Signat: la fàbrica de l'Anònima serà un gran espai públic en ple Centre Històric

L'acord signat aquest dimecres entre Ajuntament i Endesa permetrà disposar d'un espai d'ús públic d'aproximadament 4.500 metres quadrats, equivalent a dues vegades la plaça Sant Domènec

Signatura de l'acord entre l'Ajuntament i Endesa per l'Anònima
Signatura de l'acord entre l'Ajuntament i Endesa per l'Anònima | AjM
Redacció
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:37h
L'Ajuntament de Manresa i Endesa han signat aquest dimecres al matí el conveni que permetrà crear un gran espai d'ús públic a l'entorn de l'Anònima. La signatura ha anat a càrrec de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i els responsables de Gestió Patrimonial d'Endesa a Iberia i Catalunya, Antonio Colchero i Laura Guim, respectivament. També hi ha assistit el regidor d'Urbanisme i Llicències i primer tinent d'alcalde, Marc Aloy, i representants del servei de Territori de l'Ajuntament de Manresa.

La signatura rubrica l'acord que recull el conveni entre l'Ajuntament i la Companyia i que va ser aprovat inicialment en el ple del 15 de novembre. El conveni va rebre el suport de 22 dels 25 regidors de l'Ajuntament de Manresa (els representants de tots els grups municipals llevat de la CUP) i va ser sotmès a exposició pública durant el termini d'un mes, dins del qual no s'hi han fet al·legacions.

La signatura del conveni és un pas més per tirar endavant l'acord que permetrà transformar l'entorn de l'Anònima, reduir aproximadament 3.700 m2 de sostre edificable i crear un nou espai d'ús públic obert als carrers adjacents, en una zona densament edificada i amb manca d'espais d'ús públic. El proper pas serà l'aprovació inicial de la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Un document que es preveu portar al ple d'aquest mes de gener.

La modificació del POUM planteja una nova ordenació de l'illa formada pels carrers Sant Salvador, Puigterrà de Dalt i Lluçà que permetrà la reducció de l'edificabilitat en aproximadament 3.700 m2, dels 9.227 m2 que preveu el planejament actual. Aquesta reducció permetrà un increment de l'espai d'ús públic de més de 1.200 m2, que se sumaran als ja previstos en l'anterior planejament i que permeten una superfície total d'ús públic d'uns 4.500 m2. Aquesta proposta de nova ordenació, a banda de generar un nou espai d'ús públic en ple Centre Històric, millorarà substancialment la qualitat de l'edificació privada prevista.
 

Imatge virtual de com quedarà l'entorn de l'Anònima.


Pel que fa a l'edificabilitat, el planejament actual permetia 9.227 m2 edificables dels quals Endesa en tenia 8.242 i l'Ajuntament 985. A partir d'aquest conveni i la modificació del POUM l'edificabilitat total de l'àmbit serà de 5.500 m2 a la parcel·la resultant propietat d'Endesa. La modificació del POUM està previst aprovar-la inicialment al ple del 24 de gener.

En el conveni, l'Ajuntament i Endesa estableixen un acord de compravenda de les finques que suposarà una compensació d'aproximadament 265.000 euros per part de l'Ajuntament dels quals avui mateix s'ha fet una paga i senyal de 15.000 euros, i la resta es pagarà en el moment que la modificació del POUM estigui definitivament aprovada. 

Després de la signatura del conveni, els representants de l'Ajuntament i Endesa han valorat el seu contingut. El regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, ha mostrat la satisfacció del govern de la ciutat per haver assolit un acord satisfactori, i ha remarcat que la signatura del conveni obre el procés per tal de fer realitat una àrea amb més espai públic del que hi havia previst a l'anterior planejament, els usos concrets del qual s'hauran de definir, però en tot cas està cridat a ser “un espai per al gaudi de la ciutadania” al cor del Centre Històric. Ha recordat l'àmplia majoria amb què es va aprovar l'acord al Ple Municipal i que l'espai públic resultant serà “l'equivalent a dues places de Sant Domènec”, amb una reducció molt important de l'edificabilitat.
 

