En directe

Eleccions a Catalunya 2024: últimes notícies del dimarts 7 de maig

Segueix tota l'actualitat i l'última hora del darrer cap de setmana de la campanya electoral de les eleccions al Parlament del 12 de maig

Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Redacció
07 de maig del 2024
Actualitzat el 07 de maig a les 21:15h

ERC acusa el rei Felip VI d'atacar el català reconeixent "una falsa acadèmia de la llengua balear"

La portaveu d'ERC al Senat, Sara Bailac, ha acusat aquest dimarts al rei Felip VI "d'atacar" el català amb la seva decisió de "distingir" el que els republicans consideren "una falsa acadèmia de la llengua balear". Bailac s'ha referit així a la decisió de la Casa Reial d'atorgar el títol de "reial" a la denominada 'Acadèmi de sa Llengo Baléà', una organització creada als noranta amb seu a Palma que defensa les particularitats del balear respecte al català normatiu. Per Bailac, aquesta organització "assumeix els postulats de Vox" i divideix el domini lingüístic català. En una pregunta al ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, la republicana ha demanat si el govern espanyol secunda la decisió del monarca.

Una plataforma impulsada per l'espai de l'antiga CiU farà costat a la llista del PNB a Europa

Una nova plataforma sorgida des de l'espai de l'antiga CiU es posa en marxa per "resoldre l'orfandat política" que els seus impulsors detecten en el marc del catalanisme moderat. La iniciativa, que porta com a nom Treballar per Catalunya, s'estrenarà públicament amb el suport a la candidatura Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que lidera el Partit Nacionalista Basc (PNB) de cara als comicis comunitaris del proper 9 de juny, segons ha pogut saber Nació. Fonts coneixedores del projecte sostenen que la plataforma "posa fi" a la disgregació de les restes de CiU, desapareguda el 2015 -l'any següent Convergència es va refundar en el PDECat, ja liquidat- i que va generar un terratrèmol de sigles.

Més informació aquí.

Bielorússia anuncia maniobres nuclears conjuntes amb Rússia

Les autoritats de Bielorússia han anunciat que duran a terme maniobres nuclears amb armes tàctiques de forma conjunta amb Rússia, una decisió presa l'endemà que Moscou informés de l'inici dels preparatius per fer una sèrie d'activitats militars que també inclouran aquestes pràctiques. El president bielorús Aleksandr Lukaixenko ha instat la comunitat internacional a "posar fi a les polítiques malicioses que fan que alguns polítics es considerin els reis del món".

Els professionals de TV3 exigeixen una rectificació a Ricard Ustrell per "denigrar el debat electoral"

El presentador d'"El Matí de Catalunya Ràdio" assegura que no veurà el programa presentat per Ariadna Oltra perquè "ha de penjar un quadre". El Comitè Professional de TV3 demana una rectificació a Ricard Ustrell

L'Audiència Nacional cita dimarts que ve com a testimonis els dos policies ferits per les protestes de Tsunami

L'Audiència Nacional ha citat a declarar dimarts que ve com a testimonis els dos policies ferits per les protestes de Tsunami Democràtic. Els dos agents de la Policia Nacional són també acusació particular en el procediment i van patir ferides greus en els incidents d'Urquinaona. La citació arribarà dos dies després de les eleccions catalanes.

El Suprem anul·la el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

El Tribunal Suprem ha estimat els recursos contra el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia en Matèria de Drets Humans i Memòria Democràtica i ha acordat anul·lar el decret corresponent. La decisió s’ha pres per majoria de la secció quarta de la sala del contenciós administratiu. En total hi havia tres recursos plantejats contra el nomenament. El Suprem insta ara el Consell Fiscal perquè es pronunciï sobre la possible incompatibilitat d’aquest nomenament tenint en compte que la seva parella, Baltasar Garzón, dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels drets humans.

Junqueras demana concentrar el vot d'esquerres en ERC per evitar un pacte PSC-PP

El president d'ERC, Oriol Junqueras, creu que "no té res de sorprenent" que el PP hagi obert la porta a pactar amb el PSC després del 12-M. "No m'estranya perquè ho han fet moltes vegades", ha etzibat Junqueras sobre la proposta d'aquest dimarts del candidat del PPC, Alejandro Fernández, que ha posat condicions a un eventual acord amb la candidatura de Salvador Illa. En aquesta línia, Junqueras ha demanat concentrar el vot d'esquerres en ERC i ha defensat que "no té cap sentit" apostar per una altra formació. En un acte sectorial a Montjuïc, el partit s'ha erigit com el que "millor representa" Catalunya i ha presumit de tenir gent provinent de diferents espais polítics, com ICV, PSC, CDC i Unió.

Adeu a l'emergència per sequera

El Govern ha derogat l'emergència per sequera a bona part del país. Un total de 202 municipis canvien d'estadi i es mantindran fins a nou avís amb excepcionalitat. 

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

Carles Puigdemont tancarà finalment la campanya electoral del 12-M a la Catalunya del Nord. La previsió inicial era que, després de celebrar un míting diari a Argelers, el candidat de Junts tanqués el divendres amb un míting als Jardinets de Gràcia de Barcelona, a través d'una pantalla. Però el seu equip de campanya ha canviat de plans, argumentant l'èxit de convocatòria d'aquests dies, i ha programat també el tancament a territori nord-català. Per qüestions logístiques, aquest acte tindrà lloc a Elna, i no a l'espai Jean Carrère d'Argelers. Esperen que, com aquests dies, hi arribin autocars des de tot Catalunya.

El Govern deroga l'emergència per sequera

Amb els embassaments del sistema Ter-Llobregat ja per sobre del 25%, el Govern ha decidit derogar l'emergència per sequera. Ho ha anunciat aquest migdia el conseller David Mascort després de la reunió del comitè de seguiment de la crisi hídrica. La fi de l'emergència no suposa ni que s'acabi la sequera ni les restriccions. En aquest sentit, els 202 municipis que beuen del Ter, el Llobregat i el Cardener passaran a estar en excepcionalitat, un escenari que suposa augmentar de 200 a 220 el consum màxim per persona i habitant.

Llegeix-ho aquí.

El més llegit