Colau reclama al Govern el traspàs urgent de la competència per fer residències de gent gran

La candidata dels comuns acusa la Generalitat d’”abandonar la gent gran de Barcelona” pel fre de centres residencials i planteja un pla de xoc contra la solitud amb un augment pressupostari de 50 milions

Ada Colau, aquest divendres al parc Antoni Santiburcio de Sant Andreu.
Ada Colau, aquest divendres al parc Antoni Santiburcio de Sant Andreu. | Joan Serra Carné
14 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:45h
Jornada de propostes en matèria de gent gran des del parc Antoni Santiburcio, al barri de Sant Andreu, on l'Ajuntament de Barcelona planifica fer un nou geriàtric que atengui el dèficit de places residencials. Aprofitant la ubicació, la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha reclamat a la Generalitat que traspassi de forma urgent a l’Ajuntament les competències i els recursos per fer sis noves residències de gent gran que la capital catalana té planificades des del 2005 i que encara no s’han executat. Colau ha acusat el Govern d’"abandonar la gent gran de Barcelona" i ha reclamat a ERC, responsable de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, que escolti l’”estratègia propositiva” que plantegen per a l’inici del proper mandat. "Fem una proposta concreta que espero que tingui una resposta positiva", ha recalcat la cap de llista dels comuns.

Colau ha quantificat en 29 milions d’euros els recursos que la Generalitat s’estalvia anualment per no haver completat els centres residencials pendents -quatre dels deu planificats a Barcelona-, un impacte que després repercuteix en les arques municipals, tal com ha recalcat la líder dels comuns. "Demanem la competència per construir-les i fer-les funcionar", ha afegit la cap de cartell.

Acompanyada per Laia Ortiz -tinent d’alcalde i responsable de les polítiques sobre gent gran en aquest mandat-, Colau ha detallat que calen inversions per actuar de forma immediata i ha advertit que les demandes del govern municipal no han estat ateses en els darrers quatre anys. "Ens van dir que no tenien intenció de posar-hi ni un euro", ha apuntat Ortiz, que ha intervingut per primer cop en campanya.
 
Els comuns han acompanyat el requeriment al Govern amb propostes concretes. En primer lloc, un pla de xoc contra la solitud a Barcelona, amb un increment de 50 milions d’euros (el pressupost global en aquesta matèria és ara de 136 milions). En segon terme, una transformació "radical" del servei d’atenció domiciliària, amb la concreció de 60 "superilles socials" per millorar l’atenció personalitzada. I, finalment, la preparació de 500 nous habitatges dotacionals en el pròxim mandat.

Colau, que ha detallat que a Barcelona hi viuen 350.000 persones majors de 65 anys, ha recordat que el seu govern ja ha incrementat l'oferta de la teleassistència (13.000 persones més ateses pel servei en el mandat que ara es tanca) i dels recursos del servei d’atenció domiciliària, amb un increment d’un 56% del pressupost, fins als 83 milions.
Arxivat a