Junqueras passa a l'atac per presidir ERC i atribueix l'estructura B a la direcció de Rovira

L'expresident i candidat de Militància Decidim, que reuneix més d'un miler de persones a Olesa de Montserrat, promet "fer net" al partit per "rescatar" la formació, i anuncia que Elisenda Alamany serà la seva secretària general

Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, a l'acte d'aquest dissabte a Olesa
Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, a l'acte d'aquest dissabte a Olesa | Hugo Fernández Alcaraz

Olesa de Montserrat

21 de setembre de 2024, 20:45
Actualitzat: 22 de setembre, 9:22h

El Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat era un espai escaient per acollir la presentació de la candidatura d'Oriol Junqueras a la presidència d'ERC. Per la capacitat -unes 1.500 localitats, de les quals se n'han omplert més de dos terços-, generosa per atendre la crida de l'expresident del partit, que aspira a tornar a governar la formació; i també per l'imaginari que evoca, la més gran història de mort i resurrecció, que convida a traçar paral·lelismes amb el que pretén Junqueras. Defenestració i retorn. I, per aconseguir-ho, Junqueras ha passat a l'atac. Sense matisos i davant dels focus. Aquest dissabte s'ha espolsat qualsevol responsabilitat sobre l'estructura B del partit i ha assenyalat la direcció liderada per Marta Rovira d'alimentar-la al marge del seu coneixement, amb acusacions directes a Sergi Sabrià, mà dreta de Pere Aragonès a Palau. I s'ha compromès a "fer net" a la formació si és president el 30 de novembre: "No cosirem cap ferida que prèviament no hàgim netejat".  

A Junqueras se li ha entès tot des del principi, quan ha situat Militància Decidim com la llista capaç de "salvar i rescatar" el partit. Cada frase ha estat calculada per transmetre que és la seva candidatura qui pot transformar la "indignació" de la militància en "motor de canvi" per superar, així, la crisi reputacional provocada pels cartells estigmatitzadors contra Ernest Maragall. L'expresident ha detallat que el gener del 2018 es va gestar un "grup B" -de Whatsapp o Signal, ha dit, de nom "Pa amb tomàquet"- que actuava sense el seu coneixement per distribuir missatges com el de l'Alzheimer o penjar ninots de ponts amb el seu nom. "És una vergonya que no mereixem", ha afirmat després referir-se també al cas dels Mariachis a la seu de Junts, reconeguda per Sabrià quan va dimitir. No ha citat l'excap de l'oficina d'Aragonès. No ha calgut.

Acompanyat pel lema "Tornem-hi", inscrit en pancartes sostingudes per desenes de persones a l'escenari, Junqueras ha atorgat a la candidatura que encapçala la "responsabilitat de fer net" al partit. "Us demanaria que ens conjuréssim tots plegats per empoderar la militància d'aquest partit, dignificant els òrgans de decisió, l'executiva i el consell nacional, i acabant amb tots els òrgans paral·lels que ens han portat on som", ha expressat davant un miler llarg de persones, que l'han aplaudit repetidament al crit de "president". Junqueras ha lamentat que se'l volgués "enterrar abans d'hora" i ha apuntat que la seva llista compta amb el suport del 60% dels alcaldes i alcaldesses que té ERC.

En un discurs teixit sense papers, com és habitual, i volgudament contundent, l'expresident dels republicans ha agafat la bandera de l'ADN independentista, just en un moment en què el partit pateix el desgast pels pactes amb el PSC que van fer president Salvador Illa. Un acord que Junqueras veia amb bons ulls i del qual no s'ha pronunciat en públic. Junqueras s'ha referit repetidament a l'1 d'octubre del 2017 i també a l'aturada general del 3 d'octubre, i ha recordat que abans del referèndum la Guàrdia Civil va entrar a la conselleria d'Economia, que ell pilotava, i no al Palau de la Generalitat, on hi havia Carles Puigdemont: "Van detenir els nostres perquè sabien que eren els qui organitzaven aquell referèndum". Però sobretot ha lamentat que la tardor del 2017, des del partit, no es reivindiqués la feina de la militància, dards també dirigits a la direcció de Rovira. "La vostra feina no va ser prou reivindicada. No va ser reivindicada en la mesura que corresponia", ha dit a les bases.

