Mosaic va aconseguir treball per a 85 persones amb malaltia mental el 2015

El 62,3% dels usuaris del programa laboral de Mosaic són homes; majoritàriament de mitjana edat

Bona part dels professionals que treballen a Mosaic
Bona part dels professionals que treballen a Mosaic | OHSJD
Redacció
27 de gener del 2016
Actualitzat a les 10:31h
El programa d'inserció laboral de Mosaic va atendre en el darrer exercici un total de 199 persones amb problemes de salut mental i va aconseguir 85 contractes laborals. L'evolució positiva, unes xifres substancialment superiors a l'exercici 2014. La feina que es porta a terme a Mosaic vetlla per donar un suport integral a persones que, majoritàriament, són susceptibles d'integrar-se a ple rendiment al mercat laboral.

Un 62,3% dels atesos al programa laboral de Mosaic són homes i sovint accedeixen a aquest servei a través del serveis sanitaris del territori. El 75% dels usuaris tenen entre 21 i 45 anys i els nivells d'estudis més habituals són l'educació secundària i la formació professional. Pel que fa a rendes, el 51,7% cobra algun tipus de prestació econòmica i en una àmplia majoria -116 persones- es troben en situació d'atur quan accedeixen al programa laboral de Mosaic. Els diagnòstics mèdics són molt diversos dins de l'espectre de les malalties mentals.

El servei d'inserció laboral de Mosaic és ubicat a l'edifici modernista de Soler i March, a Santa Clara, que havia acollit germanes del convent annex de la congregació de les Dominiques. Formen Mosaic l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu –a través de la Fundació Germà Tomàs Canet i de la comunitat de l'Orde a Manresa-, les Germanes Dominiques, la Fundació Althaia i l'Ajuntament de Manresa.

Qui és i què fa la Fundació Germà Tomàs Canet

La Fundació Germà Tomàs Canet va néixer l'any 1989 per voluntat de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. La seva missió inicial va ser la de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. La seva activitat permet donar protecció jurídica que garanteixi els drets i els deures dels malalts i facilitar el màxim de recursos perquè aquestes persones s'integrin socialment i laboralment.

Superats els 25 anys, la Fundació Germà Tomàs Canet està consolidada i compta amb un equip de més de 40 professionals, presents a les localitats de Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa i gestiona diferents programes i recursos al servei de les persones més vulnerables. A la capital del Bages, dóna cobertura jurídica i tot el suport necessari a Mosaic, una proposta innovadora que vetlla per una atenció integral a persones amb problemes de salut mental i que es va fer realitat el 2006 gràcies a la suma de voluntats de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, les Germanes Dominiques, la Fundació Althaia i l'Ajuntament de Manresa.

Per altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona a Manresa, des de finals del 2013, l'antiga residència de les Germanetes dels Pobres, un equipament que amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa permet executar activitats i projectes molts diversos en suport a les persones i a les famílies més desafavorides, en xarxa amb les entitats i recursos del territori. Un dels serveis que s'ha iniciat aquest darrer any i que ha tingut una molt bona acceptació és el de dutxes per a les persones que no tenen accés a aquest servei bàsic.

En les diferents accions i serveis de la Fundació es visualitzen els valors que caracteritzen l'Orde de Sant Joan de Déu: hospitalitat, qualitat, respecte, responsabilitat i espiritualitat. El nom de Tomàs Canet esdevé un homenatge a un germà de l'Orde que va ser exemple d'integritat, de bondat i de lliurament als malalts mentals.

A Manresa, de la mateixa manera que a altres serveis que gestiona l'Orde, la Fundació ofereix la possibilitat que les persones que ho vulguin puguin incorporar-se a la seva línia de voluntariat.