Clara Ponsatí surt en llibertat després de negar-se a declarar

L'eurodiputada de Junts ha estat posada a disposició del jutjat de guàrdia de Barcelona, que li ha pres declaració per ordre de Pablo Llarena

Clara Ponsatí, després de sortir de la Ciutat de la Justícia
Clara Ponsatí, després de sortir de la Ciutat de la Justícia | ACN
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 15:09h
Clara Ponsatí ha estat detinguda aquest dilluns a Barcelona pels Mossos d’Esquadra, que han actuat com a policia judicial en compliment de l’ordre de detenció que va dictar fa unes setmanes el jutge Pablo Llarena. Poques hores després, ha estat posada en llibertat un cop se li ha practicat la declaració indagatòria, pas previ per tancar la instrucció i poder enviar l'eurodiputada de Junts a judici. Ponsatí s'ha negat a declarar. Llarena ha optat per no traslladar a Madrid la dirigent independentista, per la poca rellevància del delicte que se li imputa, i ha optat perquè sigui el jutjat de guàrdia de Barcelona que li faci preguntes. Un cop s'ha fet això, ha estat posada en llibertat.

L’eurodiputada de Junts va dir que triaria ella el moment de tornar a Catalunya i ha optat per fer-ho just l’endemà de les eleccions espanyoles i en un moment en què Carles Puigdemont té la clau d’una possible investidura de Pedro Sánchez. "He tornat a ser detinguda il·legalment a Barcelona", ha dit l'eurodiputada a través de Twitter. El dia 5 de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va concloure en sentència que ni ella ni Puigdemont ni Toni Comín tenien immunitat com a eurodiputats.
 
La situació de Ponsatí és relativament tranquil·la. Està processada per un delicte de desobediència, castigat només amb una pena d’inhabilitació, i per això el seu retorn a Barcelona suposa un risc controlat. El que ha passat avui era previsible. Ara, Llarena i podrà tancar la investigació i enviar-la a judici, que es podrà celebrar sense la presència de l’eurodiputada. Ponsatí dona per fet que serà inhabilitada en els propers mesos.

Distanciada de Junts i una de les veus que aposta per la creació d'un quart espai independentista, la dirigent independentista va verbalitzar després de la sentència del TGUE que Junts havia instrumentalitzat l'exili i la possible tornada de Puigdemont per continuar fent autonomisme. Carles Puigdemont no li ha fet cap piulada de suport durant les hores que ha estat detinguda.

L'eurodiputada de Junts ha tornat a Catalunya aquest dilluns malgrat la nova ordre de detenció. Segons ha confirmat ella mateixa a Twitter, ha estat a Barcelona aquest matí i no té intenció d'entregar-se voluntàriament. "Aprofitant la fresca del matí he fet un vol fins a la Casa Vicenç. Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus", ha dit en una piulada.