​Aragonès apunta que ERC presentarà esmenes a la llei d'amnistia

El president avisa que cal evitar que els tribunals trobin escletxes a la norma, defensa abordar el referèndum a la taula de negociació i enfortir la "coordinació" amb Junts

Pere Aragonès, aquest divendres
Pere Aragonès, aquest divendres | Govern
17 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:52h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a presentar esmenes durant la tramitació de la llei d'amnistia, que dilluns va entrar a registre al Congrés i en els propers mesos es debatrà entre els grups. En una entrevista al programa La Mirada Crítica, a Telecinco, el president ha defensat la importància d'aquesta norma i ha destacat que s'ha treballat durant mesos amb rigor. Amb tot, ERC no va voler signar el text proposat pel PSOE i Junts perquè veu aspectes que cal precisar. Els republicans volen garantir que la llei serà efectiva i que els tribunals no tindran escletxes per no aplicar-la com toca. "Si es pot fer alguna millora en el text, ho farem", ha afirmat.

La llei afecta el gruix dels represaliats pel procés, entre els anys 2012 i 2023. Això són els afectats en la causa del 9-N, de l'1-O, dels preparatius del referèndum o de l'acció exterior. Ha de garantir el retorn de Carles Puigdemont un cop s'apliqui la norma, i també perdonar el cas Volhov o el "terrorisme" de Tsunami. És en aquesta última carpeta on en els darrers dies han aparegut més dubtes. Els republicans no tenen clar la qüestió del terrorisme quedi ben lligada. Fonts jurídiques consultades veuen amb bons ulls que s'hagin inclòs referències a la directiva 2017/541 dins de la llei, però altres fonts veuen amb més dubtes que el requisit de la "sentència ferma", que pot suposar un tracte diferenciat dins de la mateixa llei. El Tribunal Constitucional (TC) tindrà l'última paraula.

Aragonès ha dit que Laura Borràs no entra dins de la llei d'amnistia, malgrat que fa uns dies l'expresidenta del Parlament va avançar que miraria d'adherir-s'hi. El president ha destacat que, ara, ERC i Junts ja no només coincideixen en el què -la independència- sinó també en el com -la negociació amb el govern del PSOE. "Si es coincideix en el què i en el com, els contactes aniran a més, cap a una coordinació entre les dues forces", ha afirmat. Aragonès ha reivindicat que el camí d'ERC és per aconseguir la independència i que cal aprofitar "totes les oportunitats". "Els diputats d'ERC al Congrés seran útils, com la passada legislatura, i si ara s'hi suma més gent, benvinguts", ha reblat.

Aragonès ha dit que després de l'amnistia ara toca abordar el referèndum a la taula de negociació entre governs i entre partits. "Cada part expressarà la seva proposta, la nostra és un referèndum sobre la independència i veurem què proposa l'Estat; a partir d'aquí, continuarà la negociació que ja fem des de fa anys", ha dit. Més enllà d'això, el president ha dit que cal completar el traspàs de Rodalies i també millorar el finançament de Catalunya. "Són dues qüestions fonamentals que afecten tots els catalans", ha afirmat. El dirigent d'ERC ha dit que l'aportació dels republicans ja és un fet, perquè ha votat a favor de la investidura de Sánchez. Si es compleixen els acords, la legislatura podrà tirar endavant.