Amnistiats els 46 policies espanyols investigats per agressions durant l'1-O a Barcelona

El magistrat instructor afirma que l’actuació de cada agent no va durar més enllà d’entrar i sortir dels col·legis

Els policies espanyols, carregant a Barcelona durant l'1-O del 2017
Els policies espanyols, carregant a Barcelona durant l'1-O del 2017 | ACN
Victor Rodrigo
02 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:54h

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha amnistiat els 46 policies espanyols investigats per agredir i lesionar desenes de votants independentistes durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Barcelona. El mateix magistrat instructor assegura que les seves actuacions van estar "emmarcades en un objectiu policial definit i que no van continuar un cop es va aconseguir l'objectiu".

A més, també assegura que les actuacions -on es van produir les agressions, les càrregues o els trets de bales de goma- van ser "d'escassa duració individual". També assenyala el magistrat que tot plegat, l'actuació dels policials espanyola durant l'1-O va ser "d'entrada i sortida dels diversos col·legis electorals". Irídia, Òmnium i l'ANC, que exerceixen com a acusacions en aquesta causa, ja han anunciat que presentaran recurs.

Al febrer d'aquest any, l'Audiència de Barcelona va confirmar la decisió del jutjat d'enviar a judici un total de 46 policies nacionalsper les càrregues a les diferents escoles de la ciutat de Barcelona durant l'1 d'octubre del 2017. Refermava, així, el criteri del magistrat instructor, que considera que existeixen prou indicis de delictes de lesions i contra la integritat moral en aquest cas. En la resolució, el tribunal descartava investigar més agents —motiu dels recursos d'apel·lació de les acusacions—, però també descartava arxivar la causa contra cap d'ells denegant les peticions de les seves defenses, amb el suport majoritàriament pel ministeri fiscal.

Policies amnistiats per les càrregues a Barcelona

Òmnium, Irídia i l’ANC van recórrer en el seu moment contra alguns d’aquests arxivaments, però l’Audiència de Barcelona els va confirmar. Pel que fa als agents investigats, es van desestimar els seus recursos contra la seva imputació. El tribunal afirmava que hi havia moltes evidències i imatges que indicaven que es podrien haver comès abusos policials com lesions i delictes contra la integritat moral contra els votants independentistes. Ara, però, l'amnistia serà aplicada pel mateix jutjat instructor.

El moviment ha generat rebuig també per part d'ERC, que ha emès un comunicat mostrant "disconformitat i indignació" per l'amnistia als agents. "ERC considera que les actuacions policials més greus haurien de quedar excloses de l'amnistia en tractar-se de tractes degradants i encaixar plenament en els delictes contra la integritat moral i tortures, que queden explícitament exclosos de la llei", apunta el partit.

Arxivat a