Colau es justifica: «No volíem que la Convergència del 3% tornés a l'Ajuntament de Barcelona»

La líder de Barcelona en Comú recorda a Xavier Trias que tenen "models de ciutat oposats" i defensa que el vot del seu partit per fer alcalde Jaume Collboni ha estat "sense entusiasme"

Ada Colau, acompanyada per Jordi Martí i Janet Sanz, al ple d'investidura.
Ada Colau, acompanyada per Jordi Martí i Janet Sanz, al ple d'investidura. | Ricard Novella
Joan Serra Carné / David Cobo
17 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:51h
Terratrèmol a l'Ajuntament de Barcelona. Els comuns han pres una decisió a última hora que ha impedit a Xavier Trias ser alcalde, en benefici de Jaume Collboni. Ha estat Ada Colau l'encarregada de justificar un cop de volant que implica que el PSC s'impulsi fins a l'alcaldia i els comuns passin a l'oposició tot i votar el  líder socialista. Fonts de l'executiva de Barcelona en Comú apuntaven abans del ple a Nació que la maniobra pretén que, en el mig termini, sigui viable una aliança d'esquerres a la capital. Una alcaldia de Trias amb ERC ho hauria fet impossible, entenen els comuns. Colau ha enviat un missatge a Collboni des del Saló de Cent per confegir un govern progressista durant el mandat: "Vostès només tenen 10 regidors i regidores, i és impossible, absolutament impossible, governar la ciutat de Barcelona S'han de fer pactes. I que aquests pactes s'han de fer entre forces d'esquerres".

Frenada durant el discurs per alguns crits i xiulets del públic, Colau ha assenyalat el rumb del partit després de constatar que el seu "model de ciutat" és "oposat" al de Junts. "No volíem que la Convergència del 3% tornés a l'Ajuntament de Barcelona", ha reblat mentre, sense citar-lo, mirava Artur Mas, assegut a les primeres files. "Em sap greu. No ha estat agradable", ha expressat referint-se a Trias i a l'escenari consumat. Colau ha constatat que la seva formació ha posat per davant la "responsabilitat" d'evitar un govern liderat per Junts. "Aquest no és un vot anti-indepedentista. No és un vot en clau nacional. És un vot en clau de ciutat", ha manifestat per esquivar els comentaris que apunten que no volien un alcalde sobiranista.

Els comuns han insistit en el comunicat d'aquest dissabte que la resolució de cedir els vots a Collboni s'ha pres sense un pacte previ amb el PSC, i que la seva prioritat és fer una "oposició clara i sense ambiguïtats". Missatge repetit per Colau a la zona noble de l'Ajuntament.  L'anterior alcaldessa ha revelat que Collboni els va oferir aquest divendres firmar un "pacte secret" amb el PP. "Nosaltres el rebutgem. No hem de fer pactes secrets. Hem rebutjat firmar-lo", ha afirmat, després de recordar que, des de l'oposició, treballarà per confegir majories progressistes amb ERC i els socialistes. "Aquest cop no ha pogut ser, però ha de ser possible", ha dit la cap de files dels comuns. "Senyor Collboni, la confiança està sota mínims", ha apuntat Colau, que ha verbalitzat que han cedit els vots "sense entusiasme" i desconeixent què tenia pensat fer el PP. Quan ho ha dit, s'ha escoltat un murmuri de desaprovació a la sala. 
 

Carles llargues entre els noms propis de Junts


Junts ha assumit amb dolor i malestar el moviment dels comuns que els frustra d'assolir, vuit anys després, el govern de Barcelona. Jordi Turull, secretari general de Junts, ha entomat un altre mal desenllaç després del que ha passat aquest dissabte al matí a Ripoll. La cara de pomes agres dels integrants de la cúpula del partit -també de Laura Borràs, presidenta, i Míriam Nogueras, candidata de la formació a les eleccions espanyoles del 23-J- il·lustrava la desil·lusió de la jornada. També ha mostrat la seva resignació Joaquim Forn, mà dreta de Trias en la seva etapa a l'alcaldia, que ha estat al Saló de Cent, assegut al costat de Mas, en unes primeres files amb reminiscència convergent.

El moviment antinatural de Manuel Valls ha tingut segona part. Amb els comuns, altre cop, com a protagonistes. Ara com a facilitadors i no com a beneficiaris. El mandat comença agitat a Barcelona. I la ferida entre els comuns i les forces independentistes, que tenien pactat integrar el govern municipals'eixampla.