El govern espanyol destaca que la pandèmia està en una «fase òbvia de descens»

Fernando Simón ha expressat la seva confiança a que ben aviat "es comenci a traslladar el descens de pacients a l'UCI a la xifra de defuncions"

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alerta i Emergència Sanitàries del Ministeri de Sanitat
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alerta i Emergència Sanitàries del Ministeri de Sanitat | ACN
18 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:46h
El govern espanyol ha destacat avui que la pandèmia es troba en una "fase òbvia de descens". Ho ha dit Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), en la compareixença feta pel Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus en el complex de la Moncloa. Simón ha avaluat les dades aportades pel ministeri de Sanitat, amb una xifra actualitzada de morts que arriba als 20.043, amb un increment de 565 noves morts les darreres 24 hores. El nombre de positius és de 191.726 persones, amb 4.499 nous casos. Hi ha 74.662 casos curats i 3.166 noves altes. 

Simón ha subratllat la tendència a l'estabilització del coronavirus, en un intent de l'executiu espanyol de gestionar una crisi sanitària que avui ha ultrapassat la xifra psicològica dels 20.000 morts.  Simón ha expressat la seva confiança a que ben aviat "es comenci a traslladar el descens de pacients a l'UCI a la xifra de defuncions".

Fernando Simón ha subtratllat també que les dades de persones hospitalitzades, mortes i ingressades en les UCI mantenen la tendència dels dies anteriors. "Al voltant del 50% de l'increment d'hospitalitzats i UCI es donen a partir de la informació lliurada per una comunitat autònoma". 

Mantenir el confinament

Sobre la possible pròrroga de l'estat d'alarma fins al 10 de maig i un possible aixecament gradual del confinament, Simón ha assegurat que no és prudent eliminar totes els mesures de control adoptades. El Comitè Tècnic, ha assegurat, que "s'han de prorrogar les mesures de control" i que aquesta opinió és compartida pel Comitè Científic. Un criteri compartit amb la possibilitat de modificar aspectes del confinament. Ha recordat que "el darrer decret permet que els nens i les nenes puguin fer alguna sortida acompanyant un dels pares".   

S'ha doblat la xifra de tests duts a terme

Simón ha insistit en la idea que cal anar amb cura a l'hora d'interpretar les dades, i ha explicat que s'ha donat un salt en el nombre de tests PCR, que són ara més del doble respecte de fa tres setmanes. Eren 200.000 la primera setmana del març,  superant les més de 400.000 proves de la segona setmana d'abril. Això sense que s'hagi produït un creixement gran dels contagiats, el que implica que "la malaltia està disminuint la seva incidència en la població".     

La compareixença s'ha fet després de la reunió del Comitè Tècnic, presidida pel president espanyol, Pedro Sánchez, amb l'assistència també dels vicepresidents Carmen Calvo, Pablo Iglesias i Nadia Calviño, i altres ministres. Amb anterioritat, Sánchez s'havia reunit amb el Comitè Científic constituït per assessor l'executiu.  

El retorn probable del coronavirus

Amb anterioritat, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències  Sanitàries (CCAES) havia assegurat aquest dissabte que "és molt probable" que el coronavirus torni a l'hivern, tot i que ha afegit que "no hi ha certesa" d'això. Segons ell, "és molt difícil pensar que el podrem eliminar i erradicar completament". Ho ha dit en una compareixença conjunta amb el ministre de Ciència, Pedro Duque, adreçada als nens, que han fet diverses preguntes.