Colau es compromet a viatjar a Palestina en ple conflicte de Gaza si és «útil per defensar els drets humans»

L'exalcaldessa de Barcelona assegura que si la comunitat internacional "segueix permetent que Israel continuï violant la llei internacional, els drets humans i els acords de l'ONU, demà no hi haurà cap país segur al món"

Ada Colau en una manifestació a favor de Palestina
Ada Colau en una manifestació a favor de Palestina | Europa Press
Victor Rodrigo
09 de juliol de 2024, 12:48
Actualitzat: 12:48h

L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que es compromet a viatjar a Palestina o a territoris palestins si la seva presència és "útil per defensar els drets humans". Són declaracions fetes aquest mateix dimarts a la conferència Defensar Palestina, organitzada per l'Ajuntament de Ramal·lah -capital administrativa palestina- i en el que han participat la relatora especial de les Nacions Unides, Francesca Albanese; l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Luisa Morgatini, i l'exgovernador de la regió, Mahmoud Aloul, entre altres ponents.

La líder de Barcelona en Comú ha afirmat que la causa palestina és la de la humanitat: "Si permetem que Israel continuï violant la llei internacional, els drets humans i els acords de l'ONU, demà no hi haurà cap país segur al món". Colau ha explicat que Barcelona va ser la primera ciutat i institució espanyola a suspendre relacions amb Israel i ha celebrat que els estudiants de les universitats barcelonines "han aconseguit que s'interrompin els acords amb empreses israelianes". També ha recordat que aquest abril va participar en la Flotilla que, en les seves paraules, el govern d'Israel va impedir, tot i que ha dit que no es rendiran.

Xifren en més de mil milions les compres espanyoles d'armament israelià des de l'octubre del 2023

El Centre Delàs d'estudis per la pau xifra en 1.027 milions d'euros les compres en armament que Espanya ha fet a Israel des de l'octubre del 2023. Un informe de l'organització afirma que des d'aquesta data s'han adjudicat contractes públics per equipar les forces armades a empreses de seguretat i defensa israelianes o les seves filials a Espanya. L'estudi determina també que entre el gener del 2022 i el juny del 2023 Espanya va exportar 5.845 milions en armes a 109 països, dels quals 1.282 a l'Orient Mitjà.

Les xifres de compres i vendes fan concloure al Centre Delàs que les relacions militars entre Espanya i Israel no s'han alterat substancialment des de l'inici de l'ofensiva israeliana a Gaza arran dels atemptats de Hamàs del 7 d'octubre. L'entitat subratlla que dels 1.027 milions d'euros en importacions de material bèl·lic israelià a Espanya destaquen el sistema de llançacoets SILAM o ​​els míssils SPIKE, tots dos publicitats com a "provats en combat". En el cas de les exportacions, la mateixa font assegura que el novembre del 2023 Nammo Palencia, filial de la multinacional noruec-finlandesa Nammo, va vendre 987.000 euros en municions a la firma israeliana Elbit Systems, una de les principals proveïdores de l'exèrcit d'aquell país.