquest tema.

- El 29 d'abril de 2014, la Junta de govern de l'Ajuntament de Manresa acorda deixar sense efectes l'ocupació directa aprovada per a la ubicació de l'equipament educatiu, atès que no s'han concretat les previsions de construcció del centre educatiu per part de la Generalitat i per evitar la possibilitat d'haver de fer front a expropiacions un cop superat el termini de 5 anys.