El Suprem impedeix a Junqueras, Sànchez i Forn assistir als plens del Parlament

El jutge tampoc accepta el trasllat del dirigent d'ERC a una presó catalana i deixa en mans de la mesa la delegació del vot | Llarena apunta que les mobilitzacions populars de suport són una prova més de la contestació social i la persistència del risc

12 de gener del 2018
Actualitzat el 13 de gener a les 14:10h

Oriol Junqueras al primer ple del Parlamemnt de la darrera legislatura. Foto: Adrià Costa


El Tribunal Suprem no ha autoritzat Oriol Junqueras a sortir de la presó per assistir als plens del Parlament, tal i com va demanar la defensa en atenció a la condició de diputat del líder republicà, com tampoc el seu trasllat a un centre penitenciari català. Llarena ha fet extensiva la decisió a Forn i Sànchez, el dia en què les defenses han presentat l'escrit demanant la llibertat per tots dos.

El magistrat instructor declara "incapacitat legal perllongada" per la qual cosa insta la mesa del Parlament a arbitrar el procediment perquè deleguin els seus vots a un altre diputat, mentre subsisteixi la seva situació de presó provisional. Una opció que, segons la defensa de Junqueras, posa en risc el dret de participació política, motiu pel qual recorrerà la decisió del jutge Llarena, segons ha pogut saber NacióDigitalERC, per la seva banda, ja ha registrat aquest divendres al Parlament una sol·licitud d'informe als lletrats de la cambra sobre la delegació de vot, segons fonts del grup. 

El jutge del Suprem sosté, entre els arguments per no fer cap concessió a Junqueras, que "el substrat de risc persisteix". I que, pel que fa als membres del govern a l'exili que són a Brussel·les, es manifesta en un "estès suport social" i en el cas dels empresonats "per haver-se impulsat mobilitzacions en favor seu que han congregat milers de persones en contra de les mesures cautelars".  

Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre passat, va sol·licitar permís aquest dimecres per participar a les sessions plenàries. La setmana passada, la sala d'apel·lació del Suprem ja va desestimar per unanimitat el recurs de Junqueras per revisar les mesures cautelars que pesen sobre ell. En contra del que va expressar el líder republicà, els magistrats va al·legar que existeix risc de reiteració delictiva perquè, a pesar de la seva aposta pel diàleg, "només s'ha pretès o plantejat" en referència a la manera en què l'estat espanyol "pogués prestar-se a reconèixer la independència de Catalunya". En aquest sentit, el tribunal va considerar que si l'Estat es negués a assumir el diàleg o la bilateralitat, el dirigent republicà reprendria les vies de fet.

Una petició amb precedents

La petició de Junqueras, rebutjada pel jutge Llarena, té precedents. De fet, hi ha jurisprudència que fixa que un investigat en presó preventiva pot sortir de la presó i presentar-se com a candidat. Juan Karlos Ioldi, empresonat per col·laborar amb ETA, va poder sortir de la seva cel·la el 26 de febrer del 1987, per la seva condició de candidat d'Herri Batasuna, per assistir al ple de constitució del Parlament Basc. La Guàrdia Civil el va acompanyar i custodiar fins a la cambra parlamentàrtia de Vitòria.

El Suprem impedeix a Junqueras assistir al ple de constitució del Parlament by naciodigital on Scribd