Maragall dissenya l'expansió de delegacions exteriors al marge del recurs de Borrell

El conseller es reuneix amb els cinc delegats nomenats després del 155 i assegura que aspira a pactar amb el ministeri abans que es presenti el contenciós contra la reobertura de les oficines

Reunió de Maragall amb els delegats a l'exterior
Reunió de Maragall amb els delegats a l'exterior | ND
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:51h
El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, s'ha reunit aquest divendres amb els cinc delegats ja nomenats que comanden les oficines exteriors restituïdes després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: Maria Kapretz -Alemanya-, Sergi Marcén -Regne Unit i Irlanda-, Manel Manonelles -Suïssa-, Luca Bellizzi -Itàlia, i Meritxell Serret -Brussel·les-. Tots ells han definit el pla d'acció per als propers mesos, que inclou fases d'expansió per arribar al punt en què es va quedar el departament amb la intervenció de l'autonomia i, després, arribar a altres parts del món on fins ara no hi ha representació oficial catalana.

Davant del recurs anunciat pel ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, Maragall s'ha mostrat tranquil. Per dues raons: perquè sosté que no afectarà l'obertura de noves delegacions i perquè confia en arribar a un acord amb el govern espanyol abans que es materialitzi el contenciós. De fet, ja s'ha posat en contacte amb la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, per tal que es reuneixi immediatament la subcomissió d'Exteriors, en la qual s'hauria d'abordar aquesta qüestió. "No he parlat directament amb Borrell", ha apuntat el conseller en declaracions als periodistes després de la reunió.

Segons Maragall, els delegats seguiran "treballant al 100% malgrat hi pugui haver recursos. "Nosaltres tenim voluntat d'acord, aviam si som capaços. Però el recurs no té recorregut", ha ressaltat el conseller d'Acció Exterior, que el dia 19 reobrirà la delegació catalana a Berlín. Després vindran les de Londres -última setmana de setembre-, Roma -principis d'octubre- i Ginebra -finals d'octubre-. En funció de com vagi el concurs públic per triar delegat o delegada als Estats Units i a França, la idea és posar-les en marxa com a tard a principis de novembre. La segona fase d'expansió inclou Portugal, Països Nòrdics i els Balcans, i després ja s'abordarà "la resta del món" cap a finals d'any.

Crítiques a Ciutadans

Maragall, preguntat sobre les crítiques que ha vessat Albert Rivera en una entrevista a TV3 contra la televisió pública catalana, ha acusat Ciutadans de convertir-se en el partit del "ciutadà Llarena". "Són el braç armat de la justícia", ha assenyalat el conseller, que ha indicat que una de les feines pendents des de l'aplicació del 155 és recuperar el "respecte" . "Fan tot el que està a les seves mans per impedir un clima de diàleg", ha ressaltat.