Una de les sales grans de l'edifici de l'Anònima en una visita recent. Foto: Pere Fontanals


Per part d'Endesa, la responsable de Gestió Patrimonial a Catalunya, Laura Guim, ha considerat molt positiu per a la ciutat i el territori la signatura del conveni. La responsable d'Endesa ha explicat que “nosaltres som una empresa elèctrica, no una immobiliària”, i per tant la seva intenció és, un cop feta la modificació del planejament, vendre la parcel·la de la seva propietat. Laura Guim ha remarcat que és un sector paradigmàtic per a la seva empresa, ja que va acollir les seves instal·lacions, i ha considerat positiu que la ciutat ja s'hagi fet seva la nau principal de l'Anònima, que va passar a ser de titularitat municipal a través del conveni signat el 2014. També ha recordat que la seva és “una empresa arrelada al territori, ja que té 45.000 clients només a Manresa”, i un total de més de 200.000 a les comarques d e la Catalunya central (Bages, Anoia, Osona, Berguedà, Moianès, Ripollès i Cerdanya).

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, també ha mostrat la seva satisfacció pel pas endavant que significa la signatura del conveni, que donarà pas a la modificació del POUM, prevista per al proper ple municipal, i a un termini aproximat de tramitació de 9 mesos fins a l'aprovació definitiva. Junyent ha recordat que no ha estat fàcil assolir l'acord amb Endesa, que ha comportat negociacions, i per aquest motiu ha remarcat especialment, com també ho han fet Laura Guim i Marc Aloy, la feina de l'equip tècnic d'Urbanisme, present avui a la roda de premsa. L'alcalde ha reiterat l'aposta de l'equip de govern per la dinamització del Centre Històric, i ha destacat que, més enllà de les paraules, aquesta aposta es demostra amb fets com el conveni rubricat avui. Per a Valentí Junyent, el nou espai públic, conjuntament amb la nau de l'Anònima, que ja està sent utilitzada per esdeveniments diversos i que ha de concretar els seus usos definitius, seran un element de dinamització fonamental per al sector.

La signatura del conveni ha tingut lloc a la seu d'Endesa a la Catalunya Central, anomenada La Catalana, una antiga central elèctrica datada del 1920 i situada al barri del Xup de la capital del Bages. La Companyia va traslladar-s'hi ara farà 5 anys quan va deixar l'edifici de l'Anònima i un cop rehabilitat i convertit l'edifici en oficines, el qual està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) pel Catàleg de Patrimoni de Manresa. Es tracta d'un gran exponent d'arquitectura industrial noucentista. Després de l'acte de signatura, els assistents han fet una visita a les instal·lacions.

Una operació per aconseguir l'esponjament d'una zona amb alta densitat edificatòria

L'àmbit objecte de la modificació està constituït per tres finques, incloses a l'illa formada pels carrers Puigterrà de Dalt, Sant Salvador, Llussà i Hospital. Dues de les finques són propietat d'Endesa. La tercera és de l'Ajuntament de Manresa.

El POUM de Manresa preveia per aquest àmbit una ordenació en illa tancada, comunicada amb els carrers adjacents a través de dos passos oberts, mantenint l'edifici històric de la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat, actualment qualificat com a equipament i que va ser seu d'Endesa a la Catalunya Central durant 120 anys i fins el març del 2014, quan la Companyia es va traslladar a les noves dependències situades a l'edifici modernista de La Catalana. Des d'aleshores, l'edifici, construït el 1883 sota la direcció de l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa i que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local, és de propietat municipal.

L'Ajuntament de Manresa ha vist l'oportunitat de modificar el planejament d'aquest àmbit, pendent de transformació, amb  la voluntat d'esponjar l'entorn de l'antiga seu de la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat, situada en un punt del Centre Històric de la ciutat amb alta densitat edificatòria. La intenció és crear un gran espai d'ús públic que millori l'equipament de l'Anònima i  l'entorn, i permetrà donar a l'edifici històric una major presència i visibilitat. També es vol millorar l'encaix de les noves edificacions i garantir l'execució de l'aparcament actualment previst en el subsòl.

Aquest acord arriba després de més d'un any d'intenses negociacions entre l'Ajuntament i la Companyia elèctrica, propietària de bona part del sòl, i s'emmarca en la voluntat de proposar mecanismes per a la revitalització del Centre Històric, la rehabilitació física i funcional, la reducció de l'alt percentatge d'edificis buits i degradats del barri i la recuperació de l'activitat econòmica. A més es tracta d'una oportunitat única per dotar aquesta zona de la ciutat d'un gran espai d'ús públic ja que és una de les poques zones importants del barri pendents de transformar.