Càrregues policials i sis detinguts en la segona jornada de manifestacions contra l'amnistia a Ferraz

Més de 7.000 persones protesten davant la seu del PSOE a Madrid i una columna ultradretana es desvia al Congrés la nit d'aquest dimarts

Dos agents de policia custodien la seu del PSOE a Madrid davant els manifestants
Dos agents de policia custodien la seu del PSOE a Madrid davant els manifestants | Miquel Vera / ACN
Nació
08 de novembre del 2023
Actualitzat a les 8:50h
Més de 7.000 persones, segons dades de Delegació del govern espanyol, s'han congregat aquest dimarts per segon dia consecutiu al carrer Ferraz, on hi ha la seu nacional del PSOE, per protestar contra l'amnistia. Sis persones han quedat detingudes després dels aldarulls. Segons fonts del ministeri d'Interior, es tracta de cinc homes i una dona d'entre 19 i 44 anys, i un menor d'edat de 17 anys. A banda, uns trenta agents de la policia espanyola han resultat ferits de diversa consideració. 

Després d'una primera nit de tensió, la Policia Nacional ha establert un fort cordó amb efectius de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) que ha acabat derivant en càrregues per dispersar la multitud. Pedro Sánchez ha aprofitat per llençar un dard al PP, a qui ha acusat de donar suport a aquestes accions, i ha enviat un missatge de resistència als seus. 
 
Entre càntics d'"Espanya no es ven, Espanya es defensa", "Puigdemont a presó" o "que et voti Txapote", els manifestants s'han congregat a les 19:00 hores, malgrat que la manifestació estava prevista per una hora més tard. S'hi ha sumat el líder de Desokupa, Daniel Esteve, amb desenes de seguidors, com també la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, el diputat de Vox, Manuel Mariscal o la diputada ultra Rocío de Mer. A primera línia de la congregació i separats per tanques de la policia, s'han agrupat afiliats a la formació ultra Espanya 2000 amb una gran pancarta que ha provocat tensió amb altres manifestants contraris a les proclames nazis que proferien.
 
Els manifestants han tornat a llençar insults contra la policia, titllant-la de "covard" i cridant càntics racistes i xenòfobs com "contra els moros no teniu collons", alhora que els han animat a recolzar la protesta. Entre altres proclames, s'ha sentit "Marlaska terrorista" o "Espanya és cristiana i no musulmana" i també altres dirigides a Felip VI, a qui han cridat "Felip maçó, defensa la teva nació". 

Al voltant de les 20:00 hores, s'han produït enceses de bengales vermelles mentre els assistents corejaven a l'uníson frases contra l'esquerra com "puto roig qui no boti", "Pedro Sánchez fill de puta" o "Pedro Sánchez, anem per tu". A més, la líder del grup neonazi Bastió Frontal, Isabel Medina Peralta, ha pujat al sostre d'un quiosc de tabac fent la salutació nazi i portant una bandera amb la creu de Borgonya. A sota, els manifestants han mostrat una gran pancarta en què es llegia "Espanya no paga a traïdors. Amnistia no" o "la Constitució destrueix la nació" escrita en una bandera d'Espanya.

La part més tensa de la nit ha començat cap a les 21:15 hores, quan els assistents han llançat ous a la premsa i a la policia, a més d'ampolles de vidre, mentre els agents es posaven en preavís, avançant lentament cap a les tanques i amb les porres a la mà. També han apuntat amb un làser verd els professionals dels mitjans de comunicació per impedir-los la feina.
 

Divisió a la protesta

En un moment de la tarda, l'escissió més ultra dels manifestants ha dirigit les protestes contra els pactes del PSOE i els independentistes catalans cap a la Gran Via de Madrid i el Congrés dels Diputats, envoltats d'un fort cordó policial d'efectius de la UIP. Si bé, s'han acabat congregant a Neptú després que la policia blindés els voltants de la cambra baixa.