«No són camps de refugiats, són camps de concentració, d'extermini»

La metgessa manresana, Anna Hernàndez, voluntària de Proactiva Open Arms, denuncia les penúries que passen els refugiats per arribar a Europa i les males condicions que tenen actualment a Turquia

La metgessa manresana, Anna Hernàndez, explicant la seva experiència amb els refugiats
La metgessa manresana, Anna Hernàndez, explicant la seva experiència amb els refugiats | Pere Fontanals
18 de juny del 2016
Actualitzat a les 23:42h
Aquesta vegada sí que l'Auditori de la Plana de l'Om s'ha omplert fins els topalls per seguir un acte de conscienciació i suport a les persones refugiades que arriben a Europa provinents dels conflictes d'Orient i Àfrica. El fet que, com ha explicat la regidora de Cooperació, Àngels Santolària, s'hagi programat aprofitant les actuacions que l'escola de música l'Esclat, ha ajudat, i molt, a que molts dels pares, mares i nens que han assistit a la primera part de l'acte s'hagin quedat després a escoltar el testimoni de la metgessa manresana Anna Hernàndez, que ha passat setmanes a Lesbos com a voluntària de l'ONG Proactiva Open Arms, i la lectura d'un text sobre l'exili que ha fet Fina Tàpias.

Després del passi d'un breu documental realitzat per ella mateixa, Hernàndez ha denunciat les pèssimes condicions amb que es troben els refugiats quan arriben a Europa, que encara han empitjorat després de l'acord de la Unió Europea amb Turquia. "No són camps de refugiats, són camps de concentració, d'extermini", ha assegurat. En moltes situacions sense ni tan sols aigua potable, en condicions pèssimes de salubritat. La metgessa de família manresana, que actualment treballa a Andorra, ha assegurat que "tornes a casa amb ràbia", veient "que no et pots sentir representada per cap dels Estats que formen la Unió Europea".

Hernàndez ha assegurat que "cal potenciar la solidaritat més domèstica", com deia el documental "que mai els nostres fills no ens puguin retreure no haver fet res". Proactiva Open Arms torna a salpar en breu gràcies a un nou vaixell de 30 metres d'eslora donat per Livio LoMonaco i les aportacions de la gent. Com ha explicat Hernàndez, treballarà la que segurament serà nova línia d'entrada a Europa dels refugiats: de Líbia a Sicília.

Per tancar l'acte, Fina Tàpias ha fet una lectura musicada d'un text del metge exiliat durant la Guerra Civil espanyola, Artur "tur" Bladé i Desumvila, explicant la seva fugida a França pel Coll d'Ares. L'alcalde, Valentí Junyent, ha tancat l'acte refermant el compromís de la ciutat amb les persones refugiades i recordant que Manresa ha ofert un equipament "a aquesta Europa que ens ha decebut" per acollir-les.

D'aquesta manera finalitzava la jornada de suport als refugiats que ha inclòs durant tot el dia la campanya Neda pels refugiats a les piscines de Manresa.
 

Els alumnes de l'Esclat han celebrat el seu dia amb actuacions, abans de la xerrada | Pere Fontanals