Els joves catalans, els que més compren criptomonedes o tenen pensat fer-ho

La nova enquesta del CEO mostra que un 17% de les persones d'entre 18 i 24 anys adquireixen monedes virtuals i gairebé un 10% ho han considerat alguna vegada

Una de les monedes més famoses, Bitcoin
Una de les monedes més famoses, Bitcoin
Victor Rodrigo
21 de març de 2024, 13:48
Actualitzat: 13:48h
Des de fa uns anys, les criptomonedes formen part de l'economia mundial. Malgrat que la seva compra i el seu ús en els diferents mercats que les engloben ha estat criticat o aplaudit a parts iguals, diversos experts econòmics apunten a una preocupació: l'impacte global que ha tingut en els joves. Així mateix, a Catalunya també hi ha incidència d'aquesta divisa. Ho reflecteix la nova enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ha preguntat a la ciutadania sobre la compra de bitcoins, criptomonedes o altres derivades de la mateixa classe. 

Els joves catalans són els que més n'adquireixen o han pensat alguna vegada comprar-ne alguna. Segons el CEO, un 17% de les persones d'entre 18 i 24 anys ja en té alguna a les seves mans i gairebé un 10% ha considerat fer-ho. Aquestes dades arriben poques setmanes després de la polèmica sobre la venda dels iris de milers de joves a l'Estat a canvi de Worldcoins, la moneda virtual propietat de Sam Altman, director executiu d'Open AI -responsable de productes com Chat GPT-. L'Estat, donades les circumstàncies, va acabar prohibint aquesta pràctica.
 

Les dades del CEO sobre criptomonedes Foto: Nació


El Centre d'Estudis d'Opinió també assenyala una franja d'edat, la d'entre 24 i 35 anys, que són els que més criptomonedes han adquirit a Catalunya. En concret un 18%, un punt percentual més que els més joves. Així i tot, la xifra descendeix fins al 5% per a aquells que han considerat alguna vegada comprar Bitcoins o altres d'aquestes divises virtuals. Tal com es pot veure a l'enquesta del CEO, les dades mostren un descens clar per als de major edat.

Un 10% dels adults d'entre 35 i 49 anys ja n'han adquirit alguna, mentre un 5% ho ha valorat. La xifra descendeix encara més amb les persones d'entre 50 i 64, que se situa en un 4% i un 3% per haver considerat comprar-ne alguna durant algun moment dels darrers mesos.

La polèmica venda de l'iris

El cas de la venda de l'iris va despertar les alarmes a les autoritats catalanes, que veien amb preocupació com la majoria de les persones que feien aquest intercanvi per Worldcoin eren joves. Des de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ja havien alertat que la retina és considerada una dada especialment sensible, atès que permet la identificació inequívoca de la persona. Afegien també, que per tractar amb dades com la retina, el consentiment no és suficient, ja que es necessita que l'organització exposi en detall com s'utilitzaran les dades.