Menjar terra i argila per millorar la digestió, prevenir l'envelliment i reduir l'acne; gravar-se fent-ho i compartir-ho a TikTok i a YouTube amb etiquetes com #ClayEaters (consumidors d'argila) i #EarthCrunchers (mastegadors de terra) per guanyar popularitat. És la nova moda dels crunchers, amb greus riscos per a la salut que s'inspira en pràctiques ancestrals sense cap base científica.
De fet, la geofàgia -o hàbit de menjar terra- s'ha practicat en múltiples etapes de la història i s'ha relacionat amb un remei (paral·lel a la ciència) contra el dèficit de ferro i zinc. Els metges alerten, però, dels perills per a la salut i reiteren que és una via d'entrada de bacteris, paràsits i metalls pesants a l'organisme.
@angelkelechi ♬ original sound - Angel | DC CONTENT CREATOR
En aquest sentit, l'Associació Americana de Dietètica ha sortit a demanar que s'eviti aquesta tendència i ha subratllat que els riscos superen àmpliament els presumptes beneficis. Mentrestant, hi ha influencers que estan comerciantamb terra i argila per lucrar-se de la moda. Tot, sense la supervisió de cap autoritat sanitària.