El PSOE recupera la memòria

Pedro Sánchez intenta prendre la iniciativa amb una llei per foragitar Franco del Valle de los Caídos i anul·lar els judicis de la dictadura | Una delegació del partit escenifica la voluntat socialista contra la desmemòria amb una visita a la basílica

El Valle de los Caídos a Cuelgamuros.
El Valle de los Caídos a Cuelgamuros. | Europa Press
28 de febrer del 2018
Actualitzat el 01 de març a les 12:33h
Com sempre que és a l'oposició, el PSOE recupera la memòria. El grup socialista al Congrés va presentar el desembre una proposta de reforma de la llei de Memòria Històrica, que va ser aprovada durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. Per escenificar la seva proposta, una delegació socialista anirà aquest dimecres al Valle de los Caídos, que és un dels símbols vivents de la dictadura i és un dels objectius de la reforma proposada. Fer fora el dictador de la cripta de Cuelgamuros és una de les propostes del PSOE.
 

Pedro Sánchez intenta recuperar la iniciativa després de mesos de subordinació a Rajoy. Foto: Europa Press


La direcció de Pedro Sánchez vol recuperar la iniciativa després de mesos d'atonia. El seu suport a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya l'ha deixat en una posició subordinada respecte al Partit Popular. D'altra banda, l'ascens de Ciutadans després de les eleccions catalanes, confirmat per les enquestes, ha deixat els socialistes fora del centre de joc. A Ferraz estan convençuts que en una situació així, desenterrar Franco sempre pot resultar útil. La proposta de Sánchez, però, deu anys després de l'aprovació de la llei Zapatero, és també un reconeixement que aquell va ser un intent d'establir una política de memòria de resultats molt mancats. Va irritar molt la dreta espanyola, però no va satisfer les entitats de defensa de les víctimes de la dictadura. i   

Remoure el dictador

Entre les propostes que planteja el projecte socialista hi ha una redefinició del Valle de los Caídos, que passaria per crear un Centre Nacional de Memòria i traslladar les restes del dictador, enterrat allí al costat del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera. Això planteja alhora què fer amb les restes de José Antonio. Al ser una víctima de la Guerra Civil, és un cas diferent al de Franco. Els socialistes proposen que sigui reubicat en un lloc menys central de la basílica.
 

Joan Tardà va qualificar de "monument al cinisme" la proposta del PSOE de desenterrar Franco. Foto: Congrés dels diputats


El maig passat, el Congrés ja va aprovar una proposició no de llei per desenterrar el dictador. El PP es va abstenir en aquella ocasió, com també ho va fer ERC, molt crítica amb l'actitud de Pedro Sánchez, que va titllar d'hipòcrita. Joan Tardà va arribar a parlar de "monument al cinisme" per definir la iniciativa socialista. En qualsevol cas, com en tota proposició no de llei, correspon a l'executiu decidir quan s'executa. I ningú espera del govern de Mariano Rajoy que posi fil a l'agulla.

Anul·lar les sentències

El PSOE reclama també l'anul·lació de tots els processos judicials de la repressió franquista, des dels sumaríssims durant la Guerra Civil al Tribunal d'Ordre Públic. La llei de Rodríguez Zapatero va declarar els processos il·legítims, però al no anul·lar-los, l'efecte jurídic era mínim. Es vol crear un registre de béns requisats. D'aprovar-se l'anul·lació -com demanen les entitats memorialistes i les famílies dels represaliats-, els hereus d'una requisa podran reclamar a l'Estat una compensació econòmica.   

Que l'Estat assumeixi les exhumacions

Resten encara prop de 100.000 cossos per recuperar de les fosses comunes de la Guerra Civil. Ara són les entitats memorialistes les que s'encarreguen de la localització i recuperació dels cossos, amb l'ajut d'unes subvencions públiques. El PSOE proposa que les exhumacions vagin a càrrec directe de l'Estat.

Finalment, el PSOE també apunta cap a la Fundació Francisco Franco, ja que planteja la possibilitat que s'il·legalitzin aquelles fundacions o entitats que facin una apologia explícita de la dictadura. Ara cal veure si el PSOE mantindrà aquesta proposta si un dia retorni al govern.

Els franquistes aixequen el cap

El projecte socialista ja ha generat una reacció irada dels sectors més nostàlgics. Algú ja ha amenaçat fins i tot a la Corona. És el cas de Fernando Suárez, exvicepresident del darrer govern de Franco, qui considera casus belli la iniciativa socialista i assegura en una entrevista que tot intent de deslegitimar la dictadura pot acabar erosionant la monarquia. L'exdirigent franquista té molt clar que l'origen de l'actual règim és hereu directe de la voluntat de Franco. 
Arxivat a