Cayetana, la candidata que s'allunya de les dones

El PP està "seduït" per Álvarez de Toledo, però en el debat d'ahir la cap de cartell va cometre el primer greu error de campanya a l'embolicar-se amb el consentiment en les relacions sexuals

Cayetana Álvarez de Toledo, al debat de RTVE
Cayetana Álvarez de Toledo, al debat de RTVE | RTVE
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:50h
Sovint, un excés de seguretat en un mateix pot costar un preu elevat. És el que li va passar ahir a Cayetena Álvarez de Toledo, la candidata del PP a Barcelona que va representar el seu partit en el debat celebrat a RTVE. Álvarez de Toledo va ensopegar de valent en un dels temes més sensibles com és el de la violència de gènere. Obsedida per escometre contra Pedro Sánchez i els seus "socis" separatistes, l'aspirant al Congrés es va embolicar entorn el consentiment en les relacions sexuals. 

La política del PP va entrar a sac contra el consentiment afirmatiu en les relacions sexuals i va atacar la posició feminista que defensa que tot el que no és un "sí" equival a un "no": "El silenci també és no? De veritat vostès van dient sí, sí, sí fins al final?", es va preguntar la candidata conservadora. Els seus adversaris van quedar astorats. Irene Montero va ser la que va tenir més reflexos i va respondre: "Si guanya la dreta, si una dona és violada, vindrà algú com Álvarez de Toledo i li dirà: no n'hi ha per tant, jo no dic sempre que sí fins al final". Álvarez de Toledo va acusar el cop i va amagar amb una querella als tribunals. Va ser el primer gran error de la seva campanya. 

El partit, "seduït"

En el nucli dur del PP, estan satisfets amb l'operació Cayetana". La candidata, una persona de caràcter i acostumada als intercanvis dialèctics, ha donat color i força dialèctica a uns populars catalans que encaren el 28-A a la baixa i, en el cas de Catalunya, afeblits davant Ciutadans. A aquestes alçades, al PP constaten que Álvarez de Toledo ha aconseguit bandejar una Inés Arrimadas que apareix desdibuixada. 

El fet que Arrimadas passi la meitat de la campanya fora de Catalunya no ha fet més que afeblir el seu lideratge dins del bloc unionista. "Hem fet una aposta tant amb ella com amb el número dos, Joan López Alegre, uns perfils molt mediàtics, i ens ha anat bé. A Arrimadas amb prou feines se la veu", explicava un membre de la direcció del PP.

En el debat d'ahir, això es va tornar a evidenciar, amb una Álvarez de Toledo que va sortir forta i agressiva, i una Arrimadas en segon terme. Fins al punt que va acabar el debat repetint la pregunta que Cayetana havia fet: "Indultarà Sánchez els polítics independentistes?".  

També hi ha qui al costat d'una certa "seducció", ha tastat la duresa de la candidata: "Se li nota que és de rancio abolengo", comentava fa uns dies un dirigent del PP català. Un estil, potser fruit del rancio abolengo, que, en ocasions, com ahir en el debat parlant de feminisme i violència de gènere, pot costar car.   

Un autocar "clandestí"

Una altra particularitat de la campanya d'Álvarez de Toledo és que per primer cop en anys, el PP ha prescindit de la imatge del partit i dels seus candidats a l'autocar de campanya. Ni el candidat a president del govern, Pablo Casado, ni la seva cap de llista a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, mostraran el seu rostre al bus que trasllada la premsa fora de Barcelona.