Fitxatge sorpresa per a la secretaria general

El retorn de Junqueras es vol fer acomboiat per les bases. Aquest és el relat de Militància Decidim, la proposta de l'exlíder de la formació republicana per recuperar el timó d'ERC després del trencament de la societat política que formava amb Rovira, un divorci agre i airejat en públic. Junqueras, que va prendre el comandament del partit fa 13 anys i se n'ha allunyat momentàniament, es presenta com el candidat de la "renovació". En això coincideix amb la resta de llistes que es proposen al congrés del 30 de novembre. Ho verbalitza Xavier Godàs, designat com a aspirant a la presidència del partit per Nova Esquerra Nacional; també Alfred Bosch, al capdavant de Foc Nou; i el Col·lectiu 1 d'Octubre, amb un pes menor en el debat congressual i que pilota la llista de Recuperem ERC. Junqueras, en qualsevol cas, parteix de la pole position. És el favorit i rival a batre.

I ara ja té companya de viatge. Elisenda Alamany serà la candidata a secretària general de Militància Decidim. Un anunci fet per sorpresa a Olesa i que pretén mostrar relleus en la vida orgànica del partit. La cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona -substituta precisament d'Ernest Maragall al consistori i amb passat als comuns com a portaveu parlamentària- ha tingut protagonisme en els parlaments. "Jo vull aixecar aquest partit i crec que l'hem d'aixecar junts", ha cridat al costat de Junqueras. "Si ERC és forta, aquest país és imparable", ha argumentat per demanar fer costat al candidat a la presidència.

Demostració de força 

Aquest dissabte Junqueras ha fet una demostració de força a Olesa. Com era previsible, després d'haver recorregut seccions locals del partit des de fa mesos, ha aplegat al Teatre de la Passió un nombre generós de militants -al congrés tindran dret a vot uns 8.200 associats republicans-. I s'ha envoltat de noms propis del partit integrats en l'equip promotor de la candidatura, com la diputada de Santa Coloma de Gramenet Ana Balsera; el dirigent del Baix Llobregat Eduard Suárez; l'eurodiputada Diana Riba; Arés Tubau, exportaveu del partit a Rubí; Bernat Solé, exconseller d’Exteriors i exalcalde d’Agramunt; Laura Castel, senadora i exregidora de Tarragona; Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis; i l'exconseller Raül Romeva, ara president de la Fundació Irla. Tots ells han parlat a l'escenari.

També ha sigut present a Olesa l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena; el cap de files del partit al Congrés, Gabriel Rufián; i el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. La intervenció de Junqueras -també la dels seus teloners- ha fet supurar la idea que ERC necessita una sacsejada, descrita pel seu entorn com a "regeneració democràtica", si vol tornar a "ser gran". I els missatges difosos a Olesa -fins i tot un reconeixement als malalts d'Alzheimer, en la commemoració del dia mundial d'aquesta patologia, al centre dels cartells contra Ernest Maragall- han pretès afermar la idea que això només serà possible, en un context de reculada electoral dels republicans a les urnes, si es tornar a entregar les sigles a qui va permetre que el partit assolís altes cotes de poder institucional.

No hi ha hagut referències a la política d'aliances -i com s'ha de gestionar els pactes amb el PSC i el PSOE- i sí que s'han verbalitzat acusacions a l'actual cúpula. L'exconseller Bernat Solé, per exemple, ha demanat tornar a actuar amb "honestedat" i fugir d'una "institucionalització" del partit que li ha fet prendre decisions "a les fosques". Balsera també s'ha referit a la "vergonya" de l'estructura B.

Riba ha reivindicat no desprendre's dels lideratges del 2017, com el de Junqueras. "En el model d'ERC que defensem tothom és necessari i tothom és essencial", ha argumentat. Un missatge reforçat -de manera emotiva- per Romeva. "Si Oriol Junqueras vol ser president d'ERC o president de la Generalitat, hi té tot el dret. I serà la gent qui decidirà si ho ha de ser o no", ha afirmat l'exconseller d'Exteriors, que ha evocat els dies compartits a la presó. "Als companys de lluita no se'ls dona l'esquena", ha afegit.

Junqueras considera que pot fer compatible la reconnexió de la militància amb el retorn d'ERC a posicions preponderants en el debat nacional. "Tornar a ser un partit guanyador", insisteixen els qui acompanyen l'expresident en la cursa congressual. Aquest dissabte al matí, l'encara secretària general, Marta Rovira, havia demanat "repensar en positiu" el futur de la formació per superar "fallides ètiques i morals" i reforçar el "projecte comú". Les candidatures que aspiren a governar a ERC estan preparades a la línia de sortida. Junqueras ja ha fet la primera demostració de força.