La Fiscalia presenta una querella contra el tractament dels residus Covid a Manresa

La denúncia contempla irregularitats en la gestió, transport i eliminació dels residus sanitaris des dels hospitals manresans fins a l'abocador

Pales treballant a l'abocador de Manresa
Pales treballant a l'abocador de Manresa | ACN
12 de gener del 2021
Actualitzat el 13 de gener a les 8:44h
La Fiscalia Provincial de Medi Ambient de Barcelona ha presentat una querella contra l'empresa de gestió de residus Vilà Vila i el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, com a gestora dels abocadors de Manresa, com a presumptes autors d'un delicte contra el medi ambient i la salut pública per la gestió, transport i eliminació dels residus sanitaris relacionats amb la Covid dels hospitals d'Althaia durant la primera onada de la pandèmia. La investigació s'emmarca en l'operatiu Retrovirus, coordinada per l'Europol.

La querella es basa amb els informes elaborats per la unitat de Seprona de la Guàrdia Civil sobre unes inspeccions realitzades el 30 d'abril i el 2 de maig tant sobre la gestió del transport d'aquests residus com el seu abocament a Bufalvent. Segons l'escrit de Fiscalia, l'empresa transportista hauria dipositat a l'abocador un total de 78.04 tones de residus procedents de diferents centres hospitalaris.

En els informes, Seprona assenyala diverses irregularitats sobre aquesta gestió. Els vehicles que transportaven els materials perillosos no portaven distintius que indiquessin la perillositat de la càrrega. Segons l'informe, també s'incomplia la norma pel que fa a l'aplicació de doble o triple embalatge sobre els residus, i es depositaven en l'abocador "sense desinfectar, contenint càrrega viral presumptament infecciosa en correspondència amb la seva classificació".

Finalment, també té en compte que les bosses de residus es compactaven dins del camió de transport, el que originava trencaments permetent l'abocament dels líquits infecciosos durant el trajecte des del centre sanitari fins a l'abocador. A més, amb el trencament de les bosses, en la seva arribada a l'abocador, són llançades directament amb la conseqüent exposició de tot tipus de material sanitari susceptible de ser infecciós, produint-se un "alt risc sanitari" tant per als propis operaris com per a la salut pública en general.

En les fotografies que s'afegeixen a la querella, Seprona assenyala que s'hi poden trobar "des d'equips de protecció individual, xeringues, lots de medicaments, vials amb restes de sang, envasos amb solucions aquoses o, fins i tot, respiradors per a ventilació mecànica".

L'administrador de l'empresa transportista i el gerent del consorci també han estat acusats perquè segons la querella "han consentit el seu transport i abocament amb incompliment flagrant de la normativa sanitària, assumint de forma conscient les conseqüències derivades del risc generat".

El Consorci

El Consorci per a la Gestió de Residus del Bages ha emès un greu comunicat on vol fer constar que ha fet tots els processos "d'acord amb la normativa". La recepció i tractament de residus es va fer segons la documentació presentada a les oficines del Consorci que certificava que els residus "podien ser descarregats al dipòsit controlat de residus de Bufalvent".

El Consorci també recorda que la querella de Fiscalia en referència a la gestió de residus sanitaris és un tema que està pendent de resolució judicial.