Aragonès avisa del risc de «decadència» si no governa ERC per remuntar en la recta final

Els republicans, en l'acte central a Pineda de Mar -municipi del president- acusen Illa de fer-se seu el discurs de Cs per esgarrapar vots d'"orfes" i furguen contra la número dos dels juntaires: "Deixeu de fer la papallona i anar de flor en flor"

El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M, Pere Aragonès, aquest dissabte a Pineda de Mar.
El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M, Pere Aragonès, aquest dissabte a Pineda de Mar. | Marc Puig / ERC
04 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:36h

Diu Pere Aragonès que va tenir la gran sort de néixer a una ciutat petita maresmenca que li va regalar una infància de llibertat. Jugant al carrer amb els amics després de l'escola, tenint a prop la muntanya i el mar. El president de la Generalitat és un defensor de Pineda de Mar, municipi de naixement i on continua vivint ara. Ha estat aquest l'indret que ha escollit per celebrar un dels actes centrals de la campanya d'ERC. A casa. Un nou escenari en l'equador de campanya, però amb un missatge continuista i sense girs de guió: reivindicar gestió i advertir que si guanya PSC o Junts, "vindran anys de decadència". 

Aquest és un missatge que ha intentat instal·lar Aragonès en els últims dies. Defensa que el seu Govern és el que ha aconseguit revertir les retallades, i que ara necessita més temps per impulsar la millora de l'estat del benestar. "Les retallades s'han acabat gràcies a la priorització d'ERC. Hi ha un risc: que si ERC no continua presidint la Generalitat, tornin els projectes del passat. Si voteu retallades tornaran les retallades, i si voteu la Moncloa, manarà la Moncloa", ha insistit.

Les paraules del president republicà s'han dirigit a més de mig miler d'assistents, alguns vestits amb una samarreta corporativa amb el lema 'si guanya Esquerra guanya Catalunya', i altres curiosos que vorejaven la plaça Espanya del municipi maresmenc aquest dissabte migdia. Aragonès ha destinat una bona estona a saludar els veïns. També s'hi ha referit en el seu discurs, recordant moments com l'1-O al municipi.

Especialment contundent ha estat el discurs de la número dos d'ERC i vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. Ha carregat amb força contra el socialista Salvador Illa, al qual ha acusat d'estar buscant "els vots dels orfes de Ciutadans" amb la seva aposta a favor del trilingüisme a les aules que abandona la immersió. Una crítica que els republicans ja van fer aquest divendres des de Lleida, acusant Illa de menystenir la llengua. "Per això diu 'Lérida', per això diu 'Bajo Llobregat', per això una de cada tres paraules que diu és Espanya", ha etzibat Vilagrà, recordant la castellanització de topònims que el socialista ha fet en els últims dies durant la campanya.

En aquest sentit, ha demanat que cap vot catalanista ni d'esquerres vagi al PSC. "Igual que Cs, les propostes del PSC aniran directament a la banqueta de l'oposició perquè nosaltres tornarem a liderar el país", ha afegit Vilagrà. Però la vicepresidenta no ha apuntat només contra el PSC, sinó que també ha entrat en el cos a cos contra la seva homòloga a Junts, la número dos Anna Navarro, que a les xarxes socials es coneix com a 'Anna Papallona'. "Junts, deixeu de fer la papallona i anar de flor en flor. Prometeu una cosa i no la compliu. Només ERC té un lideratge sòlid, constant i determinant", ha llançat.

El president del partit, Oriol Junqueras, també ha intervingut per reivindicar que el projecte d'ERC és "col·lectiu" i "de país", per a la Catalunya dels "vuit milions". Un projecte que ha contraposat a l'"exaltació d'un determinat dirigent" per part del PSC i Junts, en referència a Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. Per últim, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que ha intervingut a través d'un vídeo enregistrat a Ginebra, i com ja ha fet en els últims dies, ha fet valdre l'estratègia d'ERC a Madrid per davant de la de Junts. "Aragonès ha estat l'únic president que s'ha assegut davant del president espanyol i li ha dit que s'ha de resoldre el conflicte polític i que cal un referèndum", ha declarat. Per últim, ha demanat el vot pels republicans i ha promès que el referèndum serà "inevitable".