L'envelliment, la salut mental i atraure professionals, reptes del Pla de salut de la Catalunya Central

El pla té per objectiu actuar com a brúixola del sistema de salut establint les estratègies necessàries per a la seva millora fins al 2025

Una infermera, atenent un pacient de diàlisi
Una infermera, atenent un pacient de diàlisi | ACN
Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:28h
El 18,7% de la població de la Regió Sanitària Catalunya Central (RSCC) està sobreenvellida i es donen més problemàtiques de cronicitat que en altres regions sanitàries. Les taxes de pacients atesos en serveis de salut mental ambulatòria, sobretot en centres de salut mental infantils i juvenils, també son superiors a la Catalunya Central que a la resta de Catalunya. A més, hi ha una necessitat d'atraure professionals. Aquestes són tres de les problemàtiques que el Pla de salut territorial aborda.

El Pla de Salut de la Catalunya Central aprofundeix en les prioritats que s'impulsaran a la Catalunya Central a partir del Pla de salut de Catalunya 2021-2025 i que té per objectiu millorar la salut i la qualitat de vida de la població. El document pretén actuar com a brúixola del sistema de salut i avançar en la transformació del sistema sanitari adoptant una visió més àmplia de la salut, que va més enllà de l'absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones, l'entorn físic i social.

Un document participat
El Pla de salut de la RSCC ha comptat la participació d'un centenar de persones entre professionals assistencials, de la gestió sanitària, d'altres departaments, representants del món local, docent, de la recerca, d'entitats proveïdores, i d'organitzacions sindicals; així com ciutadanes i ciutadans, que junts han contribuït a prioritzar les accions en clau territorial. També hi han participat en l'elaboració un equip motor de vuit professionals tècnics de la regió sanitària i del Departament de Salut.

El Pla de salut de la Regió Sanitària Catalunya Central s'estructura sobre quatre grans estratègies que vehiculen les prioritats de salut destacades i que ja recollia el Pla de salut de Catalunya 2021-2025. Aquestes quatre estratègies se centren en la igualtat d'oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i les palanques de canvi transversals (com són la cultura de salut i la participació ciutadana, la transformació digital, tenir cura dels professionals i reforçar la recerca i la innovació).

Amb un total de 169 accions, de les quals 47 accions s'han definit com a traçadores, cosa que implica que tindran un seguiment anual especialment detallat i acurat. Entre les prioritats per a la salut hi ha l'atenció a factors de risc per a la salut, com poden ser l'excés de pes, el consum de tabac alcohol i altres substàncies, la salut mental i el benestar emocional, les desigualtats, la cronicitat, complexitat i fragilitat, la medicalització de la vida quotidiana, la utilització i satisfacció de serveis de salut, les diferents formes de violència, malalties transmissibles i pandèmies, i la contaminació ambiental energètica climàtica.