CCOO reclama una millora del finançament català que no perjudiqui la resta de territoris

El sindicat demana aprofundir en la "federalitat" del model i que reforci l'equitat, l'autonomia financera i respecti el principi d'ordinalitat

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, en una imatge d'arxiu
El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
09 de setembre de 2024, 18:50

CCOO ha difós aquest dilluns un informe sobre la reforma del model de finançament de Catalunya. El sindicat defensa que cal un nou sistema que doti el país de més recursos per enfortir l'autogovern i els serveis públics, i que respecti els principis de solidaritat interterritorial i d'ordinalitat. Es tracta, doncs, d'aprofundir en la "federalitat" del model autonòmic, però sense perjudicar la resta de territoris.

"La revisió del model ha de reforçar i donar solidesa als principis d'equitat, suficiència, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal i lleialtat institucional que l'inspiren, ha de ser més transparent i reforçar el marc de l'autogovern", argumenta l'organització. 

CCOO insisteix que la millora del finançament català ha de ser possible sense perjudicar la resta de comunitats autònomes i remarca que això es pot aconseguir "si l'actualització del model es fa de manera gradual" i reforçant la "progressivitat" perquè pagui més qui més té. 

El sindicat argumenta que cal millorar els criteris de redistribució i un sistema d'anivellament que garanteixi -de manera progressiva- el principi d'ordinalitat. Si bé l'organització defensa que cal "avançar en el sistema entenent la seva singularitat", també diu que cal "evitar en tot moment una exclusivitat que faci inaccessible l'acord amb les altres comunitats".

Arxivat a