El TSJC condemna Meritxell Serret a un any d'inhabilitació per l'1-O

La sentència contra la consellera d'Acció Exterior, que formava part del Govern que va impulsar el referèndum i va estar exiliada quatre anys a Bèlgica, també inclou una multa de 12.000 euros

Meritxell Serret, al TSJC.
Meritxell Serret, al TSJC. | Pere Francesch / ACN
26 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:51h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, a una pena d'un any d'inhabilitació per un delicte de desobediència pels fets de 2017, quan ocupava el càrrec de consellera d'Agricultura. El tribunal considera que Serret, quan era membre del Govern, va desobeir les ordres del Tribunal Constitucional (TC), que havia advertit els independentistes que havien d'impedir tot allò que suposés tirar endavant el referèndum. La condemna era previsible, perquè els fets ja van ser jutjats el 2019 al Tribunal Suprem i la sala va condemnar els companys de Serret al Govern de Carles Puigdemont. La sentència també inclou una multa de 12.000 euros.

"La sentència emesa no és ferma, presentarem recurs i em continuaré defensant fins on calgui. Seguirem confrontant l'Estat i el sistema judicial. També denunciant la persecució contra l'independentisme. Continuarem plantant cara a la repressió i explicitant davant dels seus responsables directes que no ens aturaran, al Tribunal Suprem o allà on faci falta", ha assenyalat la consellera en un comunicat en el qual clarifica que no plegarà del càrrec. "No contemplo cap altre camí. Hem fet molta feina en set mesos. Estem tornant a posar Catalunya a l'escena internacional i, tot i que ens vulguin anul·lar, ens mantindrem tan actius i compromesos com sempre, portant més i millor Catalunya al món", ha insistit Serret.
 

Primera exiliada jutjada a l'Estat

El judici va ser ràpid i sense testimonis. Serret no va respondre cap de les parts, tampoc la seva defensa, però sí que va fer una declaració davant del tribunal en què va defensar la seva actuació com consellera d'Agricultura al govern de l'1-O. "Vaig ser lleial al Parlament", va afirmar Serret, que va assegurar que el referèndum no va ser un delicte. La Fiscalia, per la seva banda, va retreure a l'actual consellera d'Exteriors que aprofités el tribunal per fer "electoralisme" i va assegurar que no se la jutja per "votar", sinó per haver tirat endavant un referèndum en contra de les ordres del Constitucional.

Serret és la primera exiliada que jutja un tribunal espanyol des de l'any 2017. Va ser també la primera que va tornar de l'exili, el 2021, i es va posar a disposició del Tribunal Suprem, que la va alliberar al cap de poques hores. Des que va tornar ha fet política, primer com a diputada d'ERC i després com a consellera d'Exteriors, un cop Junts va sortir del Govern. La condemna del TSJC, que Serret donava per feta ja abans del judici, posa el seu càrrec a l'executiu de Pere Aragonès contra les cordes, tot i que no caldrà que deixi la conselleria fins que la sentència no sigui ferma, i per això encara falten uns mesos.
 

Junqueras agraeix a Serret el paper en l'1-O

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reaccionat ràpidament a la decisió del TSJC traslladant-li tota la solidaritat i agraïment per la feina feta. "Estem convençuts que és un agraïment que també expressa la immensa majoria de ciutadans del país", ha dit en declaracions a mitjans. Així mateix, ha reivindicat, una vegada més, que el referèndum no va ser delicte, i que qualsevol condemna per haver-lo organitzat és "profundament injusta". Ara bé, també ha tret pit del paper dels republicans durant el 2017: "Ens sentim profundament orgullosos d'haver contribuït a la victòria democràtica de l'1-O. Una victòria democràtica que l'estat només ha sabut respondre amb repressió", ha afegit. 

La viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha volgut expressar el seu suport "personal" a la consellera, però ha afirmat que "les sentències s'han de complir", i això és el que defensarà el PSC a partir d'ara. Pel que fa a Junts, el secretari general de la formació, Jordi Turull -que va compartir Govern amb Serret- ha expressat el seu suport a la dirigent d'ERC. "De nou la justícia espanyola interfereix en la política catalana. A l'Estat la política la marquen les togues i no les urnes. El referèndum de l'1-O no va ser cap delicte i per això no mereix ni un minut d'inhabilitació, presó o exili per ningú. Tot el suport", ha indicat.