Els «comuns» fan balanç de danys i busquen recuperar la «centralitat» perduda

El partit liderat per Xavier Domènech fa autocrítica i reconeix que ha perdut pistonada en el lideratge "de les transformacions socials del país" | Els "comuns" temen l'afectació que els mals resultats del 21-D puguin tenir sobre les municipals del 2019

La coordinadora dels comuns, reunida aquest dissabte a Barcelona
La coordinadora dels comuns, reunida aquest dissabte a Barcelona | Sara González
13 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:39h
Balanç de danys, catarsi i fixar rumb. Són les tres accions bàsiques de la reunió d'aquest dissabte de la coordinadora dels "comuns" després de tres setmanes de silenci sobre els decebedors resultats electorals del 21-D. Xavier Domènech s'ha plantat davant del màxim òrgan del partit entre congressos amb un informe polític d'autocrítica ponderada que reconeix, segons expliquen fonts de la direcció, que s'ha perdut pistonada a l'hora de "liderar les transformacions socials del país" i que s'ha pecat d'haver-se "aïllat de la centralitat del canvi".

Òbviament la polarització del context electoral no ha jugat gens a favor d'una formació que es reivindica com a transversal i que pateix tensions internes a l'hora d'afrontar el debat nacional. Però la cúpula del partit també admet que haver fet una campanya sota les pròpies coordenades -deixant el procés sobiranista en segon pla i centrant-se en els reptes socials- i sense afrontar el principal debat sobre el qual en aquests moments pivota la política catalana en un context d'excepcionalitat també ha foragitat uns millors resultats electorals.

Tenir "un peu al carrer"

La portaveu del partit, Elisenda Alamany, ha diagnosticat que el projecte de Catalunya en Comú està encara tendre perquè, en un context d'unes eleccions inesperades per a tots els partits, no ha tingut temps "d'arrelar al territori" ni ha estat "capaç" de presentar quina és la seva "proposta política de país". La dirigent ha advertit, però, que els "comuns" no només s'han de presentar com una força que té "incidència" a les les institucions, sinó que ha de seguir tenint "un peu al carrer" i, per tant, estar al capdavant de les iniciatives polítiques i socials que signifiquin una "transformació profunda", ja sigui en la vessant social, que ha reconegut que no va formar part del debat central de la campanya, com en la vessant nacional. 

Catalunya en Comú intentarà fixar un rumb per recuperar aquesta "centralitat", sobretot tenint en compte que les eleccions municipals són en menys d'un any i mig i que el termòmetre del seu èxit o fracàs serà, inevitablement, si són capaços de retenir l'alcaldia de Barcelona. De fet, conscient de l'afectació que els resultats del 21-D poden tenir en aquest objectiu, l'alcaldessa Ada Colau ha estat durant setmanes refugiada en el silenci per evitar fer-ne una valoració. Per encarar les municipals del 2019 serà clau l'assemblea organitzativa que celebraran a la primavera i que haurà d'afrontar la confluència amb Podem, per una banda, i les aliances municipals a escala territorial. 

Posar fi "al govern de Sáenz de Santamaría"

Tot i tenir un ull posat en el futur, la imminència de l'inici de la legislatura obliga també a posar en ordre l'estratègia del grup parlamentari. Alamany ha insistit que les converses per a la confecció de la mesa del Parlament segueixen "obertes" malgrat que els independentistes van anunciar un acord per prioritzar mantenir la majoria. Els "comuns" han expressat públicament que volen formar-ne part per garantir la "pluralitat" i exercir d'àrbitre entre blocs encara que numèricament no els pertoqui. 

Alamany també ha defensat que tant els càrrecs electes a presó com els de Brussel·les "haurien de poder ser a Catalunya i votar". Els "comuns" no avalen una investidura a distància i han instat els independentistes a posar-se d'acord per formar un govern català el més ràpid possible per posar fi al govern de "Soraya Sáenz de Santamaría" a Catalunya.