Lilium guanya el primer premi Maria Casajuana que s'atorga a entitats

En l'apartat individual, la 18a edició del guardó s'ha atorgat a la manresana Montse Roldán

Guardonades i part del jurat del Premi Maria Casajuana
Guardonades i part del jurat del Premi Maria Casajuana | ERC
Redacció
27 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:19h
L'associació Lilium, que des de fa 10 anys lluita contra la violència masclista i dona suport a les víctimes, ha estat reconeguda amb el primer premi Maria Casajuana que s'atorga a entitats. En l'apartat individual, el guardó ha estat atorgat a Montse Roldan en reconeixement a una trajectòria vital motivada sempre per l'esperit d'ajuda a les persones.
 
El premi —instaurat el 2002 per la Secció Local d'Esquerra i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona— vol significar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. Entre el 2002 i aquest 2019 s'ha reconegut la trajectòria de 18 manresanes. A més, enguany, i per primera vegada, s'ha decidit també guardonar una entitat per tal de donar valor i visibilitzar la tasca que realitzen.
 
Les premiades s'han donat a conèixer aquest dimarts 26 de febrer en una roda de premsa que s'ha fet al local d'Esquerra Manresa, en la qual hi han assistit les premiades Montse Roldán i Conxita Almarcha (com a presidenta de Lilium); la premiada del 2018, Paqui Borjas; la regidora de la Dona de Manresa, Cristina Cruz; la secretària de la Dona d'Esquerra Manresa, Mariona Homs, i d'altres membres d'Esquerra i del jurat d'enguany.
 
Cristina Cruz ha lloat la "tasca de formigueta" que fan dia a dia les premiades del 2019, així com la "xarxa que creen amb el seu treball". Mariona Homs ha explicat que s'ha volgut distingir també una entitat per tal de premiar "el treball col·lectiu, que és molt important". Tant Roldán com Almarcha s'han mostrat molt emocionades.
 
Els guardons s'entregaran dijous 7 de març en un sopar que tindrà lloc a l'Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa (per assistir-hi cal reservar plaça al 93 872 63 52 o a [email protected]; el preu del sopar és de 20 euros).

Més sobre les premiades
 
L'associació Lilium es va crear fa deu anys per un grup de dones que havien patit violència masclista. A través del SIAD Montserrat Roig van poder iniciar el seu projecte amb l'objectiu de conscienciar la societat de la necessitat de lluitar contra la violència masclista, de donar suport a les dones víctimes i de realitzar accions de sensibilització.
 
Des de l'associació s'ofereix suport individual i grupal, així com orientació en tots els aspectes que afecten les dones que pateixen violència masclista. L'entitat també du a terme una tasca d'informació i prevenció a través de xerrades a instituts i de debats en espais com els centres cívics. Participen en el Consell Municipal de la Dona i realitzen activitats lúdiques i culturals per visibilitzar els estralls que provoca la violència masclista. En els seus deu anys de vida, han ajudat multitud de dones a refer la seva vida i a poder començar de nou.
 
Pel que fa a Montse Roldan, va néixer el 1943 a Tiedra (Valladolid) i va arribar a Manresa amb 11 anys. Amb només 15 va començar a treballar als magatzems de Can Jorba i va descobrir també l'excursionisme i l'escalada de la mà del Centre Excursionista del Bages. Ha estat professora d'educació física durant més de 20 anys i la seva vida s'ha caracteritzat per una motivació d'ajuda als altres.
 
Activista social i cofundadora de l'associació sociocultural Club Gavines, fa més de 30 anys que és voluntària a presons (primer a la Model i ara a Lledoners) on organitza esdeveniments culturals, xerrades, classes, tallers, sortides i a tot allò que contribueixi a la reinserció dels presos. És membre del Consell Municipal de la Dona de Manresa gairebé des del seu inici, l'any 1997, i des del 2000 col·labora amb el Centre de Dia Mosaic per a persones amb problemes de salut mental, així com amb la Plataforma d'Aliments. Actualment forma part del programa Lèxic de l'Ateneu Les Bases, on ajuda a llegir als nens.

Més sobre el guardó
 
El premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d'ERC i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona. És un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. El guardó porta el nom de Maria Casajuana perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs. Com a novetat, aquest 2019 s'introdueix un premi que reconeix les entitats.
 
Maria Casajuana i Oncins (Manresa, 1912-2011) va ser una activista social i política d'ideologia republicana i militant històrica d'ERC de Manresa. Nascuda el 23 de febrer de 1912 en una família treballadora de Manresa, va treballar des dels 14 anys a les fàbriques de Cal Roca, Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Als dinou anys es va incorporar a ERC i va viure amb intensitat el període republicà. Va ser una de les impulsores de la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana del 1931. Casajuana també va treballar per al sindicat CNT durant la República i la Guerra Civil des d'on va lluitar aferrissadament per la dignitat de les dones i el reconeixement del seu treball. La Guerra primer, i la cruenta dictadura franquista després, van estroncar una època d'esperances i de llibertat. Però malgrat haver de viure amagada i treballar de minyona per guanyar-se la vida, va mantenir ben viva la flama de la lluita pel nostre país. Pel seu compromís polític i social, ERC i les JERC de Manresa van decidir homenatjar-la creant un premi que duu el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s'atorga a una manresana de trajectòria compromesa amb la societat.

El jurat del 2019
 
El jurat d'enguany ha estat format per Cristina Cruz, regidora de la Dona a l'Ajuntament de Manresa; Àngels Santolària, regidora d'Acció Social a l'Ajuntament de Manresa; Àdria Mazcuñan, secretària de Polítiques d'Igualtat d'Esquerra Bages; Clara Llorens, vocal de l'executiva de Jovent Republicà de Manresa; Mariona Homs, secretària de la Dona d'Esquerra Manresa; Alba Baltiérrez, membre d'Esquerra Manresa i coordinadora del Premi Maria Casajuana; Núria Soler, vicepresidenta de l'Agrupació Cultural del Bages; Teresa Bosch i Imma Serra, secretària i vocal respectivament de l'Associació d'Ajuda Mútua i Lluita Contra el Càncer de Mama L'Olivera; Josep Sallent, periodista de Regió7; i Paqui Borjas, Premi Maria Casajuana 2018.