ERC Manresa atorga el Premi Maria Casajuana a Rosa Serrano

És la fundadora del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central, que va obrir les seves portes el 10 de març del 2013

Rosa Serrano (la segona començant per l'esquerra), acompanyada per Pol Huguet, Alba Baltiérrez i Teresa Sánchez
Rosa Serrano (la segona començant per l'esquerra), acompanyada per Pol Huguet, Alba Baltiérrez i Teresa Sánchez | AFT
Aina Font Torra
24 de febrer del 2016
Actualitzat el 26 de febrer a les 17:24h
La sabadellenca Rosa Serrano Centelles ha estat l'escollida per rebre el Premi Maria Casajuana, que cada any atorguen ERC i les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona. La d'enguany és la 15a edició que se celebra i el que es vol premiar és la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida social i laboral. És per això que porta el nom Maria Casajuana, que va ser una activista social i política d'ideologia republicana i militant històrica d'ERC a Manresa, que des de ben jove va impulsar la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran del sufragi universal en la Constitució republicana del 1931. A més, va treballar per la CNT durant la Guerra Civil, des d'on va lluitar aferrissadament per la dignitat de les dones i el reconeixement del seu treball.

Amb un jurat format per Alba Baltiérrez, membre de l'executiva de la regidoria de la Dona per ERC i guardonada en la 13 edició del mateix premi; Enric Badia, periodista i redactor del Regió7; Domènec Casasayas, President d'AMPANS; Pol Huguet, regidor d'ERC a Manresa; Maria Lluïsa Cunill, premiada en l'edició de l'any passat; Toni Erro, President de l'Associació de Veïns de Cal Gravat-Bufalvent; Cristina Cruz, regidora d'Ocupació i de la Dona d'ERC a l'ajuntament de Manresa; Teresa Sánchez, secretària de Gent Gran i Barris d'ERC Manresa, i Aina Font, periodista i redactora del Nació Manresa, s'ha decidit que la guardonada d'enguany fos la fundadora del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC), Rosa Serrano, que també treballa de professora a La Salle de Manresa, és tutora d'Humanitats a la UOC i exerceix d'examinadora de català d'adults.

De fet, i tal com ha afirmat Alba Baltiérrez en la roda de premsa per comunicar el nom de la guanyadora, "cada any es posen sobre la taula diversos noms de possibles candidates, i molt sovint n'hi ha que es repeteixen. En aquest cas, però, la Rosa era la primera vegada que es proposava i penso que el jurat, molt justament, ha pres una bona decisió escollint-la a ella".

La premiada, per la seva banda, ha regraciat la concessió del premi, tot al·legant que "penso que hi ha moltes dones treballadores i agraeixo que s'hagi pensat en mi, no tan pel que sóc sinó pel que represento dins del grup de pares i mares de nens i nenes amb TEA, que també lluiten cada dia per tirar endavant la seva vida i la seva feina".

Una vida d'obstacles i superació

Rosa Serrano va néixer a Sabadell l'any 1960. És la mitjana de cinc germans i de seguida va experimentar de primera mà la duresa de la vida quan als 9 anys va perdre la mare i als 21, el pare. Va fer el batxillerat a l'institut Pau Vila de la capital del Vallès Occidental i es va doctorar en Geografia per la UB. Va fer la tesi doctoral sobre la Cerdanya, on hi va estar vivint 7 anys. Allà va treballar de locutora de Ràdio Pirineus i compaginava aquesta feina amb les classes de català per a adults. Més endavant va ser escollida com a directora del Servei Català de l'Ajuntament de Puigcerdà i va dirigir, també, la revista comarcal "Rufaca".

L'any 1989 va traslladar-se a viure a Navarcles i va treballar com a professora de secundària a la Joviat fins el 1993, moment en el qual va canviar de centre educatiu per impartir classes a l'escola Santa Maria de Navarcles. A banda d'aquesta feina, també exercia de professora a la Universitat Ramon Llull (fins el 2001) i de tutora d'Humanitats a la UOC, feina que encara segueix duent a terme.

El canvi més important de la seva vida va arribar l'any 2002, quan va néixer la seva filla Alícia que, a l'edat de 2 anys va ser diagnosticada amb autisme. Aquell mateix 2004, Serrano va començar a treballar a l'escola La Salle de Manresa. Amb el diagnòstic a la mà, la premiada de la 15a edició del Premi Maria Casajuana va entrar a l'Associació de Familiars de Malalts amb Trastorns generalitzats del Desenvolupament  (AFATD) de Manresa per treballar a favor dels infants amb TEA. El juliol del 2012 va fundar el  Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC) juntament amb la psicòloga Queralt Burgaya, que el 10 de març del 2013 va obrir les seves portes en un espai situat al carrer Pau Casals de Manresa. Just després, l'AFATD es va unir al nou centre "per lluitar plegats per un mateix objectiu", explica Serrano, que el mes de gener d'aquest 2016 la van escollir presidenta de la Federació Catalana d'Autisme (FECA), una associació de nova fornada que aglutina 10 entitats que treballen per millorar el nivell de vida de les persones amb TEA, i que té la seva seu central a Barcelona.

El CR TEA CC

El CR TEA CC és un espai de suport als familiars de persones amb autisme -situat al carrer Pau Casals de Manresa, en un local de propietat consistorial- que compta amb els serveis d'una psicòloga i d'un gran nombre de voluntaris (actualment se'n comptabilitzen gairebé 80, entre els quals s'hi troben molts estudiants) que fan diverses funcions segons el seu àmbit d'especialització. La majoria, comenta Serrano, "vénen a fer de monitors dels infants. I és que cada dissabte fem un esplai on cada nen o nena que hi ve, té un monitor particular, que és el seu referent". De fet, tots els voluntaris que fan de monitors han rebut, per dur a terme aquesta tasca, una formació prèvia que els ha fet la psicòloga del centre.

També hi ha un gruix gens menyspreable de voluntaris que atenen a les famílies que acaben de rebre el diagnòstic que el seu fill, filla o parent és autista. Els voluntaris que duen a terme aquesta tasca sovint són famílies que també tenen algun fill o filla amb TEA i que ja fa temps que conviuen amb la malaltia.

Actualment el centre atén un total de 46 famílies amb nens i nenes d'entre 2 i 18 anys. "No tots venen cada dissabte", explica Serrano que comenta que normalment coincideixen 10 o 12 infants a l'esplai.

Entrega del premi

El 15è Premi Maria Casajuana es lliurarà el proper dimarts dia 8 de març en un sopar que se celebrarà a l'espai gastronòmic del Kursaal, a les nou del vespre. El preu de l'àpat és de 20 euros i per assistir-hi cal confirmar l'assistència amb antelació enviant un correu a [email protected] o trucant al 93.872.63.52.