El PSC «respecta» la possible candidatura de Puigdemont i demana trencar la política de blocs

La portaveu Núria Parlon celebra que el debat del 12-M giri al voltant del model de finançament però evita concretar la proposta socialista

La portaveu del PSC, Núria Parlon, durant la primera reunió de la nova executiva
La portaveu del PSC, Núria Parlon, durant la primera reunió de la nova executiva | Nico Tomás / ACN
18 de març del 2024
Actualitzat a les 14:02h
Primera reunió de la nova executiva del PSC, avalada pràcticament per unanimitat aquest cap de setmana al congrés del partit. Els afiliats han ratificat Salvador Illa com a primer secretari i com a candidat a la presidència de la Generalitat, i els socialistes es veuen amb opcions de disputar la victòria i arribar a governar Catalunya, per consolidar l'estratègia del "retrobament" liderada per Pedro Sánchez i tancar l'etapa del procés. Un dels noms que guanyarà pes a partir d'ara és el de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i nova portaveu del partit.

Parlon ha demanat prudència davant les enquestes que han sortit en les últimes hores, i que apunten que el PSC guanyaria les eleccions i Junts quedaria en segona posició. Aquest dijous, Carles Puigdemont anunciarà si es presenta com a candidat, i Parlon no hi ha volgut entrar. Només ha dit que el partit "respecta" les decisions de la resta de formacions. "Sortim a guanyar les eleccions, tenim un projecte bo per Catalunya i per deixar enrere la política de blocs", ha afirmat. El partit no vol parlar de pactes postelectorals, però no veta ningú.

Segons Parlon, el model de país que defensa el PSC és "progressista" i "dialogant". "Volem diàleg per millorar la vida dels ciutadans amb polítiques realistes i transformadores", ha dit. Els àmbits prioritaris dels socialistes són la millora dels serveis públics, les polítiques d'habitatge, l'educació, la sanitat, les infraestructures o l'atenció a la dependència. La formació sobre a futures enteses amb aquelles formacions que vagin en aquesta línia, és a dir, "que vulguin sumar i facin política útil i a favor del servei públic".
 

Finançament "just" i "solidari"

Parlon, que veu el PSC fort després del congrés, ha desgranat alguns dels punts de la proposta socialista, com ara el desplegament de l'Estatut o el nou finançament. El partit no es planteja demanar un nou Estatut, sinó aprofitar l'actual i exercir les competències que ja té Catalunya, com apuntava Lluïsa Moret, número 2 del partit, en una entrevista a Nació aquest diumenge. "Hem d'exercir les competències que tenim per liderar projectes transformadors; si volem més autogovern, cal que exercim les competències que tenim i no deixem cadires buides", ha dit.

Pel que fa al finançament, el PSC ha celebrat que se'n parli, perquè demostra que l'estratègia de diàleg dels socialistes "funciona". "Si parlem de finançament, anem pel bon camí", ha remarcat. El Govern preveu presentar una proposta de "finançament singular" i els socialistes, que encara no tenen una proposta concreta, defensen que cal "millorar el finançament" i això s'ha d'abordar en marcs multilaterals, amb la resta de comunitats autònomes i tenir en compte el principi de solidaritat.

En la ponència del partit, es planteja un finançament "més just" per a Catalunya, però sense "privilegis". ERC planteja un finançament "singular" per Catalunya i Junts també n'ha parlat en les reunions que ha mantingut amb el PSOE i el mediador internacional els darrers mesos.

 

Partit cohesionat al voltant d'Illa

La nova portaveu, que entoma el càrrec amb "il·lusió" i no vol fer futuribles sobre si deixarà l'alcaldia de Santa Coloma per presentar-se a les llistes al Parlament, ha destacat que el partit surt "plenament cohesionat" del congrés, amb un document base que serà el full de ruta i marcarà el programa electoral del 12-M. L'executiva afronta amb ganes la nova etapa del PSC. "No volem ofendre ningú, contrastarem projectes i propostes per al futur dels catalans", ha afirmat. El comitè de campanya estarà capitanejat per Lluïsa Moret, viceprimera secretària del partit, i els secretaris d'organització, José Luis Jimeno, i de política municipal, Joaquín Fernández.
 

Explicacions a Justícia per la crisi a les presons

Parlon ha admès "molta preocupació" per la situació a les presons després de l'assassinat d'una cuinera a mans d'un intern. El PSC continua demanant explicacions a la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i que comparegui al Parlament. "Ens preguntem com va poder arribar un ganivet a mans d'un intern amb aquest perfil", ha apuntat la portaveu socialista. Defensen que cal un "equilibri" entre atendre les demandes dels treballadors, que volen més seguretat a la feina, i alhora garantir uns serveis mínims que permetin el funcionament de les presons de Catalunya. "El moment és delicat", ha admès Parlon.