A Madrid es menja «pan tumaca»

Publicat el 22 d’agost de 2014 a les 15:40
Envasos de 'Tumaca' a les prestatgeries d'un supermercat de Madrid Foto: X.V.

Ni 'pan con tomate' ni pa amb tomàquet. Els bars i restaurants de Madrid ofereixen als seus clients 'pan tumaca', una variant força barroera d'un dels menjars més representatius de la gastronomia catalana. Els productes base són els mateixos, el pa i el tomàquet, però a la capital espanyola en comptes de fregar un fruit madur i sucós sobre una llesca de pagès o una coca, aboquen una barreja pastosa vermella amanida amb oli i sal sobre una barreta de cocció ràpida. Vaja, un despropòsit igual que el nom.
 
La sorpresa arriba quan aquesta barreja també la trobes als supermercats. A les principals cadenes d'alimentació de Madrid es pot comprarun producte anomenat 'tumaca', elaborat per una coneguda marca de conserves d'hortalisses i verdures de la Rioja que el comercialitza des de 2006. El 'pan tumaca' està tan arrelat a la ciutat que a tots els bars es troba escrit de la mateixa manera, no és cap errada no, sinó que han fet la seva particular versió del pa amb tomàquet i li han posat el nom que han volgut.