Cuevillas renuncia a l’acta de diputat: «La situació havia arribat a un punt insostenible»

L'advocat assegura que la decisió ha estat consensuada amb l'expresident Puigdemont des del passat octubre, però que, "per diverses raons", no ha fet efectiva fins ara

Jaume Alonso-Cuevillas, en una imatge d'arxiu
Jaume Alonso-Cuevillas, en una imatge d'arxiu | Europa Press
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 21:08h
El diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas ha renunciat a la seva acta del Parlament. Segons ha explicat ell mateix a través d'un missatge enviat a un grup intern de Junts al qual ha tingut accés Nació, es tracta d'una "decisió consensuada" amb l'expresident Carles Puigdemont des del passat mes d’octubre que, "per diverses raons, no s’ha fet efectiva fins ara". Més enllà d'això, Cuevillas ha fet esment al fet que la seva feina professional al despatx d'advocats l'absorbeix "cada dia més", fins al punt que la situació, ha explicat en el citat missatge, "havia arribat ja a un punt insostenible".

"Espero que tinguem tots molta sort, tant a nivell individual com col·lectiu, i sabeu que podeu seguir comptant amb mi pel que desitgeu. Disculpes per tot allò que hagi pogut fer malament o no prou bé, i gràcies per tots els bons moments compartits", ha afegit Cuevillas en la comunicació interna al grup parlamentari. 

Cuevillas ha exercit de diputat des del març del 2021, i actualment era president de la comissió de l'Estatut dels Diputats i membre de les comissions de Justícia i del Reglament. Més enllà del missatge intern, Junts ha emès un comunicat informant que ha presentat la renúncia per "centrar-se en el seu despatx professional". El grup parlamentari li ha agraït "la feina que ha desenvolupat al Parlament al llarg de gairebé tres anys i el seu compromís en uns moments d'enorme transcendència per al país". 

El diputat juntaire era del cercle estret de la presidenta de Junts, Laura Borràs. En les primàries internes del partit que es van celebrar de cara a les eleccions del 14-F per acompanyar Borràs com a cap de llista, va quedar tercer per darrere de Joan Canadell -que en aquells temps era president de la Cambra de Barcelona- i d'Elsa Artadi, llavors portaveu i vicepresidenta del partit, ara retirada de la política. 

A l'inici de la legislatura, Cuevillas, que havia estat advocat de Puigdemont, va ser posicionat per Borràs com a secretari segon de la mesa del Parlament, però el partit el va apartar de l'òrgan rector de la cambra poc després quan es va desmarcar de la "confrontació simbòlica" del partit. Concretament, va dir que era una "bestiesa" admetre propostes de resolució contra la monarquia i a favor de l'autodeterminació, perquè a efectes pràctics "no tenien recorregut". El va substituir en el càrrec Aurora Madaula, diputada que a hores d'ara manté un pols amb Junts per haver denunciat "violències".